Στο πλαίσιο της μετάλλαξής του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ισπανία, κάνοντας λόγο για νίκη των «προοδευτικών δυνάμεων».

Ο πρωθυπουργός, που άλλοτε αγκαλιαζόταν και φωτογραφιζόταν μαζί με τον ηγέτη των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, επέλεξε να αγνοήσει τον καταποντισμό του αριστερού κόμματος και να σχολιάσει με θέρμη τη νίκη των Σοσιαλιστών του Πέδρο Σάντσες.

Παράλληλα, σε μια άλλη εκδοχή επιλεκτικής τύφλωσης, ο πρωθυπουργός κάνει ότι δεν βλέπει το ποσοστό του ακροδεξιού Vox, το οποίο εκτοξεύθηκε από την ούτε μία μονάδα που είχε στο 10% και κάνει λόγο για αποτέλεσμα – «ανάχωμα στην ακροδεξιά».

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα μέσω twitter είναι:

«Σοσιαλιστές και Ποδέμος, μπορεί να μην έχουν απόλυτη πλειοψηφία, αλλά η αύξηση του συνόλου των εδρών τους, βάζει ανάχωμα στην ανησυχητική άνοδο της Ακροδεξιάς και προεξοφλεί τη συνέχεια της προοδευτικής διακυβέρνησης στην Ισπανία.»

Και προσθέτει:

«Η επικράτηση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ισπανία και η κατάρρευση του δεξιού PP είναι μήνυμα ελπίδας. Ας μη βιάζονται κάποιοι να προκαταλάβουν την επικράτηση της δεξιάς στην Ευρώπη.»