Ενα αποτυχημένο σχέδιο και μια στρατιωτική εξέγερση που δεν ήρθε

Οι πληροφορίες από την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας και από τις ΗΠΑ θέλουν να επεξεργαζόταν για μήνες, με τη συνεργασία αρκετών μελών του στενού κύκλου του Μαδούρο, στρατιωτικούς και μη, ένα σχέδιο με στόχο μια «αξιοπρεπή έξοδό» του και την εγκαθίδρυση μιας μεταβατικής κυβέρνησης υπό τον Χουάν Γκουαϊντό

Πρόκειται άραγε για «fake news», όπως υποστήριξε ο Νικολάς Μαδούρο; Πόσο αξιόπιστη είναι μία τέτοια διάψευση από τον επικεφαλής ενός καθεστώτος που έχει παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών του σε τόσο μαζική κλίμακα και έχει οδηγήσει τη Βενεζουέλα σε οικονομική και ανθρωπιστική καταστροφή; Οπως και να έχει, οι πληροφορίες, τόσο από την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας όσο και από τις ΗΠΑ, θέλουν την πρώτη να επεξεργαζόταν για μήνες, με τη συνεργασία αρκετών μελών του στενού κύκλου του Μαδούρο, στρατιωτικούς και μη, ένα λεπτομερές σχέδιο με στόχο μία «αξιοπρεπή έξοδο» του Μαδούρο, την εγκαθίδρυση μιας μεταβατικής κυβέρνησης υπό τον Χουάν Γκουαϊντό και τη μετάβαση της Βενεζουέλας στη δημοκρατία. Το επίμαχο σχέδιο φέρεται μάλιστα να είχε προχωρήσει τόσο πολύ που είχε οριστεί, επί της αρχής, και μία ημερομηνία για την έναρξη της εφαρμογής του: η Τετάρτη 1η Μαΐου. Τη Δευτέρα όμως άρχισε να καταρρέει. Ο Μαδούρο είχε μάθει για αυτό, ο Γκουαϊντό αναγκάστηκε να βιαστεί. Τα υπόλοιπα ανήκουν στην Ιστορία.

Συμμετείχαν ή όχι οι ΗΠΑ στις συζητήσεις που σύμφωνα με πληροφορίες διεξάγονταν μυστικά ανάμεσα στη βενεζουελάνικη αντιπολίτευση και μεγαλοστελέχη του καθεστώτος, ανάμεσά τους ο υπουργός Αμυνας Βλαντίμιρ Παδρίνο Λόπες, ο διοικητής της προεδρικής φρουράς και επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του στρατού, στρατηγός Ιβάν Ραφαέλ Χερνάντες και ο επικεφαλής δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μάικελ Μορένο; Ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Ελιοτ Εϊμπραμς υποστήριξε πως δεν συμμετείχαν άμεσα. Στελέχη της βενεζουελάνικης αντιπολίτευσης δήλωσαν αντιθέτως στη «Wall Street Journal» πως οι ΗΠΑ αναμείχθηκαν στην προσπάθεια, παρέχοντας ειδικότερα εγγυήσεις πως θα ήραν τις κυρώσεις εις βάρος μεμονωμένων βενεζουελάνων αξιωματούχων που θα ενστερνίζονταν τη μετάβαση στη δημοκρατία. «Ημασταν ενήμεροι για τις προσπάθειες, ξεκίνησαν πριν από περίπου δύο μήνες», δήλωσε ένας αμερικανός αξιωματούχος στη «Washington Post». «Υπήρξαν φορές που έδειχναν σοβαρές, και άλλες που δεν έμοιαζαν και πολύ σοβαρές. Ομως τις τελευταίες εβδομάδες ήταν σαφές πως έφταναν σε μία συμφωνία» με τους Παδρίνο, Χερνάντες και Μορένο «προκειμένου να αλλάξουν πλευρά».

  • Ποίες κινήσεις ετοίμαζε ο Νικολάς Μαδούρο;
  • Η βίαιη καταστολή και οι τραυματίες
  • Το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης

Διαβάστε περισσότερα στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακου

 

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk