O Αλέξης τα δίνει όλα: Μείωση ΦΠΑ σε εστίαση και ενέργεια και 13η σύνταξη (Live)

Στην ανακοίνωση του προεκλογικού πακέτου παροχών προχώρησε ο πρωθυπουργός μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο έσπευσαν να παρουσιάσουν πριν από τη συζήτηση της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με στόχο να ξεχαστούν υποθέσεις που πλήττουν προσωπικά τον πρωθυπουργό, όπως οι σκαφάτες διακοπές του.

Στην ανακοίνωση του προεκλογικού πακέτου παροχών προχώρησε ο πρωθυπουργός μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο έσπευσαν να παρουσιάσουν πριν από τη συζήτηση της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με στόχο να ξεχαστούν υποθέσεις που πλήττουν προσωπικά τον πρωθυπουργό, όπως οι σκαφάτες διακοπές του.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι το πακέτο των «φιλοαναπτυξιακών μέτρων» που ανακοινώνει έρχεται να δικαιώσει τις θυσίες του ελληνικού λαού, καθώς και ότι θα τονώσει την ανάπτυξη της οικονομίας προκειμένου να συμβάλλει στην επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πακέτο παροχών της κυβέρνησης είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στα τρόφιμα και την ενέργεια, καθώς και η επαναφορά της «13ης σύνταξης».

Ειδικότερα, ο ΦΠΑ στην εστίαση θα μειωθεί από το 24% στο 13% και στον συντελεστή αυτόν θα ενταχθούν όλα τα τρόφιμα. Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, ανακοινώθηκε η μείωση του ΦΠΑ σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο από το 13% στο 6% για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Επιπλέον, η «13η σύνταξη» που επανέρχεται στο Δημόσιο αντιστοιχεί στο ποσό του δώρου του Πάσχα (δηλαδή στην πραγματικότητα μισή 13η σύνταξη) και -σύμφωνα με την Εφη Αχτσιόγλου- θα νομοθετηθεί και θα καταβληθεί εντός του μηνός Μαΐου.

Δεδομένου ότι οι παροχές βασίζονται στον δημοσιονομικό χώρο που δημιούργησε η αφαίμαξη των πολιτών χάριν του υπερπλεονάσματος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ομολόγησε ότι τα υπερπλεονάσματα δεν ήταν στόχος της κυβέρνησης αλλά ήταν αναγκαία για να δημιουργήσει η κυβέρνηση κεφάλαιο αξιοπιστίας, που τώρα μπορεί να χρησιμοποιήσει.

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση παραδέχεται ότι αφού ο ΣΥΡΙΖΑ διέλυσε την όποια αξιοπιστία είχαν πετύχει οι προηγούμενες κυβερνήσεις με την καταστροφική διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015, συμφώνησε με τους θεσμούς στην αφαίμαξη των πολιτών προκειμένου να δημιουργηθούν τα υπερπλεονάσματα που ζητούσαν οι εταίροι δεδομένου ότι δεν εμπιστεύονταν πλέον την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ομολόγησε ότι έπληξε την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας και καταρράκωσε την μεσαία τάξη μόνο και μόνο για να ανακτήσει την αξιοπιστία της έναντι των εταίρων.

Τώρα, χρησιμοποιεί αυτό το «ματωμένο» πλεόνασμα για να προχωρήσει σε προεκλογικές παροχές, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περιορίσει την εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ σε ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές κάλπες, με στόχο η διαφαινόμενη ήττα να είναι τουλάχιστον διαχειρίσιμη.

Αναλυτικά:

Για το 2019:

* Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% και μετάταξη όλων των τροφίμων από το 24% στο 13%. Συνολικό κόστος από το Μάιο που θα ψηφιστούν είναι 260 εκατ. ευρώ.

* Μείωση ΦΠΑ σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο από το 13% στο 6% με στόχο να στηριχθούν νοικοκυριά αλλά και επιχειρήσεις.

* Γίνεται κατανομή 13ης σύνταξης που αντιστοιχεί στο «Δώρο Πάσχα» ή το μισό της συνταξιοδοτικής δαπάνης ύψους 800 εκατ. ευρώ. Το ποσό θα μειώνεται για τις μεγάλες συντάξεις.

Το 2020 προβλέπεται μέτρα 1,3 δισ. ευρώ. Ετσι η κυβέρνηση προχωρά:

* Καταργείται από 1.1.2020 της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ και ριζική μείωση για μεγαλύτερα εισοδήματα. Σήμερα είναι 2% η εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ και θα καταργηθεί εντελώς. Για εισοδήματα ως 30.000 ευρώ είναι 5% και θα γίνει 2%. Για εισοδήματα ως 40.000 ευρώ είναι 6,5% και θα γίνει 4%. Για εισοδήματα ως 65.000 ευρώ είναι 7,5% και θα γίνει 6%. Για εισοδήματα ως 120.000 ευρώ είναι 9% και θα γίνει 8%.

* Για τις επιχειρήσεις από 1.1.2020 αυξάνει ο συντελεστής αποσβέσεων των επενδύσεων στο 150% από 100%. Το θέμα αφορά επενδύσεις εντός 5ετίας σε όλους τους κλάδους.

Οπως είπε ο πρωθυπουργός με τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο θα γίνει εφικτό να προχωρήσει γρηγορότερα η μείωση του συντελεστή φόρου στις επιχειρήσεις ώστε να φτάσει στο 25% το 2021.

* Από 1.1.2020 δίνεται επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους έως 25 ετών στις επιχειρήσεις σε ποσοστό 80% για εργοδότη και για εργαζόμενο. Για νέους 25 ως 29 ετών η επιδότηση προσδιορίζεται στο 25% για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

* Από 1.1.2020 μειώνεται ο μεσαίος συντελεστής ΦΠΑ από το 13% στο 11%.

* Από 1.1.2020 θεσπίζεται φορολογική μείωση για κατοίκους των νησιών με επαναφορά του μειωμένου συντελεστή φορολόγησης σε κατοίκους νησιών με λιγότερους από 2.000 κατοίκους και έως 3.100 κατοίκους. Παράλληλα μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ σε νησιά με κάτω από 1.000 κατοίκους. Παίρνονται και μέτρα για το πετρέλαιο θέρμανσης σε ορεινές περιοχές.

* Από 1.1.2020 μειώνεται στο 10% ο φόρος στους συνεταιρισμούς αγροτών. Για συνεταιρισμένους αγρότες δίνεται έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα.

* Από 1.1.2020 για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων δίνεται έκπτωση στο φορολογητέο εισόδημα των τόκων για τα συγκεκριμένα δάνεια προκειμένου να επωφεληθούν και οι συνεπείς δανειολήπτες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk