Η κυβέρνηση μετά από δύο χρόνια συνεχών «δεσμεύσεων» ότι θα «μηδενίσει» τις εκκρεμείς συντάξεις, ώστε οι νέες συντάξεις πλέον να εκδίδονται σε τρεις μήνες – το αργότερο – από την αίτηση, στο τέλος της θητείας της πέτυχε το ακριβώς αντίθετο: αφενός να διαιωνίζει το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο και αφετέρου να μη γνωρίζει κανένας πλέον τον ακριβή αριθμό των συντάξεων που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Ο χρόνος αναμονής των υποψήφιων συνταξιούχων στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνά τα τρία χρόνια, ενώ οι περισσότεροι εξ αυτών αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, καθώς υποχρεούνται να επιζήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα με τις πενιχρές απολαβές των προσωρινών συντάξεων σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Κώστα Παπαδή στο «Βήμα της Κυριακής.

Ωστόσο, ο ακριβής αριθμός των συνταξιοδοτικών αιτημάτων παραμένει άγνωστος, καθώς στον αριθμό των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων δεν εμφανίζεται το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων. Κατ’ ορισμένους τα αιτήματα ξεπερνούν τις 190.000, ενώ ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ, κ. Ι. Βρούτσης, εμφανίζει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι εκκρεμείς συντάξεις ξεπερνούν τις 250.000.

Το υπουργείο Εργασίας με τη σειρά του εμμέσως παραδέχεται ότι δεν έχει επιτευχθεί ο εξαγγελθείς στόχος για τον «μηδενισμό των εκκρεμοτήτων», αλλά υπολογίζει ότι το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων σε ΕΦΚΑ αλλά και επικουρικό δεν ξεπερνούν τις 112.000.