Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από την Ολομέλεια της Βουλής ο εισηγητής της ΝΔ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Βασίλης Κικίλιας. Ο κ. Κικίλιας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ρουσφετολογικό, φωτογραφικό και κυρίως προεκλογικό, που κατατέθηκε πρόχειρα προκειμένου να κλείσει η κυβέρνηση το μάτι σε κάποιους για να πάρει μερικές ψήφους».

Η κριτική της ΝΔ επικεντρώθηκε στις ρυθμίσεις που προβλέπονται για τους αντιρρησίες συνείδησης τις οποίες χαρακτήρισε «θεσμοθέτηση της λούφας και απαλλαγής», αλλά και στις αλλαγές των αρμόδιων επιτροπών όπου μειώνεται ο αριθμός των Αξιωματικών και αυξάνεται αυτός των καθηγητών.

Απευθυνόμενος στον υπουργό, ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ τόνισε πως «ο κ. Αποστολάκης ουσιαστικά λέει ότι δεν έχει εμπιστοσύνη σε αυτούς με τους οποίους υπηρέτησε σαράντα χρόνια, σε όλες τις βαθμίδες, στους οποίους ηγήθηκε ως ΑΓΕΕΘΑ και μειώνει τον αριθμό τους, αυξάνοντας κάποιους καθηγητές για να αποφασίζουν τι θα γίνεται στο Στρατό με τους αντιρρησίες συνείδησης. Αναρωτιόμαστε ποιος έγραψε το νομοσχέδιο, ο Αποστολάκης ή ο Καρανίκας;»

Ο εισηγητής της Α’ Αθηνών εξέφρασε την αντίθεση της ΝΔ στην ίδρυση Γραφείων Νομικής Προστασίας εντός της διοίκησης κάθε Μονάδας που, όπως είπε, «βάζει τον έναν στρατιωτικό ενάντια στον άλλον, υπερβαίνοντας την ιεραρχία, ακόμα και τον Διοικητή κάθε Μονάδας».

Στηλίτευσε, επίσης, τη ρύθμιση που προβλέπει την προαγωγή με βαθμό 10 των αξιωματικών που περνούν σχολεία εκπαίδευσης. «Λέτε ότι δεν έχει σημασία αν το λίαν καλώς είναι μεταξύ 15 και 19. Να προάγονται όλοι όσοι έχουν βαθμό πάνω από 10. Αυτή η ιδεοληπτική πολιτική κόντρα στην αριστεία, κόντρα στο φρόνημα, κόντρα στη δύναμη που πρέπει να επιδεικνύουν τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Το έμβλημα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας είναι το «Αιέν Αριστεύειν», αλλά εσείς, κύριοι της κυβέρνησης, εχθρεύεστε την αριστεία» τόνισε.

«Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε διαχρονικά αποδείξει ότι μας ενδιαφέρει πάνω από όλα η Πατρίδα και ότι εννοούμε τον υγιή πατριωτισμό ως κομμάτι της ψυχής και της καρδιάς μας. Αλήθεια, πότε ψήφισε ως Αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ ένα νομοσχέδιο, έστω ένα άρθρο, μια τροπολογία; Ποτέ! Καταψηφίζουμε επί της αρχής το παρόν νομοσχέδιο. Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα το ξηλώσει. Θα κρατήσουμε τα άρθρα που βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν θα σας επιτρέψουμε να διαλύσετε τις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν θα σας επιτρέψουμε να κάνετε πράγματα υπέρ του κόμματός σας και εναντίον της χώρας» έκλεισε την ομιλία του ο κ. Κικίλιας.