«Γίγαντας, ζωντανός θρύλος παγκόσμια προσωπικότητα.» Με αυτές τις εκφράσεις η επίσημη ανακοίνωση του φεστιβάλ των Καννών αναφέρεται στον Γάλλο ηθοποιό Αλέν Ντελόν με αφορμή την απόφαση του φεστιβάλ να δοθεί σε αυτόν ο εφετινός τιμητικός Χρυσός Φοίνικας. Το όνομα του Ντελόν που σήμερα είναι 83 ετών (θα γίνει 84 στις 8 Νοεμβρίου), έχει συνδεθεί άμεσα με το φεστιβάλ, στο οποίο όμως ποτέ δεν βραβεύθηκε. Δύο ταινίες από τις περίπου 80 στις οποίες έχει παίξει, ο «Γατόπαρδος» του Λουκίνο Βισκόντι και η «Εκλειψη» του Μικελάντζελο Αντονιόνι    έχουν παιχτεί και διακριθεί στο φεστιβάλ της Κυανής Ακτής * η πρώτη με τον Χρυσό Φοίνικα.

«Είμαστε πολύ ευτυχείς που ο Αλέν Ντελόν δέχτηκε να τιμηθεί από το φεστιβάλ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Καννών, Τιερί Φρεμό. Συμπλήρωσε δε ότι ο Γάλλος σταρ μέχρι σήμερα αρνούνταν αυτή την βράβευση, «επειδή πίστευε ότι ο μόνος λόγος επίσκεψής του στο φεστιβάλ ήταν για να γιορτάσει τους σκηνοθέτες με τους οποίους συνεργαζόταν«.

Η ανακοίνωση του επίσημου διαγωνιστικού προγράμματος της εφετινής διοργάνωσης θα ανακοινωθεί την Πέμπτη 18 Απριλίου. Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί από την Τρίτην 14 ως το Σάββατο 25 Μαίου