Απλοποιούνται οι διαδικασίες αναγνώρισης των πτυχίων 9.500 αποφοίτων ιδιωτικών κολεγίων και ξένων πανεπιστημίων που αποκτούν πλέον ισότιμους τίτλους σε επίπεδο επεγγελματικών προσόντων με εκείνους των ελληνικών πανεπιστημίων.

Το υπουργείο Παιδείας καταργεί με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) και το αντικαθιστά με το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ), το οποίο και θα επιτελεί τον επιδιωκόμενο σκοπό της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ και του Π.∆. 38/2010, καθώς η διαδικασία που ακολουθεί το ΣΑΕΠ είναι χρονοβόρα και δυσλειτουργική.

Κύριος σκοπός του νέου οργάνου θα είναι η επαλήθευση από τον αρμόδιο φορέα στο κράτος-µέλος καταγωγής του τίτλου, µε την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο προκειμένου η διαδικασία να καταστεί ταχύτερη. Ο ενδιαφερόμενος θα προσκομίζει την απόφαση του ΑΤΕΕΝ στον οικείο επαγγελματικό σύλλογο ή φορέα, προκειμένου να εγγραφεί σε αυτόν και να ασκήσει το αντίστοιχο επάγγελμα.

Ο  Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) γίνεται στο νόμο σαφές ότι είναι ο μόνος φορέας που δίνει ακαδημαϊκή ισοτιμία.