Ο Πρωθυπουργός βλέπει ανελλιπώς τηλεόραση. Τώρα τι κανάλι παρακολουθεί είναι άλλη ιστορία, αρκεί κανείς να ανατρέξει στα κανάλια που έδωσε συνεντεύξεις και θα καταλάβει. Και όχι μόνο παραχωρεί τηλεοπτικές συνεντεύξεις, αλλά κάνει και βόλτες στα δημοσιογραφικά γραφεία και εξαγγέλλει κάποτε παροχές, κάποτε άχαστους υποψήφιους δημάρχους. Ξέρει το τηλεοπτικό παιχνίδι, σε ποια κάμερα να κοιτάξει, πώς θα στηθεί, ποια ατάκα θα πει για να γράψει, πώς θα αστειευτεί με τον δημοσιογράφο (είτε αυτός είναι ξένος είτε όχι). Εχει δική του σκηνοθέτρια, τη Ζωή Χαλιδιά (αυτή που του κάνει τα σποτάκια που έχουν το σύνθημα «ήταν δίκαιο, έγινε πράξη). Και κόπτεται για την τηλεθέαση που κάνει. Υπάρχει το εξής παράδοξο: Ο κ. Τσίπρας (φωτογραφία) έχει περισσότερη εμπιστοσύνη στα μηχανάκια της AGB, παρά στις… δημοσκοπήσεις!  Μαθαίνω ότι μετά από κάθε τηλεοπτική εμφάνισή του ζητεί να μάθει τα νούμερα τηλεθέασης. Οχι όμως μόνο για τον εαυτό του. Ζητεί να μάθει και πώς τα πήγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συγκρίνει τα νούμερα ωσάν να είναι ένα είδος δημοσκόπησης για να βγάλει δικά του συμπεράσματα. Εν συνεχεία αναλαμβάνουν τα συριζοτρόλ να κάνουν τις αναλύσεις…

Συριζοκοντρόλ

Για να δείτε πόσο πολύ ενδιαφέρεται για την τηλεθέαση ο Πρωθυπουργός, αρκεί να σας πω ότι προσκάλεσε από το βήμα της Βουλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εμφανιστούν μαζί σε ντιμπέιτ ώστε να αποκτήσει και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τηλεθέαση. Μόνος του δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει τηλεθέαση και για να την αποκτήσει θα πρέπει να εμφανιστεί μαζί με τον κ. Τσίπρα. Θέλετε και άλλο παράδειγμα; Προχθές η «Αυγή» στην πρώτη της σελίδα μέτρησε και τους τηλεθεατές που άλλαξαν κανάλι με τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στον Alpha. Δηλαδή εκεί στο Μαξίμου δεν τους φτάνει η… αρχισυνταξία, θέλουν να ελέγχουν και το τηλεκοντρόλ.

Ο Πάιατ και οι εκλογές

Μαθαίνω ότι στις ιδιωτικές συνομιλίες που έχει με έλληνες πολιτικούς (όχι κατ’ ανάγκη με Συριζαίους) ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ τους λέει την εκτίμησή του (ή την πρόβλεψή του) ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο. Δεν λέει όμως το αποτέλεσμα των εκλογών, αν και τώρα τελευταία έχει πυκνώσει τις επαφές του με γαλάζια στελέχη. Το αποτέλεσμα των εκλογών το λέει όμως ο Economist, ο οποίος προεξοφλεί ήττα (μάλιστα βαριά ήττα) του ΣΥΡΙΖΑ. Προεξοφλεί επίσης και καταποντισμό του Αλέξη Τσίπρα στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές στις 26 Μαΐου.

Συντριβή ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές

Σύμφωνα με την έρευνα του Economist Intelligence Unit (EIU) η κυβέρνηση πρόκειται να εξαντλήσει την τετραετία: «Αναμέναμε ότι η κυβέρνηση θα συνδύαζε τις πρόωρες εκλογές με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές. Παρ’ όλα αυτά, η δημοτικότητα και η αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον τόσο χαμηλή, που αναμένουμε ότι θα προσκολληθεί στην εξουσία μέχρι που θα πλησιάζει το τέλος της τετραετίας» σημειώνει το EIU του Economist.

Το Πάσχα της Φώφης

Στην Αθήνα θα κάνει Ανάσταση η Φώφη Γεννηματά. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής θα παρακολουθήσει την αναστάσιμη λειτουργία στη Μητρόπολη Αθηνών ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή θα ακολουθήσει τον επιτάφιο της Αγίας Παρασκευής. Πάντως, η κυρία Γεννηματά θα έχει την ευκαιρία να πάρει μερικές ανάσες την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα καθώς έχει προγραμματίσει μια μίνι εκδρομή στο Ναύπλιο.

***

Αμέσως μετά την εορταστική ανάπαυλα, η κυρία Γεννηματά θα βγει μπροστά στη μάχη για τις ευρωεκλογές περιοδεύοντας στις μεγάλες πόλεις της χώρας και σε περιοχές του Λεκανοπεδίου. Το επιτελείο της έχει διαπιστώσει ότι ενώ το Κίνημα Αλλαγής παρουσιάζει σημάδια μεγάλης ανάκαμψης στις αγροτικές περιοχές, στα αστικά κέντρα και στο Λεκανοπέδιο, τα σημεία δηλαδή στα οποία θα κριθεί η μάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν παρατηρείται η αναμενόμενη άνοδος. Το Κίνημα Αλλαγής θα κλείσει την προεκλογική του καμπάνια με μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα στις 22 Μαΐου. Θα ακολουθήσει και μια ανοιχτή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη.

Ο Σταύρος στον Δραπανιά Χανίων

Αν και έχει οικοδομήσει το προφίλ του «νεωτεριστή» ο Σταύρος Θεοδωράκης παραμένει παραδοσιακός ως προς το Πάσχα. Και εφέτος, όπως κάθε χρόνο, θα κάνει Ανάσταση στο χωριό του, στον Δραπανιά Χανίων. Αμέσως μετά, ο κ. Θεοδωράκης θα επιστρέψει στην Αθήνα, θα πάρει το ΒΑΝ του Ποταμιού και θα οδεύσει προς τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Ο Κουτσούμπας και ο οβελίας

Παραδοσιακός είναι και ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης  Κουτσούμπας. Θα περάσει τις άγιες μέρες στη Λιβαδειά και όπως μαθαίνω θα έχει, όπως κάθε χρόνο, πρωταγωνιστικό ρόλο στο ψήσιμο του οβελία.

Η καθυστερημένη θλίψη της Δούρου

Στις τραγωδίες σε Μάνδρα και Μάτι, που άφησαν πίσω τους 123 νεκρούς, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της στο Euronews η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. Οχι, αυτή τη φορά δεν έκανε λόγο για στραβή στη βάρδιά της, αλλά για το συναίσθημα θλίψης που θα την ακολουθεί: «Υπάρχει ένα συνεχές συναίσθημα θλίψης που δεν με άφησε και δεν νομίζω να με αφήσει ποτέ. Δεν περιγράφεται με λόγια» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Δούρου. Κάπως αργά όμως…

Νόμος… συναλλαγής

Ο Κώστας Αγοραστός, πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, παρευρέθηκε στην εκπομπή «Άλλη διάσταση» της ΕΡΤ1 με τον πρώην δήμαρχο Χαλκιδεών και υποψήφιο περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας. Δημήτρη Αναγνωστάκη, όπου αίσθηση προκάλεσε αποκαλώντας το νόμο Κλεισθένη ότι δεν είναι «νόμος απλής αναλογικής, αλλά νόμος συναλλαγής.»