Από την ίδρυσή του το 1920 έως και σήμερα το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) έχει συνδεθεί με την ευρύτερη περιοχή του Πεδίου του Αρεως, η οποία όμως τα τελευταία χρόνια έχει υποβαθμιστεί σημαντικά. Αποσκοπώντας αφενός στην ανάσχεση του φαινομένου αυτού και στην ανάδειξη του Πεδίου του Αρεως σε χώρο φιλικό προς την οικογένεια, τους νέους, τους κατοίκους και τους επαγγελματίες και αφετέρου στην προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με έμφαση στην άσκηση και στον αθλητισμό, από το 2018 το ΟΠΑ διοργανώνει τον αγώνα δρόμου ΟΠΑ Run με διαδρομές των 5 χλμ. και 2 χλμ. Το δεύτερο ΟΠΑ Run διοργανώνεται την Κυριακή 12 Μαΐου από το ΟΠΑ και την Περιφέρεια Αττικής.

Tο ΟΠΑ Run εντάσσεται στη στρατηγική κοινωνικής προσφοράς του ΟΠΑ ως δράση του Προγράμματος Εθελοντισμού «AUEB Volunteers» και αποτελεί τη μαζικότερη κοινωνική δράση του Πανεπιστημίου των τελευταίων ετών. Η «σύλληψη» της ιδέας του ΟΠΑ Run ανήκει σε φοιτητές του Ιδρύματος, οι οποίοι αποτελούν και την κύρια οργανωτική ομάδα. Ο Αγώνας πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Mέρος των εσόδων
στο ΚΕΘΕΑ Διάβαση

Εφέτος, μέρος των εσόδων θα διατεθεί στο ΚΕΘΕΑ Διάβαση, το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα μας, με σκοπό την ψηφιακή παραγωγή ενός video spot παρουσίασης της ταυτότητάς του. Σκοπός του βίντεο είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στο θέμα γενικά της αντιμετώπισης της τοξικοεξάρτησης και, ειδικότερα, της ισότιμης ένταξης των πρώην χρηστών στην αγορά εργασίας. Η συμμετοχή για τον περίπατο των 2 χλμ. είναι δωρεάν, ενώ το κόστος συμμετοχής για τον αγώνα δρόμου των 5 χλμ. ανέρχεται στα 3 ευρώ. Οπως και πέρυσι, ο αριθμός εισιτηρίων είναι περιορισμένος.

Επιπλέον, σημαντικός αριθμός εισιτηρίων θα διατεθεί δωρεάν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως πρόσφυγες, μετανάστες, αστέγους, ασθενείς χρόνιων παθήσεων, παιδιά και εφήβους των κοινωνικών φροντιστηρίων της Αθήνας κ.ά. Στις 11 Απριλίου διοργανώθηκε το δεύτερο μεγάλο pre-event του ΟΠΑ Run, το «Treasure Hunt». Το Κυνήγι Θησαυρού του ΟΠΑ Run προσέλκυσε 20 ομάδες των 4 ή 5 ατόμων η καθεμία. Το σεντούκι του Θησαυρού έκρυβε 5 δωροεπιταγές των 50 ευρώ. Πρώτη κατάφερε να κατακτήσει τον θησαυρό η ομάδα «ΡΕΚΤ», ενώ με μικρή διαφορά βρέθηκαν στη δεύτερη θέση οι «Μαυρόγατες». Τα μέλη και των δύο ομάδων κέρδισαν δωρεάν εισιτήρια για τον αγώνα δρόμου 5 χιλιομέτρων την Κυριακή 12 Μαΐου. Το «Treasure Hunt» έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες μέσα από το παιχνίδι και επιλύνοντας διάφορους γρίφους να ανακαλύψουν χώρους του Πανεπιστημίου που δεν γνώριζαν, να θαυμάσουν τις ομορφιές της ευρύτερης περιοχής και να έρθουν πιο κοντά στη φύση και στο πάρκο. Για τη συμμετοχή στο ΟΠΑ Run και επιπλέον πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο: http://auebvolunteers.gr/special-events/opa-run/