Σε μια ακόμη σημαντική αποκάλυψη, προχώρησαν τα «ΝΕΑ» της Πέμπτης και συγκεκριμένα ο Γιώργος Παπαχρήστος. Αφορά στην υπόθεση του «ρουσφετιού» που πιθανότατα ήθελε να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στην Κατερίνα Παναγοπούλου ως «αντάλλαγμα» για τη φιλία τους και τις διακοπές στο χλιδάτο σκάφος της εφοπλιστικής οικογένειας.

Στη στήλη του «Στίγμα» ο Γ. Παπαχρήστος αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο με τις επιστολές του πρωθυπουργού προς τη ΔΟΕ προκειμένου να κάνει την κ. Παναγοπούλου «Αθάνατη», παρά το γεγονός ότι δεν πληρούσε συγκεκριμένα κριτήρια. Και φυσικά την οργή της Διεθνούς Επιτροπής από την «παρέμβαση» του Αλέξη Τσίπρα.

Γράφει συγκεκριμένα ο κ. Παπαχρήστος:

Μια ιστορία ντροπής, ιδιαίτερα προσβλητική για το πρόσωπο του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κρύβεται πίσω από την πρόταση της κυβέρνησης για την «αθανασία» ως μέλους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, της κυρίας Κατερίνας Παναγοπούλου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που έρχονται σε συνέχεια της χθεσινής αποκάλυψης της στήλης ότι η κυβέρνηση εισηγήθηκε δι’ επιστολής του αρμόδιου υφυπουργού Αθλητισμού στον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ να καταλάβει η κυρία Παναγοπούλου τη χηρεύουσα θέση της Ελλάδας στη Διεθνή Επιτροπή, ο κύριος Μπαχ δέχθηκε και δεύτερη επιστολή, αυτή τη φορά του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, για το ίδιο θέμα, και την πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων!!

Η προσβλητική συμπεριφορά του κ. Μπαχ οφείλεται στο γεγονός ο πρόεδρος της ΔΟΕ θεώρησε την πρωθυπουργική επιστολή ως απόπειρα πολιτικής παρέμβασης στο διεθνές ολυμπιακό κίνημα, δεδομένου ότι ουδέποτε η ΔΟΕ έχει δεχθεί στους κόλπους της κάποιον ως «Αθάνατο», χωρίς αυτός να είναι μέλος της εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας από την οποία προέρχεται, και μάλιστα ύστερα από κυβερνητική εισήγηση.

Η κ. Παναγοπούλου, ως γνωστόν, ουδέποτε υπήρξε μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Αντιθέτως, εξαιτίας της, και εξαιτίας της επιμονής της κυβέρνησης να την προωθήσει σε μια θέση στην οποία θεωρείται «ξένο σώμα», η θέση αυτή παραμένει ακάλυπτη από το 2015, οπότε και αποχώρησε οικειοθελώς ο κύριος Λάμπης Νικολάου.

Σκίτσο Εφης Ξένου

Πολιτική παρέμβαση

Η προσβλητική συμπεριφορά του προέδρου της ΔΟΕ απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και ειδικά στον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα «για τα μάτια της κυρίας Παναγοπούλου», προσλαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, αφού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επιστολή του κ. Τσίπρα του επιδόθηκε, υπό μορφήν επίσημου διαβήματος, από την πρώην υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Το όλο σκηνικό εκτυλίχθηκε στην Κορέα, κατά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018, τον περσινό Φεβρουάριο. Η κ. Κονιόρδου, η οποία συνόδευε την Ελληνική Ολυμπιακή Αποστολή υπό την ιδιότητά της, τής υπουργού Πολιτισμού, προσκόμισε και επέδωσε ιδιοχείρως στον κ. Μπαχ επιστολή του κ. Τσίπρα με την οποία πρότεινε στον κ. Μπαχ, στην επόμενη συνεδρίαση της ολομέλειας της ΔΟΕ να εισηγηθεί και να γίνει αποδεκτή η κ. Παναγοπούλου, ως εθνικό μέλος της ΔΟΕ.

Ο κ. Μπαχ δεν έφερε ποτέ αυτή την πρόταση προς συζήτηση στην ολομέλεια της ΔΟΕ, παρά το γεγονός ότι το αιτήθηκε ο έλληνας Πρωθυπουργός. Εχοντας παρέλθει 15 μήνες έκτοτε, μοιάζει δύσκολο έως και απίθανο να εισαγάγει την «επιθυμία» του κ. Τσίπρα να ανταμείψει την κ. Παναγοπούλου για το κότερο και τις γενικότερες υπηρεσίες της σε μια προσεχή συνεδρίαση της ολομέλειας της ΔΟΕ. Η στάση αυτή του προέδρου της ΔΟΕ, όπως προαναφέρθηκε, εξηγείται από το γεγονός ότι η πρωθυπουργική πρόταση εκτιμήθηκε ως ευθεία πολιτική παρέμβαση στο ελληνικό ολυμπιακό κίνημα, απόπειρα παράκαμψής του, και βεβαίως πολιτική παρέμβαση και στη ΔΟΕ…

Και άλλη άρνηση

Ευκαιρίας δοθείσης, οφείλω να υπενθυμίσω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί κάτι ανάλογο. Είχε προηγηθεί επιστολή του Στ. Κοντονή, υπό την ιδιότητά του, του υφυπουργού Αθλητισμού (στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος με επιστολή του στη ΔΟΕ, εισηγείτο την κατάληψη της χηρεύουσας «ελληνικής» θέσης στη ΔΟΕ, από τον κ. Σπ. Καπράλο, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν άλλες τρεις υποψηφιότητες για τη θέση, των κ. Ισ. Κούβελου, Π. Συναδινού και Στ. Αγγελούδη, με ισχυρότερη εκείνη του κ. Κούβελου.

Η ΔΟΕ απέρριψε την εισήγηση ως πολιτική παρέμβαση, δεν έχρισε τον κ. Καπράλο μέλος της, και έκτοτε η θέση παραμένει κενή. Πρέπει να σημειωθεί δε, ότι σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, ο κ. Κούβελος με δική του επιστολή στον πρόεδρο της ΔΟΕ κ. Μπαχ, τον ενημέρωνε ότι είναι διατεθειμένος να αποσυρθεί υπέρ του κ. Καπράλου από τη διεκδίκηση της θέσης, προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο. Πλην όμως, ούτε αυτό έκαμψε την άρνηση της ΔΟΕ…