Την πανευρωπαϊκή καμπάνια «No more poor» για την αντιμετώπιση της φτώχειας στην Ευρώπη οργανώνει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας ενόψει των ευρωεκλογών, με στόχο «να δεσμεύσει τους υποψήφιους ευρωβουλευτές να εργαστούν για την εξασφάλιση μιας κοινωνικής και αειφόρου Ευρώπης».

Υπολογίζεται ότι το 22,5% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή 113 εκατομμύρια πολίτες της εξακολουθούν να ζουν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.

Στην Ελλάδα το 34,8% του πληθυσμού κινδυνεύει από τη φτώχεια, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για το 2017. Η χώρα μας βρίσκεται τρίτη σε κατάταξη μετά τη Βουλγαρία (38,9%) και τη Ρουμανία (35,7%). Επίσης, το 22% του πληθυσμού υφίσταται διάφορες στερήσεις, ενώ το 18% του πληθυσμού ζει σε οικογένειες όπου δεν εργάζεται κανείς.

«Η πανευρωπαϊκή καμπάνια στέλνει μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι οι αρχές στις οποίες στηρίζεται η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο. Η ΕΕ κινδυνεύει από τις ρατσιστικές επιθέσεις, την αύξηση της βίας, τους φράχτες και τους τοίχους που χτίζονται στα σύνορα των κρατών-μελών και εμποδίζουν την ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων, οι οποίοι αναζητούν τόπο ασφαλούς διαμονής» επισήμανε σε σχετική συνέντευξη Τύπου η Γιώτα Αρβανίτη, πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Δικτύου για την Καταπολέμηση της Φτώχειας, που αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου.

Η ίδια πρόσθεσε ότι μέσα από την καμπάνια «καλούμε τους ευρωπαίους πολίτες να ψηφίσουν τους υποψήφιους ευρωβουλευτές που θα δηλώσουν ότι θα αγωνιστούν για μια κοινωνική Ευρώπη και για την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».

«Θεωρούμε ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα πρέπει να είναι προσβάσιμο και να ενδυναμώνει τον άνθρωπο που το λαμβάνει, χωρίς να έχει το χαρακτήρα επιδόματος» συμπλήρωσε η πρόεδρος της PRAKSIS και μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Δικτύου για την Καταπολέμηση της Φτώχειας, Ντίνα Βαρδαραμάτου.

Ο Σπύρος Ψύχας, μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Δικτύου για την Καταπολέμηση της Φτώχειας, εκτίμησε ότι, λόγω των επιδομάτων που δίνονται, το ποσοστό της φτώχειας θα μειωθεί στα επόμενα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ωστόσο «αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο ένας στους τρεις Έλληνες αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της φτώχειας».

Στην ιστοσελίδα www.eupovertyfree.eu έχει αναρτηθεί το κείμενο προς υπογραφή από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, μέσα από το οποίο καλούνται να δεσμευτούν για τη διασφάλιση μακροοικονομικών πολιτικών που θα προωθήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα καταπολεμήσουν τη φτώχεια και την ανισότητα. Όπως επίσης και για τη διασφάλιση συστήματος κοινωνικής προστασίας και ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και αποτελεσματικών συμμετοχικών διαδικασιών, οι οποίες ενισχύουν τις δεξιότητες και την τεχνογνωσία των ανθρώπων που βιώνουν φτώχεια και των οργανώσεων που τους εκπροσωπούν.

Το Ελληνικό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας ιδρύθηκε το 1990, απέκτησε νομική μορφή το 1996, και σήμερα αποτελείται από 30 ελληνικές οργανώσεις. Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου, το οποίο απαρτίζουν 13 ευρωπαϊκές οργανώσεις και 31 εθνικά δίκτυα.

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου παρευρέθησαν εκπρόσωποι και υποψήφιοι ευρωβουλευτές κομμάτων.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)