Να μπλοκάρει την επικύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ απειλεί η Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες, με αιχμή το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν και το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πιο συγκεκριμένα οι απειλές της Τουρκίας εδράζονται στο ότι τα Σκόπια αρνούνται να παραδώσουν τους 15 Τούρκους υπηκόους, οι οποίοι διέφυγαν στα Σκόπια μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Η Άγκυρα χαρακτηρίζει τους 15 Τούρκους, μέλη του δικτύου Γκιουλέν που η κυβέρνηση Ερντογάν χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο ζήτημα τέθηκε και από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στα Σκόπια στις 3 Απριλίου. Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ αρνήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες την απαίτηση της Τουρκίας, με τη θέση του να υποστηρίζεται και από αξιωματούχους της ΕΕ «που κάλεσε επίσης την κυβέρνηση στα Σκόπια να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των 15 ανδρών».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η υπουργός Άμυνας των Σκοπίων, Ραντμίλα Σεκερσίνσκα δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη της ότι, εκτός από τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ η χώρα της «χρειάζεται την Τουρκία για την επικύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησής της στο ΝΑΤΟ ».