Ο Αλέξης Τσίπρας σε κάθε εμφάνισή του ανεβάζει λίγο περισσότερο την ένταση της αντιπαράθεσης με τη Νέα Δημοκρατία, την οποία έχει εκτρέψει σε προσωπική επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ποντάρει προφανώς στην πίστη ότι «έχει» τον αντίπαλό του, ότι η σύγκριση τον ευνοεί και ότι θα μπορούσε να ωφεληθεί από τυχόν στραβοπατήματα του προέδρου της ΝΔ σε ένα ντιμπέιτ.

Ο Πρωθυπουργός ακολουθεί μια παρακινδυνευμένη προεκλογική στρατηγική: Η χαλαρή ψήφος θα έστελνε τον ΣΥΡΙΖΑ στα αζήτητα, οπότε αναγκαστικά επενδύει στην πόλωση, η οποία θεωρητικά τον βοηθά να διασφαλίσει ένα αξιοπρεπές εκλογικό αποτέλεσμα. Θα τον εμποδίσει όμως να διαχειριστεί το μετεκλογικό τοπίο, ιδίως αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και η διαφορά με τη ΝΔ καταγραφεί κοντά στις 10 μονάδες.

Πώς θα καταφέρει να φτάσει μέχρι τον Οκτώβριο χωρίς να υποστεί εκλογική συντριβή; Μετά τις ευρωεκλογές του 2009 και του 2014 η ψαλίδα άνοιξε υπέρ του πρώτου κόμματος. Ο κ. Τσίπρας ενδεχομένως να ελπίζει ότι θα καταφέρει να ανατρέψει το ιστορικό προηγούμενο. Δεν μπορεί όμως να μη συναισθάνεται την αντίφαση της στρατηγικής του, ιδίως όταν ξεκίνησε την εκστρατεία του με μια χαλαρή «ευρωπαϊκή» θεματολογία και αιχμή τον «ανθέλληνα Βέμπερ» και κατέληξε σε μια εθνική ατζέντα, παροχολογίας, σκανδαλολογίας και κινδυνολογίας για… επέλαση του νεοφιλελευθερισμού – στην πιο κρατικιστική χώρα της Ευρώπης.

Η Δήμτρα Κρουστάλλη στο ρεπορτάζ της στο «Βήμα της Κυριακής» αναλύει:

Γιατί δεν εφησυχάζουν στη ΝΔ παρά τη μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις

Γιατί η διαχείριση του μετεκλογικού αποτελέσματος αποτελεί δύσκολη εξίσωση και για τους δύο πολιτικούς αρχηγούς

Πώς η τριήμερη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα στη Βουλή θα κρίνει τις προεκλογικές εντυπώσεις – Ποια η τακτική που θα ακολουθήσουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Που υπολογίζεται η αντισυστημική ψήφος

Το αίνιγμα των αναποφάσιστων

Διαβάστε περισσότερα στο «Βήμα της Κυριακής»