Ακόμη και εμπειρογνώμονες της Scotland Yard επιστράτευσαν οι κυπριακές Αρχές προκειμένου να ρίξουν φως στα εγκλήματα του κύπριου serial killer, να σκιαγραφήσουν το προφίλ του αλλά και ενδεχομένως να αποκαλύψουν και άλλες πιθανές εγκληματικές δράσεις του 35χρονου.

Η ομάδα των πέντε εμπειρογνωμόνων που έχει φθάσει στο νησί περιλαμβάνει Ιατροδικαστή, Κλινικό Ψυχολόγο, Ειδικό Σύμβουλο με εμπειρία σε περίπλοκης μορφής εγκλήματα, ειδικό ανακριτή με εμπειρία στο σοβαρό έγκλημα και έναν Ειδικό Εμπειρογνώμονα. Οι ειδικοί της Scotland Yard δεν θα λάβουν μέρος στις ανακρίσεις ή στις έρευνες,  αλλά θα έχουν καθοδηγητικό ρόλο σε σχέση με τις πτυχές που αφορούν την ψυχοσύνθεση του 35χρονου, τους λόγους που τον ώθησαν στις δολοφονίες γυναικών, τους λόγους που επέλεγε αλλοδαπές, αλλά και το πως ο ίδιος βίωνε αυτά τα εγκλήματα.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα politis.com.cy, οι Βρετανοί εμπειρογνώμονες, θα επιχειρήσουν να συγκρίνουν στοιχεία που έχουν προκύψει από άλλες περιπτώσεις κατά συρροή δολοφονιών με την περίπτωση του ίλαρχου Νίκου Μεταξά. Η ανακριτική ομάδα της κυπριακής Αστυνομίας σήμερα έχει ετοιμάσει ειδική παρουσίαση με όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, ώστε οι ειδικοί της Scotland Yard να σχηματίσουν πλήρη εικόνα. Οι Κύπριοι ανακριτές αναμένουν πως οι Βρετανοί συνάδελφοί τους ίσως μπορέσουν να βοηθήσουν ώστε να απαντηθεί το τεράστιο ερώτημα για το αν ο Μεταξάς έχει διαπράξει και άλλους φόνους, τους οποίους δεν έχει ομολογήσει.

Εν τω μεταξύ, σε δύο κατευθύνσεις συνεχίζονται σήμερα οι έρευνες, στην υπόθεση του 35χρονου Ίλαρχου Νίκου Μεταξά. Η πρώτη αφορά την αναζήτηση των πτωμάτων που σκόρπισε, σύμφωνα με την ομολογία του, στη «Κόκκινη Λίμνη» και τη λίμνη «Μεμί» και η δεύτερη την αναζήτηση των ιχνών της εγκληματικής του διαδρομής και των κινήτρων του.

Συνεχίζονται οι έρευνες στην «Κόκκινη Λίμνη»

Οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν και χθες στην «Κόκκινη Λίμνη», με σκοπό την ανάσυρση δεύτερης βαλίτσας που πιστεύεται ότι περιέχει ένα ακόμα πτώμα, δεν είχαν αποτέλεσμα και ως εκ τούτου, συνεχίζονται από σήμερα το πρωί. Το συνεργείο της κυπριακής Πυροσβεστικής και της ιδιωτικής εταιρείας αντιμετώπισε τη μηδενική σχεδόν ορατότητα που δεν επέτρεπε πρόσβαση στη βαλίτσα και ανάσυρση της.

Έγιναν αρκετές απόπειρες, χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα. Το σημείο έχει «κλειδωθεί» με σημαδούρα. Παράλληλα, έγινε χθες και προσπάθεια εντοπισμού της τρίτης βαλίτσας, χωρίς όμως να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Εντοπίστηκε κάποιο αντικείμενο και σημάνθηκε για να εξεταστεί σήμερα με τη ρομποτική κάμερα. Κατά τον ίλαρχο στη «Κόκκινη Λίμνη» βρίσκονταν τρεις βαλίτσες με πτώματα δύο γυναικών και ενός 8χρονου κοριτσιού, κόρη της μιας εκ των γυν36χρονης από τη Ρουμανία που δολοφόνησε.

Τα κενά και οι αντιφάσεις του 35χρονου στις ανακρίσεις

Ο 35χρονος ίλαρχος, ανακρίνεται σε καθημερινή βάση, αναφέρει η κυπριακή ιστοσελίδα,  ώστε να καλυφθεί κάθε κενό που διαπιστώνεται από τους ανακριτές, αλλά και για να διαφανούν αντιφάσεις που ίσως τον οδηγήσουν σε νέες ομολογίες ή σε αλλαγή κάποιων εκ των εξηγήσεων που έχει δώσει. Εξάλλου, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του αρχηγείου, Ανδρέας Αγγελίδης, από την αρχή των ερευνών έχουν ληφθεί πέραν των 250 καταθέσεων, ενώ αναμένεται να ληφθούν άλλες 150 περίπου. Έχουν παραληφθεί επίσης 202 τεκμήρια, τα οποία έχουν σταλεί για επιστημονικές εξετάσεις.

Νεκροτομή χωρίς απαντήσεις

Εν τω μεταξύ, η ιατροδικαστική εξέταση που έγινε χθες στο πτώμα της γυναίκας, που βρέθηκε σε βαλίτσα στη «Κόκκινη Λίμνη» δεν μπόρεσε να ρίξει φως στα αίτια θανάτου και την ταυτότητα του θύματος. Ο λόγος είναι οι αλλοιώσεις που υπέστη η σορός από τον χρόνο και από τις συνθήκες που επικρατούσαν στη λίμνη με το τοξικό νερό. Χθες οι ιατροδικαστές Νικόλας Χαραλάμπους και Σοφοκλής Σοφοκλέους διενήργησαν νεκροτομή στη σορό που βρέθηκε στη βαλίτσα και πήραν δείγματα για εξετάσεις και για τεστ DNA ώστε να διαπιστωθεί η ταυτότητα.

Βάσει των όσων έχει πει ο 35χρονος serial killer, πρόκειται είτε για την 36χρονη Livia Florentina Bunea από τη Ρουμανία, είτε για την 29χρονη Maricar Valdex Arquiola από τις Φιλιππίνες. Το γεγονός ότι κοντά στην πρώτη βαλίτσα που ανασύρθηκε, εντοπίστηκε ακόμα μία οδηγεί στην εκτίμηση ότι ίσως πρόκειται για την 36χρονη, αφού είχε πεταχτεί το πτώμα της μαζί με αυτό της 8χρονης κόρης της Elena Natalia Bunea. Αυτό ωστόσο θα φανεί μόνο με εξετάσεις DNA και η ταυτοποίηση θα είναι πιο εύκολη αν στη δεύτερη βαλίτσα βρίσκεται η σορός της 8χρονης. Τότε θα γίνει σύγκριση του γενετικού υλικού μεταξύ των δύο σορών. Πάντως σήμερα αναμένεται και νέα νεκροτομή με τη συμμετοχή ανθρωπολόγων.