Σορός γυναίκας σε προχωρημένη αποσύνθεση βρέθηκε εντός της ταξιδιωτικής βαλίτσας που ανασύρθηκε σήμερα Κυριακή του Πάσχα, λίγο πριν τις 14:00 από τον βυθό της Κόκκινης Λίμνης, σύμφωνα με την Αστυνομία της Κύπρου.

Μαζί με τη σορό εντοπίστηκε και τσιμεντένιο μπλοκ με στόχο, προφανώς, να παραμείνει η βαλίτσα στον βυθό.

Ειδικότερα, σύμφωνα όσα δήλωσε  ο υπεύθυνος του Τμήματος Ανίχνευσης Εγκλημάτων Λευκωσίας, Νεόφυτος Σιάηλος, μετά την ανάσυρση της πρώτης βαλίτσας «μετά από μεγάλη και επίπονη προσπάθεια και πολλές δυσκολίες έχει ανασυρθεί από την λίμνη μια ταξιδιωτική βαλίτσα, η οποία είχε μέσα πτώμα γυναίκας και ένα τσιμεντομπλοκ».

Ανέφερε ότι η σορός εξετάστηκε από ιατροδικαστή και βρίσκεται σε προχωρημένη αποσύνθεση. Θα γίνουν επιστημονικές και άλλες εξετάσεις για να διακριβωθεί η ταυτότητα της γυναίκας. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, η σορός δεν ανήκει σε μικρό παιδί, αλλά σε ενήλικη γυναίκα. Οι εικασίες στρέφονται στην 31χρονη Maricar Valdez Arquila ή στην 36χρονη Livia Florentina Bunea.

Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος ΤΑΕ, Νεόφυτο Σιάηλο, δεν αναμένεται να ανασυρθεί και δεύτερη βαλίτσα σήμερα. Η επιχείρηση το πιθανότερο είναι να γίνει αύριο Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, οι άνδρες της ΕΜΑΚ κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, λόγω της λάσπης που υπάρχει στον βυθό. Την ίδια στιγμή θα συνεχιστούν οι έρευνες με τη ρομποτική κάμερα για να εντοπιστεί και η τρίτη βαλίτσα.

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, μέλη της Πυροσβεστικής, άνδρες της ΕΜΑΚ αλλά και ιδιώτες με τη χρήση ρομποτικής κάμερας επιχειρούν σε μία προσπάθεια να εντοπίσουν και τις υπόλοιπες τέσσερις σορούς των θυμάτων του Κύπριου κατά συρροήν δολοφόνου.

Γύρω στις 11:40 εισήλθε στην Κόκκινη Λίμνη και η βάρκα. Για περίπου δεκαπέντε λεπτά οι τρεις άνδρες της ΕΜΑΚ ερεύνησαν το σημείο που βρίσκεται η σημαδούρα και προέβησαν σε σκιαγράφηση των σημείων πριν εισέλθουν οι δύτες. Η βάρκα βγήκε, αλλά η ρομποτική κάμερα παραμένει. Φαίνεται ότι είναι πολύ δύσκολο το έργο τους, εξαιτίας της λάσπης στη λίμνη η οποία μετακινείται.

Στην όχθη της Κόκκινης Λίμνης έχει στηθεί ένα ειδικό κέντρο επιχειρήσεων για την υποστήριξη των ερευνών.  Οι έρευνες ξεκίνησαν με την ειδική ρομποτική κάμερα, που θα επιβεβαιώσει τα κρίσιμα σημεία της έρευνας, κοντά στην περιοχή που σημάνθηκε το Σάββατο με σημαδούρα.

Στην περιοχή της Κόκκινης Λίμνης βρέθηκε το πρωί και ο αρχηγός της αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυστοστόμου συνοδευόμενος από τον υπεύθυνο του ΤΑΕ Λευκωσίας. Αφού έτυχε ενημέρωσης, αποχώρησε.

Χθες, εντοπίστηκαν στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό δύο αντικείμενα που εικάζεται πως πρόκειται για βαλίτσες μέσα στις οποίες ο 35χρονος ίλαρχος της Εθνικής Φρουράς παραδέχθηκε ότι τοποθέτησε τα πτώματα τριών προσώπων. Σύμφωνα με την ομολογία του πρόκειται την 36χρονη Λίβια Φλορεντίνα Μπουνέα και την 8χρονη κόρη της Έλενα Ναταλία από τη Ρουμανία και την 31χρονη Mαρικάρ Βάλντεζ Αρκουίλα από τις Φιλιππίνες.

Η ανάσυρση των βαλιτσών από την τοξική λίμνη θα γίνει με τη χρήση σκαφάνδρου. Ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Μάρκος Τράγκολας είχε δηλώσει ότι «εάν χρειαστεί θα καταδυθεί σκάφανδρο, καθότι τα αντικείμενα δεν έχουν ανευρεθεί σε μεγάλο βάθος».

Παράλληλα με τις έρευνες στην Κόκκινη Λίμνη θα συνεχιστούν και σήμερα οι έρευνες στη λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτου, για εντοπισμό της 6χρονης Σιέρρα, κόρης της Μαίρη Ρόουζ από τις Φιλιππίνες.

Στο μεταξύ, τον γύρο του διαδικτύου κάνουν χθες και σήμερα φωτογραφίες και βίντεο των τελευταίων ετών από την Κόκκινη Λίμνη, όπου απεικονίζουν αντικείμενα που μοιάζουν με βαλίτσες που εξέχουν από το νερό. Είναι δύσκολο όμως να επιβεβαιώσει κανείς τον συσχετισμό στο παρόν στάδιο.

Ευρήματα και στο Ξυλιάτο

Εξάλλου, οι έρευνες για εντοπισμό της 6χρονης Sierra θα συνεχιστούν και στο φράγμα το Ξυλιάτου.

Χθες, σύμφωνα με τον διευθυντή της Πυροσβεστικής, εντοπίστηκε «κάτι», το οποίο έχει σταλεί για εξέταση και αναμένονται τα αποτελέσματα.

Ίδια ενημέρωση έκανε λόγο «για πράγμα που δεν συνάδει με το περιβάλλον εκεί».

Παρόλα αυτά σήμερα παρατηρείται μια στασιμότητα στην επιχείρηση στο συγκεκριμένο σημείο.

Υποψίες για δράση στα κατεχόμενα

Μετά τις φρικιαστικές ομολογίες για τις 7 δολοφονίες στις ελεύθερες περιοχές, οι αρχές του ψευδοκράτους, άρχισαν να μελετούν δολοφονίες αλλοδαπών γυναικών στα κατεχόμενα, καθώς ο Ίλαρχος, φαίνεται πως περνούσε συχνά τα οδοφράγματα της πράσινης γραμμής και επισκεπτόταν το ψευδοκράτος.

Η καταγωγή της οικογένειας του, από την πλευρά του πατέρα του είναι από το κατεχόμενο χωριό Δίκωμο, ενώ η μητέρα του κατάγεται από τη Βουλγαρία.

Οι αρχές του ψευδοκράτους εστιάζουν στην δολοφονία της 40χρονης Βιετναμέζας Νταμ Θι Χο, η οποία είχε εξαφανιστεί τον Οκτώβριο του 2017 και το πτώμα της βρέθηκε κοντά στο αεροδρόμιο του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, στα κατεχόμενα, τον Ιανουάριο του 2019.

Διατυπώνονται υποψίες για πιθανή δολοφονία της γυναίκας από τον «Ορέστη» λόγω των χαρακτηριστικών του εγκλήματος. Ήδη έχουν διαβιβαστεί πληροφορίες μέσω της δικοινοτικής επιτροπής για την εγκληματικότητα και εξετάζεται από τη Κυπριακή Αστυνομία και αυτή η υπόθεση.

Οι έρευνες του Σαββάτου

Τα δύο ύποπτα αντικείμενα εντοπίστηκαν λίγο πριν τις 2 το απόγευμα από τη ρομποτική κάμερα υψηλής ευκρίνειας που ιδιωτική εταιρεία διέθεσε στις Αρχές. Λίγη ώρα αργότερα, οι ανακριτές του ΤΑΕ μετέφεραν στη σκηνή τον 35χρονο στρατιωτικό, ο οποίος τους υπέδειξε σημείο ανατολικά της λίμνης και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Άνδρες της ΕΜΑΚ με βάρκα τοποθέτησαν σημαδούρες για να σηματοδοτήσουν τα σημεία. Όπως δήλωσε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Μάρκος Τράγκολας, τα δύο αντικείμενα «κινούν εύλογες υποψίες ότι είναι τα αντικείμενα τα οποία αναζητούσαμε», προσθέτοντας ότι έγινε «σηματοδότηση των αντικειμένων», ούτως ώστε σήμερα, γύρω στις 10:00 το πρωί, «να αρχίσει η διαδικασία ανάσυρσης τους προκειμένου να διαπιστωθεί για ποια πράγματα πρόκειται», αφήνοντας να εννοηθεί πως πρόκειται για δύο ταξιδιωτικές βαλίτσες. Τόνισε πως οι έρευνες θα συνεχιστούν «για να βρούμε και το τρίτο αντικείμενο», ενώ διαβεβαίωσε πως η ανάσυρση θα γίνει «με κάθε προσοχή και στόχος είναι να ανασυρθούν τα αντικείμενα ακριβώς όπως είναι στον βυθό».

Είχε προηγηθεί προκαταρκτικός έλεγχος των υδάτων της λίμνης από ειδικούς για να διαπιστωθεί εάν θα μπορούσε να μπει δύτης.

Ο κ. Τράγκολας διευκρίνισε πως μέχρι σήμερα το πρωί θα αναμένουν «τα αποτελέσματα της ποιότητας του νερού, καθότι είναι πολύ καθοριστικό στοιχείο αφού έχει άμεση σχέση με την ασφάλεια των δυτών».  Κι αυτό γιατί, όπως ανέφερε, «ανάλογα με την ποιότητα του νερού ανάλογη θα είναι και η στολή του δύτη που θα φορέσει μαζί με το σκάφανδρο κεφαλής που θα τοποθετείται με αέρα από την ξηρά», προκειμένου να καταδυθεί δύτης και να ανασύρει τις βαλίτσες οι οποίες «δεν έχουν ανευρεθεί σε μεγάλο βάθος».

Αναφορικά με τις έρευνες στη λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτου, για εντοπισμό της 6χρονης Σιέρρα, κόρης της Μαίρη Ρόουζ από τις Φιλιππίνες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν χθες από νωρίς το πρωί, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής ανέφερε ότι «δεν είχαμε κανένα αποτέλεσμα» κι ότι αυτές θα συνεχιστούν και σήμερα παράλληλα με τις εργασίες στην Κόκκινη Λίμνη. Είπε ακόμα πως κι εκεί βρέθηκε ένα αντικείμενο το οποί εστάλη για εξέταση «και αναμένουμε τα αποτελέσματα χωρίς να ελπίζουμε όμως σε κάτι το θετικό. Απλά εξετάζουμε κάποια πράγματα τα οποία δεν συνάδουν με το περιβάλλον εκεί».