Με την επίκληση της αρχής της εχεμύθειας, η επικεφαλής της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Άννα Ζαϊρη, επέλεξε να μην δώσει διευκρινίσεις στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την υπόθεση ΔΕΠΑ-ELFE και τον μεσολαβητικό ρόλο Πετσίτη. Ενώ, όσον αφορά τις καταγγελίες προϊσταμένου της Αρχής ο οποίος χειριζόταν την υπόθεση αλλά στην πορεία απομακρύνθηκε, η ίδια επιχείρησε να μειώσει την σημασία του θέματος, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για κάποιο σημαντικό στέλεχος, ένας υπαστυνόμος ήταν, είπε, που στην πραγματικότητα δεν χειριζόταν ο ίδιος την υπόθεση, αλλά ένας άλλος υπάλληλος που παραμένει στην υπηρεσία.

Η κυρία Ζαίρη παρότι κλήθηκε από τον Ευ. Βενιζέλο και τους βουλευτές της ΝΔ Μ. Βορίδη, Κ. Τζαβάρα και Ι. Τραγάκη να φωτίσει την υπόθεση, περιορίστηκε να πει πως όταν η Αρχή πέφτει πάνω σε στοιχεία, αυτά τα στέλνει στον εισαγγελέα. «Οσάκις βρίσκουμε στοιχεία τα στέλνουμε.

Δεν υπάρχει περίπτωση να βρούμε και να μην τα στείλουμε», είπε. Ενώ για τον «Μανόλο του Παππά» περιορίστηκε να πει ότι: «Δεν ξέραμε τίποτα για τον Πετσίτη. Από τα δημοσιεύματα πήραμε τα εναύσματα. Δεν είχαμε πέσει κάπου, αν είχαμε βρει κάτι θα είχε φύγει για τον εισαγγελέα». Για την γενικότερη υπόθεση της ΔΕΠΑ σημείωσε πως «ό,τι βρήκαμε το στείλαμε» και όταν ρωτήθηκε «τι στείλατε;» απάντησε: «Έχουμε στείλει ενημερωτικά γενικότερα για τη ΔΕΠΑ». Η κυρία Ζαίρη σημείωσε ότι είναι μια υπόθεση «που χρονίζει από 20ετίας». «Οι οφειλές των λιπασμάτων προς την ΔΕΠΑ δεν είναι τωρινές», είπε και διερωτήθηκε «τι πόρισμα να εκδώσουμε;». «Είναι μια υπόθεση που διερευνάται χρόνια. Είναι δυνατόν να κάνω εγώ εσωτερικό έλεγχο στην ΔΕΠΑ;», πρόσθεσε. Και όταν ο Ευ. Βενιζέλος επικαλέστηκε έγγραφο του προκατόχου της Γ. Παντελή (το οποίο έχουν αποκαλύψει «Τα Νέα») από το 2017 σύμφωνα με το οποίο ζητούσε από την ΔΕΠΑ πληροφορίες για τις οφειλές των εταιρειών Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE, ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και άλλων εταιρειών συμφερόντων τότε του επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη, η επικεφαλής της Αρχής αρκέστηκε να πει πως «αν υπάρχει μαύρο χρήμα θα έπρεπε να το ψάχνουμε σε αυτόν που το παρήγαγε και αυτή είναι η δική μου υποχρέωση». Από κει και πέρα «ξέφυγε η υπόθεση στις λεπτομέρειες που είναι ένα παρακλάδι», όπως είπε, επιμένοντας από την πλευρά της ότι: «Δεν μπορούσα ούτε όφειλα να ψάξω να βρω αν οι καταβολές (σ.σ. από τις επιχειρήσεις Λαυρεντιάδη) προς την ΔΕΠΑ ήταν ορθές». Η κυρία Ζαίρη τόνισε επ’ αυτού ότι «δεν ήταν στην αρμοδιότητά μου – άλλωστε ήταν σε επιδικία η υπόθεση» προκαλώντας το ερώτημα του κ. Βενιζέλου: «Η Αρχή δεν έχει θεσμική μνήμη; Γιατί ο προκάτοχός σας απευθύνθηκε στην ΔΕΠΑ». «Δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε κάτι που είναι αρμόδια τα δικαστήρια», υπογράμμισε η ίδια, χωρίς να προβεί σε περαιτέρω σχόλια. Όπως είπε μάλιστα «ακόμα και με κλειστά τα μικρόφωνα δεν μπορώ να υποχρεωθώ να τελέσω ένα ποινικό αδίκημα», υπονοώντας την παραβίαση της αρχής της εχεμύθειας. Κατά τα λοιπά, αντέκρουσε τα περί καθυστερήσεων στην έρευνα, ενώ ερωτηθείσα από τον κ. Τζαβάρα για την «βίαιη και αναιτιολόγητη απομάκρυνση» του πρώην προϊσταμένου ερευνών της υπόθεσης ΔΕΠΑ ο οποίος αφού προηγουμένως εισηγήθηκε στην υπηρεσία, κατόπιν «υποβιβάστηκε και απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του», η κυρία Ζαίρη απάντησε ότι «η απόφαση να μετακινήσω τον υπάλληλο επιβεβαιώθηκε από τα δημοσιεύματα και την παραίτησή του». Όπως είπε, ήταν πάρα πολλά χρόνια στην Αρχή και η ίδια τον έκανε προϊστάμενο: «Υπαστυνόμος, που δεν είναι κανένα μεγάλο στέλεχος, τον οποίο παρέλαβα ως πολύ χαμηλόβαθμο και είναι κοντά 60 χρονών», είπε για αυτόν, σημειώνοντας ότι «στην πραγματικότητα δεν την χειριζόταν εκείνος την υπόθεση, αλλά επέβλεπε έναν άλλο υπάλληλο που συνεχίζει».

«Το ψέμα ότι βούλιαξε η υπόθεση είναι δόλιο. Καμία καθυστέρηση δεν έχει υπάρξει στη ΔΕΠΑ», υπογράμμισε η επικεφαλής της Αρχής. Δήλωσε δε εντυπωσιασμένη για το «πόσα έγγραφα απόρρητα βρίσκονται στα χέρια σας…», όπως είπε στους βουλευτές οι οποίοι επέμεναν για διευκρινίσεις, με την πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών Τασία Χριστοδουλοπούλου να προσπαθεί να αποτρέψει τυχόν επί της ουσίας εξέταση της κυρίας Ζαίρη.

«Λήγει η συνεδρίαση λόγω χλεύης…», είπε χαρακτηριστικά όταν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης πίεζαν την εισαγγελική λειτουργό. Οι καβγάδες ήταν ενδεικτικοί του κλίματος που έγινε προσπάθεια να διαμορφωθεί: «Πέστε τους κάτι που μπορούν να αξιοποιήσουν στις ομιλίες τους στη Βουλή…», είπε η κυρία Χριστοδουλοπούλου με ειρωνικό ύφος στην κυρία Ζαίρη κάποια στιγμή προκαλώντας πανδαιμόνιο αντιδράσεων: «Είστε πρόεδρος ή αβανταδόρος; Δεν ντρέπεστε επιτέλους;», της είπαν. «Όχι δεν ντρέπομαι. Εκπροσωπώ τον Πετσίτη…», απάντησε εκείνη. «Εάν έχετε κουραστεί να φύγετε, υπάρχει και αντιπρόεδρος…», της είπε ο κ. Βενιζέλος και εκείνη του απάντησε: «Εδώ θα κάτσουμε ως το βράδυ μέχρι να βγει η είδηση…». Νωρίτερα ο κ. Βορίδης την είχε κατηγορήσει ότι προσπαθεί «να ποδηγετήσει την συζήτηση…», ενώ ο κ. Βενιζέλος είπε: «Αφήστε την κυρία πρόεδρο να προστατεύσει τον κ. Πετσίτη…».