Μετά τη δήλωσή του ότι το έθιμο του σαϊτοπόλεμου είναι στο DNA των κατοίκων και δεν μπορεί να καταργηθεί γιατί θα υπάρχουν αντιδράσεις, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας ανασκεύασε  σημειώνοντας ότι αν δεν αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, τότε ο σαϊτοπόλεμος δεν θα έχει μέλλον.

Ο Παναγιώτης Νίκας, ξεκαθάρισε ότι «μετά το θάνατο του Κώστα, δεν νομίζω ότι έχει μέλλον αυτός ο θεσμός αν δεν υπάρξει ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, όπου θα υπάρχουν όροι διεξαγωγής του. Κανένα δημοτικό συμβούλιο δεν νομίζω ότι μετά το θάνατο του Κώστα μπορεί να πάρει απόφαση» τόνισε μιλώντας στο Θέμα Fm.

«Προφανώς θα μπορούσαν να γίνουν τα πράγματα καλύτερα»

Αναφερόμενος στα μέτρα ασφαλείας είπε ότι «είχαν ληφθεί τα περισσότερα μέτρα από κάθε άλλη φορά. Προφανώς θα μπορούσαν να γίνουν τα πράγματα καλύτερα. Ποτέ δεν πιστεύαμε ότι αυτό το βεγγαλικό θα μπορούσε να προκαλέσει αυτό το περιστατικό» τόνισε.

Απαντώντας στο εάν υπάρχουν ευθύνες ο Παναγιώτης Νίκας είπε ότι «είναι σε εξέλιξη η ανακριτική διαδικασία. Η δικαιοσύνη θα κρίνει. Προφανώς υπάρχουν ευθύνες».

Ο δήμαρχος Καλαμάτας σχολίασε και το ξέσπασμα του γιου του άτυχου εικονολήπτη λέγοντας  ότι έχει δίκιο. «Δεν θα αντιπαρατεθώ με ένα παιδί που έχασε τον πατέρα του. Τη συγκεκριμένη οικογένεια τη σέβομαι και την εκτιμώ. Έχασα και εγώ έναν άνθρωπο που είχα συνεργαστεί 25 χρόνια».

Τέλος σημείωσε πως «τον Κώστα τον γνωρίζω πάνω από δέκα χρόνια, γνωρίζω και την οικογένειά του. Φανταστείτε πόσο έχω συγκλονιστεί. Δεν βλέπω με αδιαφορία αυτό το γεγονός. Έχω συγκλονιστεί».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, λίγες ώρες μετά τον τραγικό θάνατο του 53χρονου εικονολήπτη, ο δήμαρχος Καλαμάτας δήλωσε ότι το έθιμο δεν γίνεται να σταματήσει γιατί είναι «καταγεγραμμένο στο DNA των Μεσσήνιων». Λίγο αργότερα, ο δήμος εξέδωσε μία πιο «προσεχτική» ανακοίνωση στην οποία αναφέρονταν τα εξής:

«Εκφράζουμε τον πόνο και τη θλίψη μας για το θάνατο του συμπολίτη μας αειμνήστου Κώστα Θεοδωρακάκη, που προήλθε από ανεξέλεγκτη σαΐτα, το βράδυ του Πάσχα, στην ετήσια εκδήλωση της Σαϊτομαχίας.

Ο αείμνηστος Κώστας Θεοδωρακάκης υπήρξε ακάματος, προσεκτικός και αντικειμενικός παράγων των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με μεγάλη προσφορά στην ενημέρωση και την προβολή των τοπικών εκδηλώσεων και εθίμων μας.

Ο Δήμαρχος και ο Δήμος Καλαμάτας εκφράζουν τα ολόθερμα συλλυπητήρια και την ειλικρινή συμπαράστασή τους προς την οικογένεια του αδικοχαμένου Κώστα, η οποία και θα αποδειχθεί έμπρακτα.

Όσον αφορά στο Πασχαλινό έθιμο της Σαϊτομαχίας, το οποίο μετρά ζωή πολλών δεκαετιών, σχεδόν από την Απελευθέρωση, με κέντρο του την Καλαμάτα αλλά κι άλλες περιοχές της Μεσσηνίας, η σημερινή Δημοτική Αρχή συνέχισε την παράδοση όλων των προηγουμένων, στηρίζοντας το έθιμο στο μέτρο των δυνατοτήτων του Δήμου και με ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επομένως, είναι προφανές, πως ύστερα από το προχθεσινό συγκλονιστικό γεγονός της απώλειας ανθρώπινης ζωής, η συνέχιση ή μη του εθίμου πρέπει να αντιμετωπισθεί σε συνεργασία με την πολιτεία και με εξέταση όλων των παραμέτρων, ιδιαιτέρως αυτών που συνδέονται με την ασφάλεια.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου Κώστα.»