«Μαύρο» Πάσχα θα περάσει η κυβέρνηση και κυρίως ο Νίκος Παππάς καθώς Πετσίτης και… Καλογρίτσας δεν τον αφήνουν να ησυχάσει. Και μπορεί μέχρι στιγμής να το παίζει «Πόντιος Πιλάτος», αλλά κάποτε θα πρέπει να λογοδοτήσει και για τα δύο θέματα. Προς ώρας επιλέγει να μη βλέπει, να μην ακούει, να μη μιλά ή να απαντά περί ανέμων και υδάτων. Η κλήση της επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος στη Βουλή είναι το πρώτο βήμα για να δούμε μέχρι που μπορεί να φτάνει η προσπάθεια συγκάλυψης της δραστηριότητας του Μανώλη Πετσίτη. Ο οποίος θα πρέπει και ο ίδιος να μιλήσει κάποια στιγμή.

Από την άλλη, τα «νταραβέρια» του Παππά με τον Καλογρίτσα για το ΣΥΡΙΖΑ Chanell θα πρέπει κάποια στιγμή να βγουν στη φόρα για να μάθουμε πώς το κόμμα της Αριστεράς πολεμούσε από τότε τη… διαπλοκή στα media.

Η συνέντευξη του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής έγινε προχθές μετά τα μεσάνυχτα στο κρατικό κανάλι, με ό,τι αυτά τα δύο στοιχεία – ο χρόνος και ο χώρος –  συνεπάγονται για ένα κυβερνητικό στέλεχος. Παρότι, όμως, η συζήτηση σε προστατευμένο τηλεοπτικό περιβάλλον έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες, τα βασικά ζητήματα που ταλαιπωρούν το τελευταίο διάστημα τον Νίκο Παππά παρέμεναν στην πρώτη γραμμή – και πάλι, όμως, χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις. Το πρώτο αφορά τη σχέση του με τον Μανώλη Πετσίτη.

Το δεύτερο, το «δάνειο» που ζητήθηκε εκ μέρους του Χρήστου Καλογρίτσα προκειμένου να αποπληρώσει την πρώτη δόση του τιμήματος για ένα συριζαϊκό τηλεοπτικό κανάλι, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του επιχειρηματία Ευάγγελου Μαρινάκη για όσα διαδραματίστηκαν μετά τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Ενα τρίτο ζήτημα, αυτό των επαφών του με τον κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου, με τον οποίο είχε συνταξιδέψει το 2013 στη Βενεζουέλα, ο υπουργός φρόντισε να μείνει έξω από πλάνο της συνέντευξης – συνεπώς, κι εδώ οι απαντήσεις παραμένουν το ζητούμενο, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που με τον Αρτεμίου συνδέεται έως σήμερα και ο Πετσίτης.

Ο εθελοντής του Μαξίμου

Τα πεπραγμένα του «εθελοντή» Πετσίτη, που μπορούσε να μπαινοβγαίνει στο πρωθυπουργικό μέγαρο κατά το δοκούν και ήταν γνωστός, κατά τον Θεόδωρο Κιτσάκο της ΔΕΠΑ, ως «ο κύριος Πετσίτης από το Μαξίμου», είναι για τον Παππά μια «μη υπόθεση» που «δεν αφορά δημόσιο χρήμα». Ο «Μανόλο» είναι πλέον ένας «ιδιωτικός υπάλληλος».

Παρότι ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής δεν αρνείται πως γνώριζε τον Πετσίτη και πως «ήταν κοντά» στην κυβέρνηση για ένα διάστημα, συνέχισε αμήχανα να επιμένει πως οι αποκαλύψεις που τον αφορούν αποτελούν «ένα κατασκεύασμα της αντιπολίτευσης»: «Πήρε τη δική του πορεία με τις δικές του επιλογές. Το πιο εύκολο θα ήταν να πάρει μια κανονική θέση δίπλα μου ή σε κάποιον υπουργό» ανέφερε, προσπαθώντας γι’ άλλη μια φορά να αποσυνδέσει τον Πετσίτη από την κυβέρνηση. Σχολιάζοντας, δε, τον ξαφνικό πλουτισμό του παιδικού του φίλου, τόνισε πως «δεν είναι λίγες οι φορές που πάρα πολλοί άνθρωποι αξιοποίησαν τις γνωριμίες τους για να πετύχουν οικονομικά αποτελέσματα».

Τώρα είναι κουτσομπολιά

Η συζήτηση, όμως, δεν έμεινε μόνο στον Πετσίτη. Μιλώντας για τα όσα έχουν δημόσια καταγγελθεί για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αναμείχθηκε στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και την προώθηση του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα, χαρακτήρισε «ανακρίβειες» τα όσα κατήγγειλε ο Ευάγγελος Μαρινάκης. Μετέτρεψε τις ευθείες κατηγορίες για τη χειραγώγηση των ΜΜΕ, οι οποίες ακόμα δεν έχουν απαντηθεί, σε «κουτσομπολιό» προσπαθώντας να τις υποβαθμίσει. «Το Μαξίμου και ο Παππάς έχουν απαντήσει. Η ρητορική ότι δεν έχουμε απαντήσει είναι κομμάτι στρατηγικής και ο κόσμος το έχει καταλάβει» ανέφερε σε μια προσπάθεια να αποφύγει περαιτέρω εξηγήσεις για την υπόθεση. Αντιθέτως, επανέλαβε πως η κυβέρνηση «έχει δικαιωθεί πλήρως» για τις αλλαγές στο τηλεοπτικό σκηνικό.

Κατά τα άλλα, ο Νίκος Παππάς ανέπτυξε γι’ άλλη μια φορά το αφήγημα της κυβέρνησης. Μίλησε για τη Novartis και τη Siemens, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον «Κήρυκα Χανίων», για τη Φώφη Γεννηματά και τη πιθανότητα συγκυβέρνησης με τη ΝΔ. Τα ερωτηματικά που αφορούν τον Πετσίτη και τον Καλογρίτσα, ωστόσο, εξακολούθησαν να τον ακολουθούν – ακόμα και μεταμεσονύκτια.