Υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων και των τελευταίων αποκαλύψεων για το Μάτι η κυβέρνηση σπεύδει να ανακοινώσει το νομοσχέδιο για την ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία σε μια προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα.

Η κυβέρνηση ανοίγει έναν νέο κύκλο παροχολογίας και βιάζεται να μοιράσει εδώ και τώρα το υπερπλεόνασμα που προβλέπει για το 2019.

Έτσι, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση περίπου 4,5 ωρών ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, για το νομοσχέδιο των 120 δόσεων και το προεκλογικό πακέτο παροχών που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Αύριο, Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Αχτσιόγλου παρουσιάζουν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρούν το νομοσχέδιο των 120 δόσεων (στις 17:00).

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες σε ό,τι αφορά την οριστικοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης που έχει προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η ρύθμιση που προωθείται προβλέπει ότι ο διακανονισμός των οφειλών θα γίνεται ανάλογα με το εισόδημα και την οφειλή και δεν θα υπάρχουν περιουσιακά κριτήρια, όπως αρχικά ζητούσαν οι θεσμοί. Η ρύθμιση θα αφορά τόσο τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όσο και προς την Εφορία.

Έτσι, για τα φυσικά πρόσωπα ο αριθμός των δόσεων θα υπολογίζεται ανάλογα με το ύψος του ετήσιου εισοδήματος και της οφειλής με ανώτατο όριο τις 120 δόσεις. Με την καταβολή της πρώτης δόσης και εφόσον τηρείται η ρύθμιση δεν θα εκτελούνται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που ενδεχομένως έχουν επιβληθεί, ενώ τα μέτρα θα αίρονται εφόσον η ρύθμιση τηρείται για 30 μήνες.

Ο αριθµός των δόσεων θα κυµαίνεται από 18 έως 120, µε βάση τον συντελεστή αποπληρωµής και το ύψος του εισοδήµατος. Το επιτόκιο της ρύθµισης θα είναι 5%, ενώ εξετάζεται χαµηλότερο επιτόκιο σε όσους έχουν εισόδηµα έως 12.000 ευρώ.

Στη ρύθµιση θα µπορούν να ενταχθούν οι οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσµες έως και το τέλος του 2018, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν εξοφληθεί ή ρυθµιστεί µε την πάγια ρύθµιση όλες οι φορολογικές οφειλές του 2019. Η αίτηση για ένταξη στη ρύθµιση θα γίνεται αποκλειστικά µε ηλεκτρονικό τρόπο.

Στον κυβερνητικό σχεδιασμό εκτός από υποσχέσεις για παροχές είναι πιθανόν να προστεθούν και εξαγγελίες για μόνιμες φορολογικές ελαφρύνσεις σε εισοδήματα, ακίνητη περιουσία και κατανάλωση και να απλωθούν μέχρι και το 2022.

Μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, όπως μείωση του ΦΠΑ, μετατάξεις αγαθών από τον υψηλό συντελεστή στον χαμηλότερο, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης που βρίσκονται στο τραπέζι μπορεί να ηχούν ευχάριστα στα αφτιά των ψηφοφόρων αλλά εντάσσονται σε ένα πλαίσιο υποσχέσεων για την ερχόμενη τετραετία.