Mε «αλήθειες μόνο» παρουσιάστηκε στον χώρο «το Άλσος», στο Πεδίον του Άρεως, το «πιο δημιουργικό, αληθινό ευρωψηφοδέλτιο των ευρωπαϊκών εκλογών» με τον Σταύρο Θεοδωράκη να δηλώνει ως στόχο «η αρπαγή της Ευρώπης να είναι για την Αναγέννηση και όχι την καταστροφή της, όπως θέλουν κάποιοι».

Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι νυν ευρωβουλευτές του κόμματος Γιώργος Γραμματικάκης και Μίλτος Κύρκος, οι οποίοι παρουσίασαν ένα σύντομο απολογισμό της προηγούμενης πενταετούς θητείας τους, μέσα από τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει.

Γιώργος Γραμματικάκης ευρωβουλευτής

Ήταν μια καλή αρχή για μας η Ευρώπη και ο λόγος ήταν πολύ απλός. Το Ποτάμι αποτελούσε ήδη με τις ιδέες του, με τις εμπνεύσεις του, με την τόλμη του, μια προετοιμασία για το χώρο της Ευρώπης και εγώ στάθηκα τυχερός γιατί η πρώτη μου προσπάθεια, η πρώτη μου εκδήλωση, ήταν η επίσημη επίσκεψη της Επιτροπής Πολιτισμού με ευρωβουλευτές από όλα τα Κόμματα και με στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αμφίπολη.

Τριπλασιάσαμε το ERASMUS το πιο πετυχημένο πρόγραμμα της Ευρώπης. Ήταν μεγάλη μου τιμή τότε που η Επιτροπή Πολιτισμού μου ανέθεσε την περίφημη νέα ατζέντα για τον πολιτισμό που περιγράφει τα επόμενα βήματα, τα συντονισμένα βήματα για την πορεία του πολιτισμού στην Ευρώπη. Η πλαστική ρύπανση ήταν μια άλλη μεγάλη δραστηριότητα και εδώ πρέπει να σας πω ότι ήταν αισιόδοξη η απήχηση στην Ελλάδα.

Για το τεράστιο θέμα της δημόσιας υγείας. Εκεί προσπάθησα, και το πέτυχα εν μέρει, τον εξορθολογισμό της δαπάνης για τα φάρμακα, την ισότιμη πρόσβαση στα φάρμακα, ενώ η Ελλάδα, όπως ξέρετε, βυθίζεται στα σκάνδαλα γύρω από τα φάρμακα. Οι λύσεις είναι απλές και έντιμες.

Μίλτος Κύρκος ευρωβουλευτής

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη τοποθέτηση του κ. Κύρκου είχε η αναλυτική παρουσίαση του 24ωρου ενός ευρωβουλευτή του Ποταμιού, μέσω του οποίου έγινε σαφής η πλούσια και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ενασχόληση των δύο ευρωβουλευτών με σειρά ζητημάτων. Επιπλέον, τόνισε:

Στηρίξαμε και προβάλαμε τους τέσσερις βασικούς άξονες της δουλειάς μας. Το Ποτάμι της Ευρώπης με τη συμμετοχή στο νομοθετικό έργο, αλλά και το πολιτικό του Κοινοβουλίου. Το Ποτάμι της Ελλάδας με τη στήριξη της χώρας μας σε κάθε πλευρά.

Το Ποτάμι των πολιτικών ομάδων, των Σοσιαλιστών, των Πράσινων, το Ποτάμι των συμμαχιών. Το Ποτάμι του κόσμου, γιατί επισκεφτήκαμε όλο τον κόσμο για να δείξουμε πως και το Ποτάμι και η Ελλάδα και θέλουν και μπορούν.

Γνωρίστε τους υποψήφιους ευρωβουλευτές μας!

Παρουσίαση των υποψήφιων ευρωβουλευτών με το #potami #AlithiesMono

Δημοσιεύτηκε από To Potami στις Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019

Εκτός από τους εν ενεργεία ευρωβουλευτές, το λόγο έλαβαν όλοι οι παρόντες υποψήφιοι ευρωβουλευτές, οι οποίοι απηύθυναν με τη σειρά τους χαιρετισμό στην εκδήλωση. Ακολουθούν τα σημαντικότερα σημεία:

Παντελής Αβραμίδης, ιδιοκτήτης μικροζυθοποιίας

Θα κληθούμε να υπηρετήσουμε ένα σχέδιο προστασίας του πολίτη τόσο στην οικονομική του ζωή, όσο και στην κοινωνική του ζωή, όσο και στην προστασία της ζωής του και της περιουσίας του, αλλά ακόμα και στην προστασία της κυριαρχίας του. Της χώρας του, του έθνους του, αλλά και της Ευρώπης συνολικά.

Θανάσης Αναγνωστόπουλος, ποινικολόγος

Το Ποτάμι είναι αυτό το οποίο μόνο από όλα τα ελληνικά κόμματα έχει την πιο συνεκτική και πιο σταθερή ευρωπαϊκή παρουσία. Είναι το μόνο το οποίο μιλάει για το επόμενο βήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το επόμενο βήμα της Ομοσπονδιοποίησης της κοινής μας πατρίδας. Το μόνο το οποίο μιλάει για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.

Όλγα Αυγουστάτου, εκπαιδευτικός

Η εκπαίδευση, ειδικά η δευτεροβάθμια, στο ευρωπαϊκό της πλαίσιο είναι στις προτεραιότητές μου. Επίσης οι συμπολίτες μας, οι 55 και άνω, το ταχύτερα αυξανόμενο δημογραφικό μέγεθος λόγω μακροβιότητας. Αυτοί οι άνθρωποι με ενδιαφέρουν πώς θα επανεκπαιδευτούν, πώς θα αξιοποιηθεί η εμπειρία τους, πώς δεν θα εγκαταλείπουν την αγορά εργασίας

Μαργαρίτα Γερούκη, εκπαιδευτικός

Το Ποτάμι μίλησε πάντοτε για αλήθειες. Μίλησε για αλήθειες ακόμα και όταν ήταν σκληρές απέναντι σε αυτούς που δεν είναι συνηθισμένοι να ακούνε τις αλήθειες, αλλά στο κάτω –κάτω της γραφής ο καλός καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται. Και το Ποτάμι πιστεύω ότι έχει καλούς κυβερνήτες και καλό πλήρωμα.

Ερμέλα Γιαννά, υποψήφια Διδάκτωρ Οικονομικών

Έχει έρθει πλέον η ώρα να στείλουμε στην Ευρωβουλή ανθρώπους και κόμματα, κόμματα όπως το Ποτάμι, που προβληματίζονται για τις οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις του αύριο και ονειρεύονται, όχι μια βολική καρέκλα για τον εαυτό τους, αλλά οραματίζονται ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον για μας τους νέους και τις νέες.

Μαρίνα Γραμματικοπούλου, δικηγόρος

Το Ποτάμι είναι πραγματικά ευρωπαϊκή φωνή και δεν χρειάζεται μόνο η Ελλάδα το Ποτάμι. Και η Ευρώπη χρειάζεται το Ποτάμι. Η Ευρώπη χρειάζεται τους ευρωβουλευτές μας για να δώσουν αυτή τη φωνή, αυτή την αλήθεια.

Μαρία Δαμανάκη, δικηγόρος

Να υψώσουμε τη φωνή μας και να άρουμε τις αδικίες κάνοντας ξανά ισότιμα τα κράτη – μέλη, αντιμετωπίζοντας ισότιμα τους ανθρώπους της Ευρώπης και κάθε άνθρωπο που πασχίζει να ανοίξει τα φτερά του σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Γιώργος Δημακόπουλος, ηλεκτρολόγος- μηχανικός

Στο ευρωψηφοδέλτιό μας δεν θα βρείτε ούτε επαγγελματίες πολιτικούς, ούτε celebrities για να μαζεύουμε ψηφαλάκια. Είμαστε όλοι ενεργοί πολίτες, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε όλοι μαζί για την Ευρώπη που θέλουμε, για την Ευρώπη που πιστεύουμε, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και μετά τις εκλογές για περισσότερη Ευρώπη, για ισχυρότερη Ελλάδα.

Μάρω Κακαβέλα, μηχανολόγος – μηχανικός

Η Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι μπορεί να είναι μια αυταρχική φιγούρα από την οποία όλοι έχουμε παράπονα, είναι η ρίζα μας, η γενιά μας, είναι η ασφάλειά μας, είναι η ειρήνη μας, είναι ο νόστος μας και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η ρίζα της ρίζα μας.

Γιώργος Κακλίκης, Πρέσβης επί Τιμή

Oι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου είναι οι πιο σημαντικές στην ιστορία της Ευρώπης. Σημαντικές όμως και για την ίδια την Ελλάδα, γιατί σε αυτές καλούμαστε να απομονώσουμε αυτούς που απεργάζονται τη διάλυση της Ευρώπης, οδηγώντας την ευρωπαϊκή ειρήνη στον γκρεμό.

Μπορούμε να έχουμε τη σοβαρή ελπίδα ότι στη νέα Ευρωβουλή η πλειοψηφία των φιλοευρωπαίων που θα σχηματιστεί θα είναι ικανή και δυνατή να δυναμώσει ακόμη περισσότερο την Ευρώπη μας και τα όνειρά μας.

Παντελής Καρκαμπάσης, Πρέσβης επί Τιμή

Αυτή η ομάδα η οποία τα τελευταία πέντε χρόνια εκπροσώπησε με σύνθημα μόνο την αλήθεια, την Ελλάδα στο εξωτερικό, στην Ευρώπη, είναι η ομάδα η οποία θα δώσει πιο ενισχυμένη ακόμη στην επόμενη πενταετία, θα μεταλαμπαδεύσει αυτή την ιδέα. Την ιδέα της ενωμένης, ισχυρής Ευρώπης, της Ευρώπης που δεν θα κινδυνεύει από τους κάθε κατεύθυνσης λαϊκιστές.

Γιώργος Κορκόβελος, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Ελλάδα πρέπει να ισχυροποιήσει τη θέση της μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο με κοινούς θεσμούς, αλλά και με προϋπολογισμό για επενδύσεις και με αλληλεγγύη. Να υπάρχει πρόγραμμα σύγκλισης οικονομικής και κοινωνικής.

Είμαι φιλόδοξος ότι το νέο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τις προτάσεις Μακρόν, με τη νέα συμμαχία που θα γίνει μέσα με την Ευρωπαϊκή Αναγέννηση, θα είναι πραγματικά μια ελπίδα και το Ποτάμι θα είναι κομμάτι αυτής της ελπίδας.

Πελαγία Κυριαζή, εικαστικός

Πιστεύω ότι η τέχνη είναι ένας δυνατός τρόπος να βαδίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση και θέλω οι Έλληνες καλλιτέχνες να ακουστούν δυνατά στην Ευρώπη. Πιστεύω ότι το Ποτάμι θα μπορούσε να ενισχύσει αυτή την τάση και να την ολοκληρώσει.

Γιάννης Κωνσταντινίδης, αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου

Ξέρω την εκλογική ζήτηση. Εκλογική ζήτηση για ένα Κόμμα διαφορετικής νοοτροπίας, ειλικρινές και πολιτικά συνεπές. Ξέρω επίσης την εκλογική ζήτηση για ένα Κόμμα που να πιστεύει σε πολιτικές της εξέλιξης, εξέλιξης της κοινωνίας, εξέλιξης της οικονομίας. Ναι, στις ατομικές ελευθερίες, ναι και στην απελευθέρωση της αγοράς, της δημιουργικότητας, της επιχειρηματικότητας.

Μαίρη Λεοντσίνη, αναπληρώτρια Καθηγήτρια

Πιστεύω σε μια Ομοσπονδία αλληλεγγύης όπου όλες, όλοι και όλα θα μπορούμε να τα σκεφτόμαστε, να οργανώνουμε και να ζούμε μαζί, περίπου όπως επιθυμούμε. Να συζητάμε σε πολλές γλώσσες, με πολλούς κώδικες, να διαφωνούμε ίσως αλλά και να συναινούμε. Γιατί ακριβώς αυτή είναι η καινοτομία που το Ποτάμι προτείνει.

Ξένη Μπαλωτή, στέλεχος του Κόμματος La République En Marche

Το Ποτάμι είναι το μοναδικό Κόμμα στην Ελλάδα που έχει πρόγραμμα για την Ευρώπη, πρόγραμμα που το έχει ξεχωρίσει από την εθνική επικράτεια και που είναι το μοναδικό Κόμμα, με αυτούς τους καταπληκτικούς υποψήφιους που έχει το ψηφοδέλτιό του, που μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να βρει την αναγέννησή της στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τάνια Παλαμίδη, διεθνολόγος

Δεν μπορώ να ανεχτώ άλλο να με εκπροσωπούν άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με τη δική μου τη γενιά, με τη δική μου την κουλτούρα, παρωχημένα κομματικά στελέχη, ή που επιβραβεύονται για μια καλή κομματική διαγωγή, άνθρωποι άσχετοι με τα ευρωπαϊκά θέματα και βασικά αδιάφοροι για τα ευρωπαϊκά θέματα.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ερευνητής σεισμολόγος

Θέλω περισσότερη Ευρώπη στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα θέλω περισσότερη Ελλάδα στην Ευρώπη γιατί κανείς, μα κανείς στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο δεν αμφισβητεί ότι το πολιτιστικό υπόβαθρο ολόκληρης της Ευρώπης είναι η χώρα, το φωτοβόλο φως του ελληνικού πολιτιστικού αποθέματος, είναι πανίσχυρο.

Παναγιώτης Πασπαλιάρης, ιστορικός

Δεν είμαι απροετοίμαστος για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή, δημοκρατική και αισθητική αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος και στην οποία πρέπει να επιμείνουμε. Έχουμε προετοιμαστεί για όλα και πρέπει να επιμείνουμε σε αυτή την πορεία την οποία έχουμε αναλάβει να τη φέρουμε εις πέρας.

Αναστάσης Περράκης, διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο για τον Καρκίνο

Θέλω την Ευρώπη της έρευνας, της καινοτομίας, της οικονομίας της γνώσης, την Ευρώπη της επαγγελματικής και της ακαδημαϊκής κινητικότητας. Για αυτό είμαι με το Ποτάμι γιατί το Ποτάμι θέλει αυτή την Ευρώπη. Είναι η Ευρώπη που θέλει το Ποτάμι, τη θέλουμε για την Ελλάδα, τη θέλουμε όλοι μας.

Γιώργος Σαγιάννης, αυτοκινητιστής

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια έχει χάσει λίγο το δρόμο της και το στόχο της που θεωρώ ότι είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και παραμένει στάσιμη στις επιλογές της και στις προκλήσεις που έχει φέρει η παγκοσμιοποίηση.

Μοιάζει λίγο περισσότερο με έναν απόμακρο γραφειοκρατικό μηχανισμό που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η επίτευξη των ευρωπαϊκών οικονομικών στόχων και των δεικτών. Πίσω όμως από τους οικονομικούς δείκτες βρίσκονται οι πολίτες και δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ αυτό.

Κλεοπάτρα Σιδηροπούλου, υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Την προσπάθεια θέλω να την κάνω με το Ποτάμι γιατί, σε δύσκολους καιρούς όπως έχουμε σήμερα, έχει αποφασίσει να είναι δυνατά και θαρραλέα ευρωπαϊκό. Εγώ την Ευρώπη την έχω στο σπίτι μου την βλέπω κάθε πρωί στα μάτια του γιου μου, που είναι Έλληνας είναι Ιταλός, ζει και μεγαλώνει στο Βέλγιο, αγαπάει τρεις πατρίδες και αγαπάει την Ευρώπη.

Αλίκη Σπανδάγου, δικηγόρος- στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Αποφάσισα να στρατευτώ με τον Σταύρο και το Ποτάμι για να μπορέσω αυτή την εμπειρία που είχα εγώ ζώντας στο εξωτερικό, να την έχουν και οι συμπολίτες μου στην Ελλάδα, να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες προοπτικής, εργασιακές και κοινωνικές τις οποίες κατάφερα και εγώ, για ίσα δικαιώματα και ίσες προοπτικές σε όλη την Ευρώπη.

Βασίλης Σωτηρόπουλος, δικηγόρος

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα αναδειχθεί τώρα από τις ευρωεκλογές του 2019 θα κληθεί να ψηφίσει τη νέα Οδηγία για την καταπολέμηση των διακρίσεων και για την ίση μεταχείριση χωρίς διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου, φυλής, θρησκεύματος, αναπηρίας, υγείας και για πολλούς άλλους λόγους.

Τέτοια νομοσχέδια όποτε ήρθαν στην ελληνική Βουλή το Ποτάμι όχι απλώς τα στήριξε, αλλά συμπλήρωσε και τα κενά που είχε αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και που όλοι οι άλλοι δεν τόλμησαν να ψηφίσουν.

Θεόδωρος Τσίκας, πολιτικός επιστήμων – διεθνολόγος

Δεν χρειάζεται ευρωπαϊστές α λα καρτ, δεν χρειάζεται αυτούς που υποχωρούν στον εθνικισμό, όσους υποχωρούν στο δεξιό και τον αριστερό λαϊκισμό. Θέλω μια Ευρώπη αυτόνομη και ισχυρή, μια παγκόσμια δύναμη με ενιαία φωνή.

Δύναμη ασφάλειας, συνεργασίας και αλληλεγγύης. Με το Ποτάμι αγωνιζόμαστε για μια ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, για μια Ευρωπαϊκή Αναγέννηση μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν. Αγωνιζόμαστε για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.

Στέλιος Φενέκος, υποναύαρχος εν αποστρατεία και Πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών

Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο: κάποιοι δρόμοι είναι αποκλίνοντες, κάποιοι είναι συγκλίνοντες. Στην ουσία οι συγκλίνοντες δρόμοι είναι δύο. Ο ένας είναι κακοτράχαλος, η ομοσπονδιοποίηση,

Ο δεύτερος δρόμος είναι πιο ήπιος είναι μια εξελικτική πορεία. Πιστεύω ότι όλοι οι συνυποψήφιοι με εμένα έχουν την ικανότητα να διώξουν από το δρόμο τον κακοτράχαλο όλα τα εμπόδια.

Θεοδώρα Κυριακή Φιλάνδρα, ιδιωτική υπάλληλος

Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι με τη συμμετοχή μας και κυρίως με την ψήφο μας, μπορούμε να συνδιαμορφώσουμε την Ευρώπη που θέλουμε, παραμένοντας σταθεροί στις αξίες μας. Ως γυναίκα, ως εργαζόμενη, ως Ελληνίδα, ως Ευρωπαία θέλω να σας πω ότι θα προσπαθήσω να δώσω περισσότερη Ευρώπη στην Ελλάδα και περισσότερη Ελλάδα στην Ευρώπη.

Βασίλης Χαρόπουλος αγιογράφος απόφοιτος Σχολής Καλών Τεχνών

Βρίσκομαι εδώ και μπορώ να εκφράσω κάποιες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Αυτές οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που αύριο θα έχουν ένα βήμα στο Ευρωκοινοβούλιο. Στο Ευρωκοινοβούλιο που έχει χάσει λίγο τον προσανατολισμό του γιατί έχει γυρίσει στο οικονομοκεντρικό μοντέλο και θα πρέπει να επιστρέψει στο ανθρωποκεντρικό επιτέλους.

Είναι δουλειά όλων των ευρωβουλευτών και όλης της Ευρωβουλής που έχουν αυτές τις αξίες να επιστρέψουμε ξανά τον άνθρωπο.