• Αναζήτηση

Δημοσκόπηση: Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Μπροστά με 7,8 μονάδες για τις εθνικές εκλογές και 7,3 μονάδες για τις ευρωεκλογές εκλογές

Μπροστά με 7,8 μονάδες για τις εθνικές εκλογές και 7,3 μονάδες για τις ευρωεκλογές εκλογές είναι η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, της Metron Analysis, που παρουσιάσθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, τα κόμματα συγκεντρώνουν: Νέα Δημοκρατία 27,2%, ΣΥΡΙΖΑ 19,9%, στην τρίτη θέση βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής με 6,6%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,8% και η Χρυσή Αυγή με 4,6%.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 28,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 21% και ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 6,7%, η Χρυσή Αυγή με 5,1% και το ΚΚΕ με 5%.

Μάλιστα στο σενάριο της αναλογικής κατανομής της αδιευκρίνιστης ψήφου στα κόμματα η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει στις 10,2 μονάδες (37,5% για τη ΝΔ και 27,3% για τον ΣΥΡΙΖΑ).

Σύμφωνα με τη Metron Analysis, το Κίνημα Αλλαγής καταλαμβάνει την τρίτη θέση.

Και σ’ αυτή τη δημοσκόπηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα «ποιός είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός», με 28% έναντι 23% του κ. Τσίπρα.

Μάλιστα, αναφορικά με τα δεδομένα της δημοσκόπησης, αυτά «δίνουν» αυτοδυναμία στη ΝΔ. Στο σενάριο όμως, με αναλογική κατανομή της αδιευκρίνιστης ψήφου στα κόμματα, στη βουλή εισέρχεται και η Ελληνική Λύση, με ποσοστό 3,1%.

Σ’ αυτό το σενάριο τα εκλογικά ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: 37,5 για τη ΝΔ, 27,3% για τον ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούν: ΚΙΝΑΛ 8,7%, Χ.Α. 67,%, ΚΚΕ 6,4% και Ελληνική Λύση 3,1%. Σ’ αυτό το σενάριο η κατανομή των εδρών γίνεται ως εξής: ΝΔ: 154, ΣΥΡΙΖΑ 76,  ΚΙΝΑΛ 24, ΧΑ 19, ΚΚΕ 18.

Στο σενάριο της επιστροφής των αναποφάσιστων στα κόμματα που είχαν επιλέξει το 2015 και αναλογική κατανομή τους στη συνέχεια, τα ποσοστά αναδιαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ 35,4%, ΣΥΡΙΖΑ 28,8%, ΚΙΝΑΛ 8,4%, ΧΑ 6,2%, ΚΚΕ 6,1%. Στο σενάριο αυτό η βουλή θα είναι πεντακομματική με την εξής κατανομή εδρών: ΝΔ: 154, ΣΥΡΙΖΑ 85, ΚΙΝΑΛ 25, ΧΑ 18, ΚΚΕ 18. Εκτός βουλής μένει στο σενάριο αυτό η Ελληνική Λύση.

Δείτε αναλυτικά:

Δημοσκοπική κατάρρευση ΣΥΡΙΖΑ

Το σταθερό προβάδισμα της ΝΔ, αλλά και την απόλυτη κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύουν, οι δημοσκοπήσεις που είδαν σήμερα, Πέμπτη, το φως της δημοσιότητας.

Σε αυτή της Opinion Poll που παρουσίασε σήμερα ο ρ/σ Θέμα, η διαφορά τόσο στις εθνικές όσο και στις ευρωεκλογές έχει εκτιναχθεί.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, με αναγωγή στα έγκυρα ψηφοδέλτια η ΝΔ προηγείται με διαφορά 17,1 ποσοστιαίων μονάδων, με ποσοστό 33,75 έναντι 16,6% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά είναι 15,4 μονάδες, με τη ΝΔ στο 30,1% έναντι μόλις 14,7% για το κυβερνών κόμμα. Το ποσοστό αυτό του ΣΥΡΙΖΑ είναι η χαμηλότερη επίδοση που έχει παρουσιάσει σε δημοσκόπηση εδώ και πολύ καιρό.

Ενώ στο ερώτημα για τη μάχη των εθνικών εκλογών αποτυπώνεται καόμα ευκρινέστερα η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την συντριβή. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφει ποσοστό 30,5% προηγούμενο με 14 μονάδες έναντι του ασθμαίνοντος ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει μόλις 16,3%.

Διψήφια είναι και η διαφορά που παρουσιάζει το Politico. Συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα δίνει στη ΝΔ προβάδισμα που ξεπερνά το 11% ενόψει των ευρωεκλογών. Πιο συγκεκριμένα η ΝΔ  προηγείται με 37,53% και εκλέγει 10 ευρωβουλευτές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 26,24% και έξι ευρωβουλευτές. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 8,14% (2 ευρωβουλευτές), το Κίνημα Αλλαγής με 8% (2 ευρωβουλευτές) και το ΚΚΕ με 7,36% (1 ευρωβουλευτής). Εκτός Ευρωκοινοβουλίου καθώς δεν περνούν το φράγμα του 3% μένουν η Ένωση Κεντρώων, το Ποτάμι, η ΛΑΕ και οι ΑΝΕΛ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στις τελευταίες προβλέψεις του για τις ευρωεκλογές, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα δίνει, επίσης, προβάδισμα της ΝΔ με διαφορά σχεδόν 11 ποσοστιαίων μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ (34,6% έναντι 23,8%),

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που προκύπτουν από τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων που έχουν γίνει στα κράτη-μέλη της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, η ΝΔ εξασφαλίζει 9 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 6, ΚΙΝΑΛ και Χρυσή Αυγή από δύο, ενώ ΚΚΕ και ΛΑΕ από μία.

Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk