Αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου, διεκδικώντας το ποσό των 10.000 ευρώ για ηθική βλάβη, κατέθεσε ο ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, κίνηση που είχε προαναγγελθεί για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητάς του από την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα.

«Η κ. Παπακώστα, ως εκπρόσωπος δημόσιας αρχής προέβη ανεπιτρέπτως και παρανόμως, σε άμεση προσβολή του τεκμηρίου της αθωότητας μου (και άρα σε προσβολή της προσωπικότητας μου). Ειδικότερα εκφράστηκε ως μη έδει η βεβαιότητα της περί της ενοχής μου και μάλιστα, αμέσως μετά την σύλληψη μου και προ πάσης γγνώσης της περί σε βάρος μου κατηγορίας, πολλώ δε μάλλον προτού απολογηθώ», αναφέρει στην αγωγή του ο κ. Λυκουρέζος.

Ο δικηγόρος αναφέρει πως «εθίγη βαρύτατα η προσωπικότητα μου καθώς δεν εθίγη μόνο η επαγγελματική μου αξιοπιστία αλλά και η τιμή και η υπόληψη μου δια της διατύπωσης της ως άνω απόλυτης θέσης περί βέβαιης ενοχής μου, εκφραζόμενη δια επίσημων χειλέων δημόσιας αρχής…».

Τέλος, τονίζει πως αποτέλεσμα των επίμαχων δηλώσεων της εναγόμενης είναι η δημιουργία ενός έντονα αρνητικού, νοσηρού και τοξικού κλίματος σε βάρος του, «το οποίο υποσκάπτει ευθέως τα εχέγγυα για την ορθή ποινική μεταχείριση μου».