Υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων  η κυβέρνηση ανοίγει έναν νέο κύκλο παροχολογίας και μοιράζει… υποσχέσεις εδώ και τώρα το υπερπλεόνασμα.

Από την Ξάνθη ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε ότι σήμερα Τρίτη, θα ανακοινώσει μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο το πακέτο των παροχών, μιλώντας για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.

«Δεν θα βρεθώ στα Γιάννενα, θα γυρίσω στην Αθήνα ώστε μαζί με τον κ. Τσακαλώτο να προβούμε στις αναγκαίες ανακοινώσεις που όλη η Ελλάδα περιμένει σε ότι αφορά τον δημοσιονομικό χώρο», είπε ο κ. Τσίπρας.

Μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, όπως μείωση του ΦΠΑ, μετατάξεις αγαθών από τον υψηλό συντελεστή στον χαμηλότερο, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης εντάσσονται σε ένα πλαίσιο υποσχέσεων για την ερχόμενη τετραετία.

Το μεγάλο ζήτημα είναι το τι μέλει γενέσθαι με το αφορολόγητο όριο.

Μια μείωση κατά 3.000 ευρώ του αφορολόγητου ορίου θα επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με χαμηλά εισοδήματα, καθώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή έξτρα φόρου έως 650 ευρώ.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει δηλώσει πάντως ότι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση το αφορολόγητο όριο δεν θα κοπεί. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας προχθές στα Γιάννενα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει τα χαρτιά της την κατάλληλη στιγμή. Σε κάθε περίπτωση, η μη περικοπή του αφορολόγητου ορίου έχει κόστος για τον προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ και δεν αποκλείεται οι Θεσμοί να ζητήσουν δημοσιονομικά ισοδύναμα.

Πηγή: onetv.gr