Αντιμέτωπος με τα επίχειρα της πολιτικής εξαχρείωσης, την οποία οι ίδιος έχει επιβάλει στην πολιτική ζωή της χώρας, βρίσκεται πλέον ο Πρωθυπουργός.

Ευρισκόμενος υπό πίεση, η οποία προέρχεται από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και από την αντιπολίτευση, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για το μεγάλο πολιτικό βήμα στο κενό: την πρώτη εκλογική αναμέτρηση έπειτα από τέσσερα χρόνια. Εν όψει αυτής ήδη καταβάλλει προσπάθειες ώστε να διαμορφώσει συνθήκες οι οποίες ελπίζει ότι θα του διασφαλίσουν μια καλή «επόμενη ημέρα».

Οπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του στο «Βήμα της Κυριακής» ο Αγγελος Κωβαίος, οι προσπάθειες αυτές εστιάζουν στο περιβόητο σχέδιο μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ, μια διαδικασία κάτω από την οποία ο κ. Τσίπρας αποπειράται να καμουφλάρει την πρόθεσή του να αφοπλίσει ομάδες πιθανής αμφισβήτησης, να οχυρωθεί πίσω από μια ακόμη πιο στενή ομάδα «πιστών και φίλων» και να αποτολμήσει την… αποσυριζοποίηση του κόμματος.

Εν όψει αυτών ο Πρωθυπουργός είναι πάντως ανεπιστρεπτί ταυτισμένος με τον Παύλο Πολάκη. Υιοθέτησε στο απόλυτο τις αήθεις και προκλητικές αναρτήσεις και αναφορές του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κατά του ανάπηρου υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ Στέλιου Κυμπουρόπουλου και έσυρε ολόκληρη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε μια επιχείρηση κάλυψης του Σφακιανού με το «αψύ ύφος». Υποστήριξε δε το καταφανώς ανακριβές: ότι η ΝΔ δημιούργησε την υπόθεση εν είδει τάχα αντιπερισπασμού από την αναφορά του Κ. Μητσοτάκη στην περικοπή των δώρων Χριστουγέννων.

Ελάχιστοι πάντως και ακόμη λιγότεροι εκτός ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνοι οι οποίοι πίστεψαν ότι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης θα είχε κάνει την προεκλογική γκάφα του αιώνα, διώχνοντας με συνοπτικές διαδικασίες μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους μακριά του και για πάντα.

Η βεβιασμένη παροχολογία

Η πλέον χαρακτηριστική ένδειξη της προεκλογικής αγωνίας του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι η στροφή στην παροχολογία, έπειτα από την κατάρρευση κάθε άλλου επικοινωνιακού εγχειρήματος.

Ετσι, υπό το βάρος του προβλήματος Πολάκη, διακινήθηκε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας η πληροφορία ότι «ο κύβος ερρίφθη»: ήλθε η ώρα των παροχών. Σύμφωνα με όσα έσπευσαν να διακινήσουν υπό μορφή πληροφοριών όλες οι κυβερνητικές γραμμές ενημέρωσης, οι κ.κ. Τσίπρας και Τσακαλώτος συναντήθηκαν και συζήτησαν και αποφάσισαν «να αποκαταστήσουν αδικίες». Η αποκατάσταση θα εκδηλωθεί με φοροελαφρύνσεις, σε μια παραλλαγή των σχετικών εξαγγελιών Μητσοτάκη, υποσχέσεις για μείωση του ΦΠΑ κατά τα ίδια πρότυπα, ψήφιση των 120 δόσεων για χρέη στα Ταμεία και στο Δημόσιο και ό,τι άλλο κριθεί αναγκαίο.