Ερωτήματα τίθενται, σύμφωνα με το ΑΠΕ, σήμερα στη Ρωσία σχετικά με την αναγκαστική προσγείωση, χθες το βράδυ, αεροπλάνου της εταιρείας Aeroflot, που στοίχισε τη ζωή 41 ανθρώπων, καθώς το αεροσκάφος έπιασε φωτιά στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας.

Με τις ακριβείς συνθήκες να μην έχουν δει ακόμα το φως, δηλώσεις επιβατών αναφέρουν πως το Soukhoi Superjet 100 χτυπήθηκε από κεραυνό λίγο μετά την απογείωσή του. «Ναι, αυτό συνέβη. Τουλάχιστον είδα μια λευκή λάμψη», είπε ένας από τους επιζήσαντες επιβάτες, ο Ντμίτρι Χλεμπούσκιν, σύμφωνα με το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

«Απογειωνόμασταν και το αεροσκάφος επλήγη από τον κεραυνό (…) Η προσγείωση ήταν δύσκολη, σχεδόν λιποθυμήσαμε από τον φόβο. Το αεροπλάνο αναπήδησε πάνω στην πίστα σαν ακρίδα και έπιασε φωτιά στο έδαφος», είπε ένας άλλος επιβάτης, ο Πιοτρ Εγκόροφ στην εφημερίδα Κομσομόλσκαγια Πράβντα.

Οι εικόνες μέσα από την καμπίνα των επιβατών συγκλονίζουν.

Βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας καταγράφει την προσγείωση του αεροπλάνου της Aeroflot.  Το τζετ προσπαθεί να προσγειωθεί παρά την μεγάλη ταχύτητα, καταφέρνει να ακουμπήσει στον αεροδιάδρομο, αναπηδά όμως και στη συνέχει χτυπά στο έδαφος.Το πίσω μέρος της κοιλιάς του αεροσκάφους διαλύεται επιτόπου και αμέσως τυλίγεται στις φλόγες.

Σε άλλο βίντεο φαίνεται η εκκένωση του αεροσκάφους. Από τους 73 επιβάτες μόνο οι  37 καταφέρνουν να διασωθούν. Οι νεκροί αριθμούνται στους 41, εκ των οποίων δύο είναι παιδιά, ενώ έξι είναι οι τραυματίες που έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία της Μόσχας, οι τρεις εκ των οποίων  νοσηλεύονται στην εντατική με εγκαύματα και τραυματισμούς από την εισπνοή καπνού.

Η τραγωδία όμως δεν έχει τέλος. Σοκάρουν οι καταγγελίες για τη συμπεριφορά των επιβατών του αεροσκάφους της Aeroflot.

Η εκκένωση του αεροσκάφους, καθυστέρησε καθώς ήταν αρκετοί οι επιβάτες που ήθελαν να πάρουν τις χειραποσκευές τους, την ώρα που το αεροσκάφος είχε τυλιχθεί στις φλόγες.

Υπάλληλος του αεροδρομίου συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «πολλοί επιβάτες καθυστέρησαν την εκκένωση έκτακτης ανάγκης – καθώς παρά τις ξεκάθαρες οδηγίες για άμεση εκκένωση, ήθελαν να πάρουν τις αποσκευές τους…».

Η εναέρια κυκλοφορία, σύμφωνα με το ΑΠΕ, επανελήφθη σήμερα το πρωί ομαλά στο διεθνές αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο, ένα από τα κύρια αεροδρόμια της ρωσικής πρωτεύουσας, μετέδωσε η τηλεόραση.