Σοβαρό ζήτημα έχει προκύψει εξαιτίας των διακοπών που έκανε στο Ιόνιο πέλαγος τον Αύγουστο του 2018 ο Αλέξης Τσίπρας με την πολυτελή θαλαμηγό του εφοπλιστή Παναγόπουλου. Το πρόβλημα υπάρχει καθώς όπως αποκάλυψε η ίδια η σύζυγος του εκλιπόντος Κατερίνα Παναγοπούλου, οι διακοπές του πρωθυπουργού με το «Odyssey» έγιναν απόντων των ιδιοκτητών του.

Δηλαδή, ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε τη θαλαμηγό εν είδει δώρου από τη σύζυγο του Π. Παναγόπουλου, γεγονός που απαγορεύεται από τον Κώδικα Δεοντολογίας της Βουλής.

Σύμφωνα με αυτόν, η παροχή δώρων και διευκολύνσεων (όπως και η παραχώρηση μιας θαλαμηγού για διακοπές) απαγορεύεται ρητά από τον Κώδικα Δεοντολογίας της Βουλής.

Για την ακρίβεια, στο άρθρο 4 του Κώδικα Δεοντολογίας των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου που περιλαμβάνεται στο ΦΕΚ με αριθμό 67 του Απριλίου του 2016 ορίζεται ότι:

«Οι Βουλευτές οφείλουν να μην αποδέχονται δώρα ή παροχές ή άλλα ωφελήματα, των οποίων η φύση ή η χρηματική αξία εγείρουν ζητήματα μεροληπτικής άσκησης των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων. Χρηματική αξία μεγαλύτερη των διακοσίων (200) ευρώ θεωρείται, κατά τεκμήριο, και σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, ικανή να εγείρει ζητήματα αμεροληψίας».

Η παρουσία του Πρωθυπουργού στη θαλαμηγό αναμένεται να είναι ένα από τα θέματα αντιπαράθεσης στη Βουλή κατά την τριήμερη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Το ζήτημα έθεσε το πρωί της Τρίτης ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος χαρακτήρισε παράνομες τις διακοπές του Αλέξη Τσίπρα στην πολυτελή θαλαμηγό εάν δεν έχουν καταγραφεί στο «πόθεν έσχες» του.

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπενθύμισε με ανάρτησή του στο Twitter τις διατάξεις βάσει των οποίων οι βουλευτές οφείλουν να μην αποδέχονται δώρα, παροχές ή άλλα ωφελήματα αξίας άνω των 200 ευρώ.

Όπως σημειώνει με νόημα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ «ακόμη και για έναν απλό βουλευτή απαγορεύεται να αποδέχεται Δώρο άνω των 200€! Εδώ μιλάμε για Πρωθυπουργό που δέχθηκε Δώρο άνω των 100.000€».