«Αρκετά έχουμε σταυρωθεί εξαιτίας των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2018. Η ΔΕΗ είναι εθνικό κεφάλαιο και έτσι θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται. Δεν ανήκει στην κυβέρνηση, ούτε στα κόμματα. Η κριτική είναι απαραίτητη και ευπρόσδεκτη. Αλλά άλλο κριτική και άλλο καταστροφολογία». Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας το απόγευμα στο 4ο ετήσιο συνέδριο της ελληνικής δεξαμενής σκέψης για την ενεργειακή οικονομία HAEE.

Όπως επεσήμανε κάνει ζημιά η καταστροφολογία. «Κανείς δεν κέρδισε από τα ερείπια αν και ερείπια δεν υπάρχουν», τόνισε.

Μάλιστα, ο επικεφαλής της ΔΕΗ εξέφρασε την ανησυχία του για τη
διαρκή επαναφορά της «Μικρής ΔΕΗ». » Φοβάμαι ότι αποτελεί προλείανση εδάφους για να προχωρήσουμε στο μέλλον όταν διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες, για να αποστερηθεί η ΔΕΗ από τον πλούτο των υδροηλεκτρικών σταθμών», είπε χαρακτηριστικά.

Ζητησε επιπλέον από όλα τα κόμματα να συμμετάσχουν σε έναν ποιοτικό διάλογο για το άνοιγμα της αγοράς. «Το μονοπώλιο πληρώνει κάποιο τίμημα από το άνοιγμα της αγοράς αλλά αυτό είναι κάτι διαφορετικό απο τον κανιβαλισμό της αγοράς», σημείωσε με νόημα, προσθέτοντας ότι το ζήτημα της ΔΕΗ πρέπει να το δουν όλες οι πλευρές και ειδικά η Κομισιόν από μηδενική βάση.

Σχετικά με τα τιμολόγια ρεύματος ανέφερε ότι η ΔΕΗ έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια να συγκρατήσει αυξήσεις. «Η οικονομία μας δεν αντέχει μια αύξηση έστω και αν έχει αυξηθεί το κόστος παραγωγής. Οι μέτοχοι μας δικαιούνται να έχουν παράπονα και έχουν κάνει μεγάλη υπομονή. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να τους ικανοποιήσουμε στο μέλλον. Εμείς εργαζόμαστε για να τα καταφέρουμε και νομίζω ότι φέτος θα γυρίσουμε σε κερδοφορία. Αλλωστε και άλλες χρονιές η ΔΕΗ ειχε ζημιές όπως το 2008», υπογράμμισε.

Επεσήμανε ακόμη ότι η ΔΕΗ πρέπει να λειτουργήσει ως ανώνυμη εταιρεία, απαλλαγμένη από τα δεσμά της κρατικής εξάρτησης που καταπνίγουν κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία και την δυσκολεύουν να δουλέψει με τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης.

Οσον αφορά στον διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτων, ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι
αποτελει περίπλοκο πρότζεκτ. «Επιλύσαμε σε χρόμο ρεκόρ τα κρίσιμα θέματα. Οι σταθμοί έχουν καταστεί κερδοφόροι. Ο λόγος είναι στους επενδυτές. Τα ΑΔΙ είναι στο τελικό στάδιο. Θα επιδείξουν ενδιαφέρον;» αναρωτήθηκε.

Στροφή στην πράσινη ενέργεια

Οι Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, θα είναι η ατμομηχανή της επιχείρησης, όπως ήταν παλαιότερα τα δίκτυα διανομής. Μέχρι το 2030 η εταιρεία θα έχει αναπτύξει 2 γιβαγάτ και έως το 2022 600 μεγαβάτ, με αποτέλεσμα να τριπλασιάσει το μερίδιο της από το 3% στο 9%, μερίδιο που θα αποφέρει κέρδη 90 εκατομμυρίων ευρώ. «Για το 2019, σχεδιάζουμε επενδύσεις 105 εκατ. ευρώ σε νέα έργα 137 μεγαβατ. Η ΔΕΗ θα ασχοληθεί με όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες στα πλωτά και υπεράκτια αιολικά και στην αποθήκευση ενέργειας, όπως είναι η αντλησιοταμίευση, για την οποία κάκιστα δεν έχουν δοθεί κίνητρα και δεν έχουν γίνει οι κατάλληλές ρυθμίσεις», ανέφερε, επισημαινοντας οτι η ΔΕΗ θα ασχοληθεί συστηματικά με την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Για να υλοποιηθεί η φιλόδοξη στρατηγική της εταιρείας προυπόθεση είναι να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία της ΔΕΗ στα μεγάλα έργα. Στο πλαίσιο αυτό δρομολογούνται ευρείες ανακατατάξεις. «Μέσα στο μήνα θα έχουμε ουσιαστικές εξελίξεις ώστε η ΔΕΗ να αναλάβει την υλοποίηση αυτού του στόχου, με την απορρόφηση της ΔΕΗ Ανανέωσιμες. Θα αξιοποιήσουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία», τόνισε.

Σχετικά με τους διαγωνισμούς ΑΠΕ της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), ο κ. Παναγιωτάκης έστρεψε τα πυρά του κατά της Αρχής με αφορμή τον αποκλεισμό έργων της δημοσιας εταιρειας στους δυο τελευταιους διαγωνισμους. Η ΔΕΗ όπως είπε αποστερήθηκε 2 φωτοβολταϊκά με προσφορά 57 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ προκρίθηκαν έργα με 64 ευρω και 72 ευρω ανά μεγαβατώρα.