Με μια ομιλία ενδεικτική της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεται τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του, μόλις έναν μήνα πριν την πρώτη κρίσιμη εκλογική μάχη της χρονιάς, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε απόψε να πολώσει το κλίμα επιτιθέμενος προς πάσα κατεύθυνση, απαριθμώντας παράλληλα τις «επιτυχίες» της κυβέρνησής του τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Μιλώντας στο κλειστό γυμναστήριο της Πάτρας ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ελίτ και συμφέροντα που θέλουν να καταστρέψουν όσα έχει πετύχει η κυβέρνησή του». Χαρακτήρισε την χώρα που παρέλαβε το 2015 «διαλυμένη» περιγράφοντάς την περίπου ως… μια εφιαλτική δυστοπία όπου απολύτως τίποτα δεν λειτουργούσε.

«Παραλάβαμε τον Γενάρη του 2015 μια κοινωνία διαλυμένη (…) με άδεια ταμεία (…) με διαλυμένα νοσοκομεία χωρίς γιατρούς και χωρίς υποδομές (…) με λιγότερα σχολεία που δεν άνοιγαν στην ώρα τους, χωρίς δασκάλους, χωρίς βιβλία (…), είπε χαρακτηριστικά προτού προχωρήσει σε μακροσκελή αναφορά στα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ  τα οποία περιέγραψε χρησιμοποιώντας λόγια που έδιναν την εντύπωση ότι ζούμε πλέον σε μια… Φινλανδία όσον αφορά την εκπαίδευση, σε έναν Καναδά σε επίπεδο Εθνικού  Συστήματος Υγείας, σε μια Σουηδία στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής…

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ξανά στον γνωστό «μπαμπούλα» των ελίτ, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα εφαρμόσει πολιτική μεροληψίας υπέρ τους, ενώ ο ίδιος άσκησε -όπως είπε- πολιτική μεροληψίας «υπέρ των πολλών»…

Σε γενικές γραμμές η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα από την Πάτρα δεν θύμιζε ομιλία πρωθυπουργού. Ο λογογράφος του είχε ξεπατικώσει φρασεολογία και «επιχειρήματα» που συναντά κανείς στα φιλοκυβερνητικά τρολ των social media, αναμεμειγμένα με αρκετά αριστερίστικα κλισέ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Κατηγόρησε τον αρχηγό της ΝΔ ότι ως πρωθυπουργός θα πολιτευθεί «υπέρ των κουμπάρων και των φίλων της οικογενείας που κρύβονται πίσω από την κουρτίνα (sic)», «θέλει να αλλάξει τον προορισμό, τους παραλήπτες, την κατεύθυνση, τον κοινωνικό προσανατολισμό, τον ταξικό προσανατολισμό»,

Φυσικά δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η απαραίτητη δόση… Ανδρέα Παπανδρέου η οποία ήταν αισθητή στις φράσεις του «η μεγάλη, η ιστορική πολιτική αλλαγή έχει γίνει πράξη, έγινε και δεν ξεγίνεται», καθώς και «ο λαός ήρθε το 2015 στο προσκήνιο και ήρθε για να μείνει».

Θα σταθούμε σε μερικά σημεία της ομιλίας του κ. Τσίπρα που προκαλούν αίσθηση. Απαριθμώντας τα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε με θερμά λόγια για την διαβόητη μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου στο ασφαλιστικό σύστημα, έκανε λόγο για τις φετινές αυξήσεις στις συντάξεις «ξεχνώντας» τις μειώσεις που έχει επιβάλει η ίδια η κυβέρνησή του, μίλησε για μείωση της ανεργία με «δημιουργία πάνω από 350.000 νέων θέσεων εργασίας» παραλείποντας να διευκρινίσει ότι η πλειοψηφία αυτών είναι μερικής απασχόλησης και χαμηλόμισθες.

Επίσης, κατηγόρησε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ πως θέλουν την εξουσία «για να αθωώσουν όσους εμπλέκονται στο άθλιο σκάνδαλο της Novartis» (προσπερνώντας το γεγονός ότι το σκάνδαλο έχει ήδη αποδειχθεί μέγα φιάσκο της κυβέρνησής του) και πως θέλουν «να βάλουν στο αρχείο το μεγάλο πάρτι του ΚΕΕΛΠΝΟ», καθώς και να μην πληρώσουν μία, από τα δανεικά και αγύριστα θαλασσοδάνειά τους» (επίσης ξεχνώντας την αμαρτωλή υπόθεση με τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ).

Ζητάνε την εξουσία, για να αθωώσουν τους ενόχους και να δικάσουν τους καθαρούς.

Όσον αφορά τις επερχόμενες ευρωεκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας κατέφυγε σε εκφράσει που θυμίζουν κατεξοχήν τρολ αναρτήσεις στο Twitter. Έφθασε στο σημείο να επιτεθεί στη ΝΔ μέσω του προέδρου του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ τον οποίο χαρακτήρισε δις «ανθέλληνα οπαδό του Σόιμπλε και του Grexit που ήθελε να τιμωρήσει τους Έλληνες που σήκωσαν κεφάλι» και προσπάθησε να ταυτίσει την αξιωματική αντιπολίτευση με την ακροδεξιά, τον Ορμπάν και τον Κουρτς.