Κάλεσμα προς τους πολίτες να βγουν το Σάββατο στους δρόμους έστειλε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.  Έστειλε μήνυμα συμμετοχής «με ειρηνικό τρόπο» στις πορείες προς στρατιωτικές βάσεις  με στόχο να ασκηθεί πίεση στις ένοπλες δυνάμεις να εγκαταλείψουν τον Νικολάς Μαδούρο.

«Αύριο βγαίνουμε στους δρόμους. Από όλη τη Βενεζουέλα, θα στείλουμε μήνυμα στις ένοπλες δυνάμεις να σταθούν στο πλευρό του Συντάγματος», δήλωσε ο Γκουαϊδό.

«Όλο το έθνος στέκεται ενωμένο για μια αλλαγή στη Βενεζουέλα. Ξέρουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε.  Πρέπει να συνεχίσουμε με ειρηνικό τρόπο. Όλος ο αγώνας μας διεξάγεται και θα συνεχίσει να διεξάγεται στο πλαίσιο του Συντάγματος», πρόσθεσε ο 35χρονος κεντροδεξιός πολιτικός, που έχει αναγνωριστεί ως μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας από περίπου 50 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Μετά την απόπειρα εξέγερσης την περασμένη Τρίτη, περίπου 25 στρατιωτικοί έχουν ζητήσει άσυλο στην πρεσβεία της Βραζιλίας στο Καράκας, ενώ το επιφανές στέλεχος της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπεζ, που ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό από το 2017, κατέφυγε στην πρεσβεία της Ισπανίας δημιουργώντας διπλωματικό «πυρετό»,

Την επόμενη ημέρα, οι ογκώδεις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια, στα οποία έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι, σύμφωνα με την αντιπολίτευση και τις οικογένειές τους. Η Διεθνής Αμνηστεια έκανε λόγο για περίπου 200 τραυματίες και 205 συλλήψεις.

Την ίδια ώρα, το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, μετέδωσε ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα την Κυριακή στη Μόσχα.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί πριν από τη συνάντηση Λαβρόφ με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο την ερχόμενη εβδομάδα στη Φινλανδία, με φόντο την πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα.