Η Τουρκία αφού εξαπέλυσε απειλές προς κάθε κατεύθυνση, πέρασε τώρα σε δράση. Μετά την έκδοση της NAVTEX, με την οποία δεσμεύει περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας ,θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις με το γεωτρύπανο του πλοίου «Πορθητής» , που βρίσκεται δυτικά της Πάφου, ενώ στον ίδιο χρόνο το σεισμογραφικό καράβι «Barbaros» κινείται νότια της Λεμεσού, προκειμένου να προχωρήσει κι αυτό σε σχετικές έρευνες.

Η Τουρκία, λέγοντας πως διαφυλάττει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, καταπατά ασύστολα την κυριαρχία του κυπριακού κράτους. Ως ήταν φυσικό το μικρό κρατίδιο της Κύπρου, επικαλούμενο τα συμφέροντά του, που καλύπτονται από τις ρυθμίσει και διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου, διαμαρτυρήθηκε πρώτα στην Ε.Ε. , που είναι και μέλος της, καταγγέλλοντας συγχρόνως ότι η Τουρκία θέτει σε κίνδυνο την ελεύθερη ναυσιπλοΐα. Την ίδια καταγγελία η Κύπρος έκανε και στον ΟΗΕ, που κατά κάποιο τρόπο είναι υπεύθυνος για την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου.

Ταυτόχρονα η κυπριακή κυβέρνηση εξέδωσε «διεθνές ένταλμα συλλήψεως» για τους Τούρκους συμμετέχοντες στην εν λόγω επιχείρηση.
Μετά από την ενέργεια αυτή των Κυπρίων, «ίδρωσαν τα αυτιά» των Τούρκων, ώστε θα τα μαζέψουν και θα φύγουν…….

Χθες, η Τουρκία κυκλοφόρησε δυο χάρτες, έναν για το Αιγαίο με τα νησιά και έναν για την νοτιοανατολική Μεσόγειο. Σ’ αυτούς τους χάρτες υπάρχει από ένας ευρύτερος κύκλος, που δείχνει το βεληνεκές που θα καλύπτουν οι πύραυλοι των S-400 .

Τις περιοχές αυτές η Τουρκία τις ονόμασε ήδη «τουρκικές λίμνες», καθόσον πιστεύει ότι θα μπορεί να τις ελέγχει πλήρως.

Η νέα «Μεγάλη Τουρκική Αυτοκρατορία», δεν μπορεί να περιορίζεται στα στενά παράλιά της και να μπλοκάρεται από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Αυτή η κατάσταση, πιστεύουν οι Τούρκοι, πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει πάση θυσία.

Η αντίδρασή μας

Οι Τούρκοι παίζουν το χαβά τους, γιατί έτσι τους συμφέρει. Το πράγμα όμως είναι ότι δεν μένουν στα λόγια. Ό,τι είπαν θα το υλοποιήσουν. Πολύ μάλιστα, όταν σε λίγα χρόνια αποκτήσουν και ατομικές βόμβες.

Το ερώτημα, είναι και παραμένει σταθερό, τι κάνει η Ελλάδα ; Ήδη σε επανειλημμένα άρθρα εις ΤΟ ΒΗΜΑ Online, γράψαμε λεπτομερώς το πώς θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε του αιώνιους και άσπονδους γείτονες–φίλους μας. Σήμερα, θα συμπληρώσουμε τις προτάσεις μας :

Η Ελλάδα, είναι ένα χρεοκοπημένο, φτωχό μικρό κράτος. Η όποια ισχύς του, πηγάζει από τη συμμετοχή του στους δυο μεγάλους συνασπισμούς. Ο πρώτος είναι η στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ και ο δεύτερος η οικονομική συνεταιρικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι συμμετοχές αυτές είναι μεν καλές, αλλά δεν μας καλύπτουν τόσο στρατιωτικά όσο και οικονομικά. Κίνδυνοι ελλοχεύουν διαρκώς τον ελληνικό λαό.

Τελευταία, η πολλή ισχυρή συμμαχία Τουρκίας – Αμερικής διασαλεύθηκε, γιατί η Οθωμανοί, προτίμησαν να αγοράσουν, για τους δικούς τους λόγους, από τη Ρωσία τους πυραύλους S-400 κι όχι τους αμερικανικούς, Patriot . Μετά απ’ αυτές τις τριβές οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν κάποιες σημαντικές βάσεις γι’ αυτούς, όπως του Ινσιρλίκ, μετακομίζοντας στη βάση της Σούδας και της Λάρισα, για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αλλά δεν φτάνουν μόνο αυτές οι διευκολύνσεις που βρήκαν στην Ελλάδα, καθόσον η πολιτική τους είναι ευρύτερη, αφού καλύπτει τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια.

Οι Αμερικανοί, δεν ήρθαν στην Ελλάδα, γιατί τους καλέσαμε εμείς, αλλά επειδή αυτοί πιστεύουν πως η πατρίδα μας είναι σταθερή σύμμαχος από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όμως διάφορα μέλη του Κογκρέσου δεν θεωρούν αυτήν τη σύσφιξη ισχυρή. Για κάτι τέτοιο, κάποια αμερικανικά «thing tanks» , είναι της γνώμης πως χρειάζεται χρόνος.

Εκτός αυτού, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να βοηθήσει τους Αμερικανούς, για να στρογγυλοκαθίσουν στην χώρα μας και να αισθάνονται άνετα, προκειμένου να ασκούν την οποιαδήποτε πολιτική τους. Βέβαια, χωρίς να τραυματίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Η διαρκής παρουσία των Αμερικανών στη χώρα μας, με τον οπλισμό τους, θεωρώ πως είναι η καλύτερη αμυντική πολιτική για την Ελλάδα, έναντι των διαρκώς εξοπλιζόμενων Τούρκων.

Πέραν τούτου, επειδή οι ανάγκες της Ελλάδας είναι ποικίλες, θα πρέπει η επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι, να αγκαλιάσει ς τους Έλληνες του απόδημου ελληνισμού έμπρακτα. Ιδιαίτερα των ΗΠΑ και της Αυστραλίας. Εκτός, του ότι η μητέρα πατρίδα οφείλει να παραχωρήσει σ’ αυτούς το δικαίωμα της ψήφου, όπως επιτρέπει το Σύνταγμα, (άρθρο 51), αλλά και εφαρμόζουν σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, να δώσει στο κυβερνητικό συμβούλιο, τουλάχιστον δύο υπουργεία, σε διακεκριμένους Έλληνες των ΗΠΑ. Με αυτόν τον τρόπο, πιστεύουμε πως πολλά πράγματα στη χώρα της Ψωροκώσταινας , μακροπρόθεσμα, θα αλλάξουν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο κ. Θεόδωρος Αυγερινός είναι συνταξιούχος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας