Η πεζοδρομιακού χαρακτήρα κατάληξη της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή, χωρίς αμφιβολία, δεν περιποιεί τιμή για την πολιτική ζωή της χώρας.

Η αντιπαράθεση ξεπέρασε κάθε όριο του καλώς εννοούμενου πολιτικού ανταγωνισμού, οι προσωπικές επιθέσεις διαδέχονταν η μία την άλλη και η όλη ατμόσφαιρα παρέπεμπε σε βούρκο, που τον ευτελισμό και την υποχώρηση της πολιτικής ζωής επιβεβαιώνει, ευνοώντας μόνο τους εχθρούς της Δημοκρατίας και κανένα άλλο.

Αποτέλεσμα προφανώς της υποχώρησης των πολιτικών ηθών και της επικράτησης όρων παραπολιτικής και χρήσιμοποίησης μέσων πολιτικής εξόντωσης των αντιπάλων.

Και συνέπεια βεβαίως της συσσώρρευσης πρωτοφανούς βάρους εξαιτίας της σκανδαλολογικής κυβερνητικής δράσης και της εύκολης ενοχοποίησης των πάντων όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Ο πρωθυπουργός όξυνε από την αρχή τα πνεύματα με ειρωνείες και επιτιμητικά σχόλια για να εισπράξει στη συνέχεια κατηγορίες από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την υποκριτική στάση και την συμπεριφορά του.

Εχει μια τάση ο πρωθυπουργός να αναδεικνύει τα υποτιθέμενα σκάνδαλα των άλλων και να δικαιολογεί τις δικές του πομπές, διατηρώντας το προνόμιο του τιμητή μόνο για τον εαυτό του.

Και όταν αμφισβητήθηκε η δική του στάση απέναντι στα συμφέροντα εξεμάνη και έχασε το μέτρο.

Επέλεξε την επιτίμηση, τις ύβρεις και τις εύκολες κατηγορίες για να εισπράξει τα ίδια και χειρότερα.

Στο τέλος έμειναν ολοι με πικρή γεύση στο στόμα και με αισθήματα απαξιωτικά της πολιτικής.

Η επικρατήσασα πόλωση και ένταση παραπέμπουν σε δύσκολες και εκρηκτικές προεκλογικές μέρες.

Φέρουν όλοι ευθύνη και πρώτος ο πρωθυπουργός για όσα δυστυχή, πιθανώς, ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες.

Ο πολιτικός μας πολιτισμός και η δημοκρατική μας παράδοση δεν επιτρέπει τέτοιες, άνευ αρχών, εντάσεις.

Η εναλλαγή στην εξουσία είναι επιβεβλημένη στη Δημοκρατία, προβλέπεται από το Σύνταγμά μας και ουδείς μπορεί να την υπονομεύσει.

Ας το πάρουν απόφαση και οι κυβερνώντες.

Ερχεται κάποια στιγμή το πλήρωμα του χρόνου και η βούληση του λαού αλλάζει και επιβάλλεται δια της κάλπης. Κι όταν αυτό συμβαίνει καμία όξυνση και καμία ένταση δεν μπορεί να αλλάξει την πορεία των γεγονότων.

Ας αρχίσουν λοιπόν να συμφιλιώνονται με την ιδέα οι κυβερνώντες. Θα είναι καλύτερα για τους ίδιους και για τη χώρα βεβαίως.

ΤΟ ΒΗΜΑ