Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή, κάλεσε την κυβέρνηση να «πάρει πίσω το νομοσχέδιο για το Λύκειο, έστω και την τελευταία στιγμή» τονίζοντας πως «έχετε απέναντί σας, τους μαθητές, τους φοιτητές, τους γονείς τους καθηγητές και μόνο οι ιδιοκτήτες των μεγάλων αλυσίδων φροντιστηρίων τρίβουν τα χέρια τους».

Ανέφερε ότι και μόνο η κίνηση της κυβέρνησης να ψηφίσει το νομοσχέδιο με κλειστά σχολεία και πανεπιστήμια αποδεικνύει τον «βαθύ αντιδραστικό χαρακτήρα αυτού του νομοσχεδίου».

Ανέφερε επίσης, ότι η κυβέρνηση δέχεται και για τα ζητήματα της εκπαίδευση «συγχαρητήρια από διάφορες πλευρές», ενώ «τα χατιράκια προς τους καπιταλιστές δίνουν και παίρνουν. Μια τα τηλέφωνα των εφοπλιστών για μηχανικούς διετών προγραμμάτων σπουδών μια τα ραντεβού με τον πρέσβη» και αμέσως μετά η κυβέρνηση ανακοινώνει και «προγράμματα γνωριμίας με το Στεϊτ Ντιπάρτμεντ, την αμερικάνικη πρεσβεία».

Είπε ότι η κυβέρνηση δημιουργεί ένα λύκειο «αρένα-ανταγωνισμού», προσθέτοντας πως το ΚΚΕ δεν υπερασπίζεται το Λύκειο που υπάρχει σήμερα.

«Το ΚΚΕ και οι δυνάμεις της ΚΝΕ μέσα στα σχολεία, οι προοδευτικοί εκπαιδευτικοί, οι γονείς, αντιτάχθηκαν στο λύκειο που προώθησε η Νέα Δημοκρατία. Πάψτε λοιπόν να ισχυρίζεστε ότι η αντίθεση του ΚΚΕ σε αυτό το νομοσχέδιο, είναι η υπεράσπιση δήθεν του σημερινού σχολείου;» τόνισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση για την οποία είπε ότι είναι εκείνη που πιάνει το νήμα «από εκεί που σταμάτησε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και ολοκληρώνετε αυτό το έγκλημα».

Υπογράμμισε, δε, ότι το πρόβλημα του λυκείου είναι «ο εξετασιοκεντρικός του χαρακτήρας, η φροντιστηριοποίησή του. Αυτό κάνει ανιαρό το Λύκειο και οδηγεί νέους και νέες που είναι σε φάση αναζήτησης να βάζουν φρένο στους ίδιους τους προβληματισμούς τους και στις γνώσεις μέσα στο σχολείο αφού αυτά δεν είναι για τις εξετάσεις και τα αναζητούν αλλού».

Το πρόβλημα είναι «η ίδια η ζωή των νέων, ο ελεύθερος χρόνος που εξαφανίζεται και αυτό δεν σώζεται ούτε κι αν στα σχολεία το κουδούνι χτυπάει στις 9 γιατί η πίεση και το τρεχαλητό θα συνεχίσουν, θα μεταφερθούν μια ώρα αργότερα».

«Είναι το άγχος, η πίεση, τα προβλήματα στο σπίτι, οι ευαισθησίες της εφηβείας, οι μαθησιακές δυσκολίες για τις οποίες δεν υπάρχει καμία βοήθεια στο λύκειο, όλα αυτά διαλύουν τους μαθητές σε μια όμορφη και ευαίσθητη ηλικία» είπε, ρωτώντας την κυβέρνηση «τι από όλα αυτά αντιμετώπισε».

Είπε ακόμα, ότι η κυβέρνηση, ούτε τα βιβλία δεν έχει αλλάξει, καθώς «επί της ουσίας συμφωνεί με το περιεχόμενο των βιβλίων που μπήκαν επί ΝΔ το 2006, τα κράτησε το ΠΑΣΟΚ και τα διατηρεί και η κυβέρνηση».

Εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι «κοροϊδεύει τον κόσμο» όταν λέει πως με τις αλλαγές στο Λύκειο θα μειωθεί η ανάγκη για φροντιστήριο, τονίζοντας πως οι μαθητές «δεν πάνε στο φροντιστήριο επειδή υπάρχουν τρία-τέσσερα μαθήματα γενικής παιδείας και τώρα που τα μειώνετε θα σταματήσουν δήθεν να πηγαίνουν».

Σημείωσε ότι η όποια περιορισμένη σημερινή δυνατότητα του εκπαιδευτικού για συζήτηση γενικότερων θεμάτων στην σχολική τάξη θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο λόγω της δημιουργίας ενός σχολείου-φροντιστηρίου και «σχολείου-εξεταστικού κέντρου» που οδηγεί τους εκπαιδευτικούς να «τρέχουν» την ύλη των εξετάσεων.

Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ έχει παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις του για το ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο σύγχρονης παιδείας, διεκδικώντας ένα σχολείο που «ανοίγει τους ορίζοντες των νέων, τους βοηθάει να αναπτύσσουν ολόπλευρα την προσωπικότητά τους. Συμβάλλει στη σφαιρική ανάπτυξη του συνόλου των ικανοτήτων τους. Καλλιεργεί, δίνει ώθηση στις κλίσεις, στα ενδιαφέροντά τους. Προωθεί την πρωτοβουλία και την εφευρετικότητά τους».

Εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι «στοιβάζει την νεανική ανησυχία στα στενά όρια της επιχειρηματικότητας», τονίζοντας πως το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι «όποιο επάγγελμα κι αν κάνει κάποιος πρέπει να είναι μορφωμένος, να γνωρίζει την ιστορία του τόπου του, τη γλώσσα του, βασικές αρχές αλλά και τα νέα πορίσματα των ταχύτατα αναπτυσσόμενων φυσικών επιστημών και των εφαρμογών τους».

Τόνισε ότι το ΚΚΕ «παλεύει και σήμερα για έναν διαφορετικό τρόπο πρόσβασης, έστω ως μέτρο ανακούφισης, ως μέτρο ενίσχυσης της προσπάθειας των μαθητών των λαϊκών οικογενειών, με απεριόριστη δυνατότητα πολλαπλών επιλογών προτίμησης, δικαίωμα επανάληψης της διαδικασίας όσες φορές επιθυμούν οι υποψήφιοι και δυνατότητα κατοχύρωσης βαθμολογίας μαθημάτων και για τις επόμενες χρονιές».

Επισήμανε ότι τις προτάσεις αυτές που έχουν κατατεθεί στη Βουλή, και οι οποίες, κυρίως τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τις απέρριψε.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για επίθεση στις μαθητικές κινητοποιήσεις, στους γονείς της ΑΣΓΜΕ επιστράτευση των ΜΑΤ, και για την αύξηση κρουσμάτων αυταρχισμού, τρομοκρατίας, ακόμα και συλλήψεων μαθητών «κατά παραγγελία αρκετών διευθυντών που τους γνωρίζετε, κύριοι της κυβέρνησης, καθότι είστε μέλη στο ίδιο κόμμα».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο-σκούπα που ολοκληρώνει το τοπίο στην Ανώτατη Εκπαίδευση, «όπως είχατε υποσχεθεί στο κουαρτέτο, στον ΟΟΣΑ και άλλα ‘ευαγή’ ιδρύματα και το οποίο είναι αναλυτικό μέχρι κεραίας, για τα ζητήματα της σύνδεσης των ιδρυμάτων με την κερδοφορία του κεφαλαίου», ενώ «αντίθετα, τα ζητήματα της καθημερινότητας των φοιτητών βρίσκονται στον αέρα».

Έθεσε το ερώτημα πως θα στηριχθεί η «πανεπιστημοποίηση» χωρίς αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και χωρίς προκήρυξη θέσεων διδασκόντων, σημειώνοντας ότι η ίδρυση πανεπιστημιακού τμήματος πρέπει να συνοδεύεται και από ίδρυση εστιών, λεσχών και δομών φοιτητικής μέριμνας.

Χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη» και ως «τη μεγαλύτερη προσφορά στους μεγαλοεργοδότες που ζητούν μειωμένες απαιτήσεις από τους νέους» την αποστροφή του πρωθυπουργου στη Βουλή περί «αυταξίας της γνώσης, ανεξαρτήτως του αν αυτός που θα πάρει ένα δίπλωμα από το πανεπιστήμιο θα έχει τη δυνατότητα να βρει μετά εργασία».

Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ λέει καθαρά πως «οι νέοι δεν σπουδάζουν γενικά για να γίνουν επιστήμονες αλλά εργαζόμενοι-επιστήμονες».

«Είναι σύγχρονη ανάγκη να μπορούν οι απόφοιτοι, οι σημερινοί επιστήμονες, με το πτυχίο τους, να εργάζονται στο αντικείμενο που σπούδασαν. Και γι’ αυτό το λόγο, παλεύουμε σήμερα για να μην προστεθούν νέα και να ανατραπούν επίσης τα υπάρχοντα εμπόδια με τις διαφόρου τύπου πιστοποιήσεις που, αλυσιδωτά και διαχρονικά, υλοποιούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ πριν και του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα» τόνισε.

Είπε ότι το κεφάλαιο ζητά «μια μεγάλη δεξαμενή αποφοίτων, με τους μισθούς να συμπιέζονται όλο και προς τα κάτω. Αυτό είναι και το βασικό νόημα των συγχωνεύσεων ανάμεσα στα άλλα. Αυτό καταφέρνει η κυβέρνησή σας και με τις συγχωνεύσεις που συζητάμε σήμερα».

Ανέφερε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκαν και λειτουργούν τα περισσότερα μεταπτυχιακά με δίδακτρα που είχαμε ποτέ στα ελληνικά πανεπιστήμια, ενώ η κυβέρνηση «έχει βάλει στην ατζέντα και τα προπτυχιακά με δίδακτρα», ενώ με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «επιταχύνει τις διαδικασίες αναγνώρισης των τίτλων που προσφέρουν τα τριετών σπουδών ιδιωτικά κολέγια, σφραγίζοντας έτσι τη δημιουργία ακόμα περισσότερων κατηγοριών πτυχίων και αποφοίτων» και «υποβαθμίζοντας τελικά, τα δικαιώματα και τις προοπτικές όλων»

«Με την επιτάχυνση των διαδικασιών εφαρμογής της συγκεκριμένης οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γίνεται ακόμα ένα βήμα για την αναγνώριση και νομιμοποίηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ακόμα ένα βήμα για την κατάργηση του άρθρου 16 στην πράξη» πρόσθεσε.

Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση, να πάρει πίσω τώρα την διάταξη για το στήσιμο προκάτ με τετράχρονα και πεντάχρονα παιδιά σε γυμνάσια και λύκεια και να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για τις δομές προσχολικής αγωγής με χρήματα που «χαρίζει στους επιχειρηματικούς ομίλους και από τα δισεκατομμύρια που πληρώνει ο λαός για τις επιθετικές ενέργειες του ΝΑΤΟ».

«Το ΚΚΕ σήμερα, θα καταψηφίσει το σύνολο αυτού του νομοσχεδίου για όλους τους λόγους που προαναφέραμε. Αυτή μας η στάση, εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών, των γονιών, των εκπαιδευτικών, των φοιτητών, συνολικά του λαού και της νεολαίας που διαμαρτύρονται ενάντια σε αυτό το νομοσχέδιο» είπε ο γ.γ. της ΚΕ του κόμματος, καταλήγοντας: «Οι νέοι άνθρωποι, όλοι όσοι έχουν κινητοποιηθεί φέτος, ξέρουν πολύ καλά πως το ΚΚΕ στάθηκε δίπλα τους, ενίσχυσε, με όποιον τρόπο μπορούσε, το δίκαιο αγώνα που δίνουν. Η νεολαία, που την αποκλείετε από τη γνώση, γιατί θέλετε να την αποκλείσετε από μια ζωή με δικαιώματα, μπορεί να αλλάξει τη ζωή της. Μαζί με το λαό, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Για ‘να χτίσουμε ένα κόσμο πραγματικά λεύτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα’» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.