Οι θεσμοί δεν έχουν ακόμη εγκρίνει τις 120 δόσεις

Συνεχίζεται η συζήτηση κυβέρνησης – θεσμών για τη ρύθμιση των χρεών στην Εφορία σε έως 120 δόσεις, όπως αποκάλυψε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης.

Συνεχίζεται η συζήτηση κυβέρνησης – θεσμών για τη ρύθμιση των χρεών στην Εφορία σε έως 120 δόσεις, όπως αποκάλυψε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης σε συνάντησή του με τη διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Κοινώς οι διαβεβαιώσεις του οικονομικού επιτελείου ότι «η ρύθμιση έρχεται» δίνονται, ενώ οι θεσμοί δεν έχουν πει την τελευταία κουβέντα τους με ό,τι ανατροπή μπορεί αυτό να συνεπάγεται.

Μάλιστα το οικονομικό επιτελείο προχωρά και σε διευκρινίσεις με την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου να επισημαίνει πριν λίγες ημέρες ότι για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στις Δ.Ο.Υ. θα λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και το είδος του χρέους.

Επισήμανε δε ότι το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή το προσεχές χρονικό διάστημα.

Πρόσθεσε ότι θα αφορά οφειλές ως το τέλος του 2018 και οι 120 δόσεις θα αφορούν τα χαμηλά εισοδήματα.

Εξήγησε επίσης, ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες, κοινές ρυθμίσεις για όλους. Θα λαμβάνονται υπόψιν εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και το είδος του χρέους.

«Δεν μπορεί ένα νομικό πρόσωπο που χρωστάει 2.000 ευρώ να πληρώνει σε 120 δόσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Οικονομικών.

Βασικές προβλέψεις

Επίσης, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το σχέδιο ρύθμισης προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

Κριτήρια: Η ρύθμιση θα συνοδεύεται μόνο με εισοδηματικά κριτήρια. Οφειλέτες με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα εντάσσονται στη ρύθμιση χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο κόφτης του εισοδήματος.

Δόσεις: Ο αριθμός των δόσεων θα ξεκλειδώνει ανάλογα με το ύψος της οφειλής αλλά και το ύψος του ετήσιου εισοδήματος εφόσον αυτό υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.

Όσο αυξάνεται το εισόδημα τόσο θα αυξάνεται και το ποσοστό της ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής και θα μειώνεται ο αριθμός των δόσεων.

Δηλαδή ένας φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ που χρωστά 8.000 ευρώ, υπολογίζεται ότι θα μπορεί να δίνει το 12% του εισοδήματός ή 2.400 ευρώ το χρόνο για να εξοφλήσει τμηματικά την οφειλή του.

Στην περίπτωση αυτή το χρέος θα εξοφληθεί σε 40 μηνιαίες δόσεις ή σε τρία χρόνια και τέσσερις μήνες.

Η ελάχιστη μηνιαία δόση θα κινείται μεταξύ 25 – 30 ευρώ με μέγιστο αριθμό τις 120.

Εκπτώσεις: Προβλέπεται διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Επίσης θα κουρευτεί το 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.

Τρέχουσες φορολογικές οφειλές: Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσεις τις οφειλές του πρώτου τετραμήνου του 2019. Δηλαδή έχουν εξοφλήσει τον ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρο μισθωτών υπηρεσιών κλπ.

Οφειλές που ρυθμίζονται: Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές που βεβαιώθηκαν μέχρι και το τέλος του 2018. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν περιθώριο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου για να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση της εφορίας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk