Πόλεμος ανακοινώσεων Άγκυρας-ΗΠΑ για τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ

Με μια οργισμένη ανακοίνωση απάντησε η Άγκυρα στις συστάσεις του Στέιτ Ντιπάρμεντ να ακυρώσει η Τουρκία την απόφασή της να προχωρήσει σε γωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας

Με μια οργισμένη ανακοίνωση απάντησε η Άγκυρα στις συστάσεις του Στέιτ Ντιπάρμεντ να ακυρώσει η Τουρκία την απόφασή της να προχωρήσει σε γωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι συμπεριφέρονται σαν να είναι διεθνές δικαστήριο στο θέμα της ΑΟΖ άσχετη με τις πραγματικότητες και ισχυρίζεται ότι δεν ισχύουν οι συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις χώρες της περιοχής για την ΑΟΖ.

Αναφέρει επίσης ότι είναι απαράδεκτο μια τρίτη πλευρά να συμπεριφέρεται σαν διεθνές δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι αυτή η στάση δεν είναι ούτε εποικοδομητική, ούτε συνάδει με το διεθνές δίκαιο.

Στην ίδια ανακοίνωση το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η Τουρκία από το 2004 μέχρι σήμερα έχει καθαρή στάση σχετικά με την υφαλοκρηπίδα της στην ανατολική Μεσόγειο. “Οι συμφωνίες για την οριοθέτησης της ΑΟΖ που έκανε η ‘ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’ με τις χώρες της περιοχής από την ημερομηνία εκείνη και μετά δεν έχουν ισχύ ούτε για μας, ούτε και για τους Τ/κ και είχε τεθεί υπόψιν των ενδιαφερομένων χωρών και της διεθνούς κοινότητας η παραβίαση από μία εξ αυτών των δικαιωμάτων της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας στην ανατολική Μεσόγειο. Με τον ίδιο τρόπο η Τουρκία ανακοίνωσε και την υφαλοκρηπίδα της στη διεθνή κοινότητα και τέθηκε ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών. Ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συμφωνίες για οριοθέτηση με δίκαιο τρόπο με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου μεταξύ όλων των παράκτιων κρατών στην περιοχή”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “ενώ η κατάσταση είναι αυτή, είναι απαράδεκτο μια τρίτη πλευρά να συμπεριφέρεται σαν να είναι διεθνές δικαστήριο και να προσπαθεί να καθορίσει από που περνούν τα θαλάσσια όρια”, προσθέτοντας ότι “δεν είναι ούτε εποικοδομητική ούτε και συνάδει με το διεθνές δίκαιο οι ΗΠΑ να απευθύνουν έκκληση στην Τουρκία σαν να υπάρχει συμφωνία ισχύουσας οριοθέτησης σε ένα πεδίο που οι Ε/Κ ‘ισχυρίζονται ότι έχουν δίκαιο’”. Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι το γεωτρύπανο και το ερευνητικό πλοίο της Τουρκίας θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα τις δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης στα πεδία που η τουρκική κυβέρνηση αδειοδότησε την κρατική εταιρεία πετρελαίου το 2009 και 2012. “Με τον ίδιο τρόπο και ενόσω η ε/κ πλευρά δεν συμπεριλαμβάνει τους Τ/Κ οι οποίοι είναι ισότιμοι εταίροι στο νησί στους μηχανισμούς αποφάσεων για τις πηγές υδρογονανθράκων και ενόσω δεν σταματά τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων, η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και των Τ/κ στην υφαλοκρηπίδα τους”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

ΕΕ: Έχουμε ξεκάθαρη θέση απέναντι στην Τουρκία

Στο μεταξύ, την «ξεκάθαρη» θέση της ΕΕ εναντίον των προθέσεων της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ επανέλαβε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής Μάγια Κοτσίγιανιτς, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι διπλωματικές επαφές με αυτόν το στόχο θα συνεχιστούν. «Έχουμε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2018, οπότε καταδικάσαμε σαφώς τις συνεχιζόμενες παράνομες πράξεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το Σαββατοκυριάκο εκφράσαμε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις προθέσεις της Τουρκίας να πραγματοποίησει γεωτρήσεις στην τουρκική ΑΟΖ», είπε η Μ. Κοτσίγιανιτς, καλώντας την Τουρκία να «δείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απόσχει από κάθε παράνομη ενέργεια».

Κληθείσα να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με το ποια θα ήταν η «κατάλληλη απαντήση» της ΕΕ με την οποία προειδοποίησε την Τουρκία στην πρόσφατη δήλωσή της η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, η εκπρόσωπος αρνήθηκε να προβεί σε «εικασίες» καθώς, όπως είπε, στόχος της ΕΕ είναι να αποτραπούν οι εν λόγω ενέργειες ενώ σημείωσε ότι οι «διπλωματικές επαφές θα συνεχιστούν».

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk