Από τις πρώτες ώρες της μεγάλης φωτιάς στο Μάτι πέρυσι το καλοκαίρι είχαν αποκαλυφθεί οι αδυναμίες του καταρρέοντος κρατικού μηχανισμού, το έλλειμμα συντονισμού και υποτυπώδους ανταπόκρισης σε έκτακτες συνθήκες.

Και βεβαίως είχαν φανερωθεί με καθαρό τρόπο οι κυνικές απόπειρες απόκρυψης των θλιβερών συνεπειών της φονικής πυρκαγιάς, όπως και οι απίθανες προσπάθειες αποποίησης των κυβερνητικών ευθυνών.

Ιδιαιτέρως εκείνη η ακατανόητη και αμήχανη εμφάνιση του Πρωθυπουργού στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής με σκοπό τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης, την ώρα που όλοι γνώριζαν ότι στην επίμαχη διακεκαυμένη ζώνη κείτονταν δεκάδες νεκροί.

Οι αποκαλυφθέντες τις προηγούμενες μέρες επιπρόσθετοι διάλογοι μεταξύ των υπευθύνων της πυρόσβεσης και των καιόμενων κατοίκων από τον τηλεοπτικό Σκάι σκανδάλισαν έτι περαιτέρω την κοινή γνώμη και ήλθαν να επιβεβαιώσουν στον υπερθετικό βαθμό όσα είχαν περιγραφεί και καταγγελθεί πριν από σχεδόν έναν χρόνο για την κυνική στάση και την άκαρδη συμπεριφορά των κυβερνώντων.

Τότε σύσσωμος ο Τύπος και τα μέσα ενημέρωσης είχαν περιγράψει με σαφήνεια την κυβερνητική αβελτηρία και τη διάλυση των μηχανισμών πυρόσβεσης, πολιτικής προστασίας και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Οπως και την απουσία των υπευθύνων αρχών της Περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και τον κυνισμό της επικοινωνιακής ομάδας του Μεγάρου Μαξίμου, με τη συμμετοχή μάλιστα και την καθοδήγηση του ίδιου του Πρωθυπουργού. Δέχθηκαν εκείνη την εποχή οι εφημερίδες και τα μέσα ενημέρωσης ανοίκειες επιθέσεις και πετροβολήματα πρωτοφανή ότι δήθεν ενεργούν ως βάσεις προπαγάνδας της άλλης πλευράς και πως δήθεν κατασκευάζουν κατηγορίες και κατηγορουμένους.

Ερχόμενο ωστόσο το πλήρωμα του χρόνου, τα χονδροειδή κυβερνητικά προπαγανδιστικά ψεύδη κατέπεσαν με εκκωφαντικό τρόπο και, αντιθέτως, επιβεβαιώθηκαν οι αναφορές των εφημερίδων και οι καταγγελίες των μέσων ενημέρωσης.

Ο ελληνικός λαός, οι πολίτες, όλοι δέχθηκαν, έπειτα από τόσους μήνες, δεύτερο, ακόμη μεγαλύτερο σοκ, παρακολουθώντας με το στόμα ανοιχτό την επιβεβαίωση της χειρότερης εκδοχής των πραγμάτων. Οι διάλογοι και η επίδειξη ανικανότητας τρόμαξαν τους πολίτες και οι κυνικές απόπειρες επηρεασμού της γνώμης εξόργισαν τους πάντες.

Πολύ περισσότερο επειδή ούτε τώρα αναγνωρίστηκαν τα ψεύδη και δεν προσφέρθηκε μια συγγνώμη για την αδυναμία και την ανυπαρξία παρέμβασης. Και το κυριότερο, επειδή όλοι ανησυχούν ότι παρά τις πολλές υποσχέσεις και τους όρκους αναδιοργάνωσης των αρμοδίων υπηρεσιών δεν έχει γίνει το παραμικρό.

Ηδη στην έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου διαπιστώνεται ότι τα σχέδια έμειναν ίδια και απαράλλαχτα, ο εξοπλισμός δεν ανανεώθηκε, οι ελλείψεις «φωνάζουν» και ο διοικητικός μηχανισμός αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών συνεχίζει να κινείται με την ίδια ραθυμία και βραδυπορία.

Ευλόγως ανησυχούν οι πολίτες, καθώς οι χειριστές είναι οι ίδιοι σχεδόν παντού και η ατμόσφαιρα σε διοικητικό επίπεδο παραμένει αποκαρδιωτική. Πολύ περισσότερο όταν άπαντες γνωρίζουν ότι εφέτος, μετά τον βαρύ χειμώνα και τις πολλές βροχές, η φύση έχει οργιάσει, τα χόρτα έχουν θεριέψει και έχει συγκεντρωθεί πολλαπλάσια καύσιμη ύλη ακόμη και στα περιαστικά δάση.

Αν μάλιστα ληφθεί υπ’ όψιν ότι όλο το καλοκαίρι θα τελούμε σε αποδιοργανωτικές προεκλογικές συνθήκες, τόσο οι φόβοι πολλαπλασιάζονται και οι κίνδυνοι επίσης.

Η περσινή εκατόμβη και τα αποκαλυφθέντα πρωτοφανή ελλείμματα δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, παρά την ευθύνη πολλαπλασιάζουν. Τα όσα καταγράφηκαν τις τελευταίες μέρες καθιστούν την κυβέρνηση υπεύθυνη και προσωπικά τον πρωθυπουργό υπόλογο. Δεν χωρούν πια άλλες τραγωδίες.