Κάθε όριο ξεπερνούν πλέον οι τουρκικές προκλήσεις καθώς μετά το γεωτρύπανο «Πορθητής» που κατέβασε η γειτονική χώρα δυτικά της Πάφου προκειμένου  να ξεκινήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες, ο υπουργός Άμυνας  Χουλουσί Ακάρ διεμήνυσε πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματά της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Η τοποθέτηση Ακάρ έρχεται λίγες ώρες μετά την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή καθώς η Άγκυρα με την απόφασή της να εκδώσει NAVTEX προκειμένου να ξεκινήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες δυτικά της Πάφου κάνει σαφές ότι θα διεκδικήσει μερίδιο στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Προειδοποιητικές «βολές» από Μογκερίνι

Εν τω μεταξύ χθες, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι έστειλε μήνυμα στην Τουρκία για τις προκλητικές της ενέργειες αναφέροντας τα εξής: «Εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. Τον Μάρτιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη και να απόσχει από οποιαδήποτε τέτοια παράνομη δράση στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο».