120 δόσεις: Στον «πάγο» η ρύθμιση – Πάει για μετά το Πάσχα

Για μετά το Πάσχα μετατίθεται η κατάθεση του νομοσχεδίου για την ρύθμιση των 120 δόσεων. Η κυβέρνηση για πολλοστή φορά έβαλε στον «πάγο» το νομοσχέδιο

Για μετά το Πάσχα μετατίθεται η κατάθεση του νομοσχεδίου για την ρύθμιση των 120 δόσεων. Η κυβέρνηση για πολλοστή φορά έβαλε στον «πάγο» το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις, το οποίο είχε προαναγγελθεί ότι θα κατετίθετο αυτές τις ημέρες στη Βουλή, προκειμένου να ψηφιζόταν έως τη Μεγάλη Τρίτη.

Η αλλαγή στον χρόνο κατάθεσης της ρύθμισης οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις για μετά το Πάσχα έχει φουντώσει τα σενάρια για νέο γύρο αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Κυβέρνηση και θεσμοί συνεχίζουν να συζητούν για την τελική μορφή της ρύθμισης ωστόσο τα βασικά σημεία θεωρείται ότι έχουν κλειδώσει σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις ένταξης, τη διαγραφή των προσαυξήσεων και τη διαμόρφωσης της βασικής οφειλής.

Οι δανειστές θεωρούν τα κριτήρια της ελληνικής πρότασης δεν εκπληρώνουν απολύτως την στόχευση της ρύθμισης, να βοηθήσει δηλαδή όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Το γεγονός ότι θα υπάρχουν μόνο εισοδηματικά κριτήρια θεωρούν ότι αφήνει περιθώρια να παρεισφρήσουν στην δήλωση στρατηγικοί κακοπληρωτές που κόπηκαν από τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Ζητούν συνεπώς περισσότερα «φίλτρα» γι’ αυτούς που θα ευνοηθούν από τη ρύθμιση και με μείωση προσαυξήσεων και προστίμων αλλά και με πολύ περισσότερες δόσεις από τις 12 έως 24 της πάγιας ρύθμισης.

Πλέον οι πολυαναμενόμενες ρυθμίσεις οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία αναμένεται (καλώς εχόντων των πραγμάτων) να πάρουν τον δρόμο προς τη Βουλή τον Μάιο, αφού προηγουμένως συζητηθούν με τους τεχνοκράτες των δανειστών στο πλαίσιο της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η οποία ξεκινά επισήμως στις 6 Μαΐου με την άφιξη των υψηλόβαθμων τεχνοκρατών των δανειστών στην Αθήνα.

Δείτε επίσης
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk