Ένας ειδήμων της σύγχρονης παραδοσιακής μουσικής, ο Ρος Ντέιλι (Ross Daily) θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο γεννημένος στην Ιρλανδία μουσικός και συνθέτης, έχοντας έρθει από μικρή ηλικία σε επαφή με την κλασική μουσική, βρήκε το κάλεσμά του στους μυστηριακούς ήχους της ανατολίτικης μουσικής. Στην Κρήτη, όπου μένει τα τελευταία 45 χρόνια, θεωρείται μαέστρος της τοπικής μουσικής και της κρητικής λύρας.

Δεξιοτέχνης πολλών μουσικών οργάνων ο ίδιος, ο Ρος Ντέιλι έχει συμπράξει επανειλημμένως με μεγάλους μουσικούς από όλο τον κόσμο δουλεύοντας μέσα στη μουσική πειθαρχεία των ανατολικών παραδόσεων, εξερευνώντας ταυτόχρονα νέες φόρμες και το δημιουργικό αυτοσχεδιασμό. Μεταξύ άλλων, παίζει κρητική λύρα, αφγανικό ραμπάμπ , σιτάρ, λαούτο, πολίτικη λύρα, τάρχου, ούτι, σάζι και ταμπούρ.

Μάλιστα, το 1990 θα προχωρήσει σε μία δική του τροποποίηση στην κρητική λύρα προσθέτοντας στοιχεία από τη βυζαντινή λύρα, καθώς και το ινδικό σαράνγκι.

Η μουσική παράδοση της Ανατολής και το καταλυτικό ταξίδι στην Κρήτη

Έχοντας ευρεία μουσική παιδεία από νεαρή ηλικία, ο Ντέιλι γοητεύτηκε ιδιαίτερα με τη μουσική παράδοση της Ανατολής. Έχει ταξιδέψει εκτενώς, κυρίως στη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και την Ινδία. Αφοσιώθηκε στα μουσικά αρχέτυπα αυτών των περιοχών και ασχολήθηκε με τη σύνθεση μουσικής.

Το ταξίδι του, όμως, στην Κρήτη στις αρχές τις δεκαετίας του 1970 θα ήταν καταλυτικό: το 1975 θα εγκατασταθεί μόνιμα στο νησί, όπου θα διδαχθεί την κρητική λύρα από έναν σπουδαίο δάσκαλο και δεξιοτέχνη της εποχής, τον Κώστα Μουντάκη. Πολιτογραφήθηκε ως Έλληνας, αλλά θα συνεχίσει τα ταξίδια του ανά τον κόσμο, μελετώντας τις εκάστοτε τοπικές μουσικές παραδόσεις, δίνοντας συναυλίες και παραδίδοντας σεμινάρια.

Το 1982 ίδρυσε το Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος» στο χωριό Χουδέτσι της Κρήτης, το οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα με διαλέξεις και σεμινάρια και έχει διεθνή ακτινοβολία.

Σήμερα έχει κυκλοφορήσει περισσότερους από σαράντα δίσκους με συνθέσεις του, όσο και με δικές του διασκευές διαφόρων παραδοσιακών μελωδιών που είχε συγκεντρώσει κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του. Έχει δώσει πολλές συναυλίες στην Ευρώπη και τον κόσμο, ενώ έχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες και ξένους μουσικούς, όπως οι Στέλιος Πετράκης, Βασίλης Σούκας, Ψαρογιώργης, Πετρολούκας Χαλκιάς, Κέλυ Θωμά, Δημήτρης Σταυρακάκης, Μιχάλης Νικολούδης, Ζόχαρ Φρέσκο, Τρίο Σεμιρανί, Μπαστάν Αμπραάμ, Μπακαλέ Σισσοκό και άλλοι.

Το 2004 είχε αναλάβει καλλιτεχνικός διευθυντής του πολιτιστικού προγράμματος των Ολυμπιακών αγώνων για την πόλη του Ηρακλείου και οργάνωσε προσωπικά και επέβλεψε την εκτέλεση 15 συναυλιών με 300 καλλιτέχνες από διάφορα μέρη του πλανήτη.

Πολιτική δράση

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ρος Ντέιλι ασχολείται με την πολιτική ζωή της Ελλάδας. Ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με τους Οικολόγους Πράσινος στις ευρωεκλογές του 2009.

Το 2014, ήταν ανάμεσα στα άτομα που υπέγραψαν την «Ώρα της Ευρωπαϊκής αριστεράς», στηρίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα.