Σχεδιασμούς επί χάρτου χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας για την επίλυση του θέματος με τα εγκαταλελειμμένα παιδιά στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στα τέλη του 2018 το Υπουργείο Υγείας είχε αποφασίσει την μετακίνηση των εγκαταλελειμμένων παιδιών στις Προνοιακές Μονάδες. «Η απόφαση αυτή είναι η μία και μοναδική λύση. Δεν προχώρησε γιατί οι Προνοιακές Μονάδες καταρρέουν, συγχωνεύονται, καταργούνται λόγω ελλείψεων προσωπικού και χρηματοδότησης», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Προσθέτει ότι «οι δύο ξενώνες που ανακοινώθηκαν εάν τελικά λειτουργήσουν, θα λειτουργήσουν μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν επιλύουν το πρόβλημα. Είναι ξενώνες εφήβων, άρα τα εγκαταλελειμμένα παιδιά έως 10 ετών θα συνεχίσουν να φιλοξενούνται στα παιδιατρικά νοσοκομεία με εισαγγελική εντολή και επειδή οι ξενώνες αυτοί θα συμπληρωθούν αμέσως με εγκαταλελειμμένα παιδιά από τα ήδη υπάρχοντα στα παιδιατρικά νοσοκομεία, το πρόβλημα θα συνεχίσει να υφίσταται».

Η ΠΟΕΔΗΝ κατηγορεί το υπουργείο Υγείας ότι η λύση που έδωσε είναι «στάχτη στα μάτια» και ότι μεταθέτει το πρόβλημα μετά τις εκλογές, «για να μην εμφανίζεται ότι έχει καταρρεύσει το κράτος κοινωνικής προστασίας στη χώρα μας».

Σήμερα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής φιλοξενούνται 76 εγκαταλελειμμένα παιδιά ηλικίας από μηνών έως 16 ετών: 41 στο «Αγία Σοφία», 20 στο Παίδων Πεντέλης, 15 στο «Αγλαία Κυριακού».

«Τα 30 εξ αυτών θα μπορούσαν εάν υπήρχε η δυνατότητα σε προσωπικό, να απορροφηθούν στο Κέντρο Βρεφών Μητέρα και τα υπόλοιπα σε Προνοιακές Μονάδες Παίδων και Εφήβων».

Η Ομοσπονδία προσθέτει ότι 15 εγκαταλελειμμένα βρέφη βρίσκονται σήμερα στα δύο μαιευτικά νοσοκομεία «Ε.Βενιζέλου» και «Αλεξάνδρας», που αδυνατεί να φιλοξενήσει το Κέντρο Βρεφών Μητέρα.