Δύο μοίρες του αντιπυραυλικού συστήματος S-400, που περιλαμβάνουν τέσσερις πυροβολαρχίες παραλαμβάνει η Τουρκία τον Ιούλιο προκειμένου να δημιουργήσει σύμφωνα με την εφημερίδα Milliyet ένα τείχος ασφαλείας στις τέσσερις γωνιές των συνόρων της.

Το ρεπορτάζ της τουρκικής Milliyet με τίτλο «Έρχονται τον Ιούλιο! Τείχος 600 χιλιομέτρων» σημειώνει ότι παρά τις απειλές η Τουρκία προχωρά στην απόκτηση των S-400, το οποίο θα αυξήσει την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας στο Αιγαίο, όπου βρίσκεται υπό την πίεση των ελληνικών αεροσκαφών αλλά και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενισχύοντας την κυριαρχία της.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η Τουρκία δεν κάνει πίσω παρά τις προειδοποιήσεις που έχει δεχθεί από τη διεθνή κοινότητα και δη από τις ΗΠΑ και προχωρά στην ανάπτυξη των ρωσικών S-400 και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα παραλάβει τον Ιούλιο τις δύο πρώτες μοίρες των S-400, οι οποίες αποτελούνται από τέσσερις πυροβολαρχίες, κάθε μία από τις οποίες θα αναπτυχθεί σε διαφορετική περιοχή της χώρας.

Μαζί θα παραδοθούν – σύμφωνα με το sigmalive.com – συνολικά 128 βλήματα διαφορετικού βεληνεκούς, καθώς και επιπλέον βλήματα, που θα χρησιμοποιούνται εναλλακτικά.

Τα βλήματα που θα παραδοθούν θα έχουν διαφορετικό βεληνεκές και το οποίο θα ποικίλλει ανάμεσα σε 40, 120 και 250 χλμ., ενώ ακόμη εξετάζεται από την Ρωσία αν θα παραδώσει στην Τουρκία και πύραυλο βεληνεκούς 400 χλμ.

Τα σημεία της χώρας στα οποία θα τοποθετηθούν οι S-400 είναι ένα θέμα το οποίο βρίσκεται ακόμα υπό εξέταση από το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας και την πολιτειακή ηγεσία. Αν και ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί καμία απόφαση, μία από τις πυροβολαρχίες θεωρείται ότι θα τοποθετηθεί στην αεροπορική βάση Ακιντζί στην Άγκυρα, με τη βάση αυτή να αποτελεί και την κεντρική για την τεχνική συντήρηση και όλων των άλλων πυροβολαρχιών.

Όσον αφορά στις άλλες πυροβολαρχίες, ως πιθανές περιοχές εξετάζονται ο Μαρμαράς (περιοχή Κωνσταντινούπολης), το Αιγαίο, η Μεσόγειος και η νοτιο-ανατολική Τουρκία (σύνορα Συρίας).

Η δεύτερη πυροβολαρχία, σύμφωνα με το sigmalive.com είναι πολύ πιθανό να τοποθετηθεί στην ευρεία περιοχή της Κωνσταντινούπολης ή ακόμη και στη Ραιδεστό (ανατολική Θράκη, σύνορα με Ελλάδα), ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο τοποθέτησης μίας πυροβολαρχίας στα παράλια του Αιγαίου, δηλ. στα Δαρδανέλια, τη Σμύρνη ή τη Μούγλα, όπου –όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας Milliyet- η Ελλάδα προβαίνει πολύ συχνά σε παραβιάσεις εναέριου χώρου.

Με την εγκατάσταση εκεί μπαταρίας S-400, τα ελληνικά αεροσκάφη θα νιώθουν την «πίεση» της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, καθώς θα ελέγχονται ανά πάσα στιγμή από το ραντάρ του αντι-αεροπορικού συστήματος και ενδεχομένως να μειώσει τον αριθμό των ελληνικών παραβιάσεων και άρα και το κόστος για την τουρκική πολεμική αεροπορία στο Αιγαίο, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα.

Προστασία απειλών και στην Ανατολική Μεσόγειο

Όπως σημειώνει η Milliyet το τουρκικό επιτελείο εξετάζει και την τοποθέτηση πυροβολαρχίας στη Μερσίνα, τα Άδανα ή την Αντιόχεια, προκειμένου να αυξηθεί η υπεροχή καθώς και να ενισχυθεί η ενεργειακή πολιτική της Άγκυρας γύρω από την Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο. Ενώ πιθανή τοποθέτηση πυροβολαρχίας στην Αντιόχεια ή το Γκαζίαντεπ θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά στις απειλές που δέχεται η Τουρκία από τα βόρεια της Συρίας.

Όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα της Milliyet η τοποθέτηση των S-400 στα σύνορα της Τουρκίας θα της εξασφαλίσει σε κάθε περίπτωση μία τακτική υπεροχή απέναντι στις γείτονες χώρες, αφού θα είναι σε θέση να ελέγχει τον εναέριο χώρο γύρω της μέχρι και 400 χλμ. και όπως επισημαίνει θα αυξηθεί η αερο-αμυντική ικανότητα της Τουρκίας, αλλά κυρίως θα της εξασφαλίσει μία ψυχολογική και τακτική υπεροχή έναντι των γειτόνων της.

Ειδικοί τονίζουν ότι ακόμα και αν το αντιπυραυλικό σύστημα των S-400 να είναι περιορισμένο, θα αποφέρει στην Τουρκία σημαντικά οφέλη στην αεράμυνα της σε μεγάλο υψόμετρο. Διότι, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του συστήματος, το βεληνεκές του ραντάρ των S-400 φτάνει μέχρι και τα 570-600 χιλιόμετρα, που σημαίνει ότι το σύστημα θα μπορεί να εντοπίζει αεροσκάφη στον αέρα και να παρακολουθεί τις δραστηριότητές τους.

Για παράδειγμα, το σύστημα θα μπορεί να ανιχνεύσει μεγάλα βομβαρδιστικά αεροσκάφη που πετούν σε απόσταση 570 χλμ. και μαχητικά F-16 σε απόσταση περίπου 400 χλμ. Κι επίσης, το σύστημα θα μπορεί να ανιχνεύσει βαλλιστικούς πυραύλους σε απόσταση 230-250 χλμ.

Στο χάρτη που δημοσιεύεται μαζί με το άρθρο, αναφέρονται τα εξής στοιχεία:

Μέσος όρος βεληνεκούς ραντάρ S-400: 400 χλμ.

Μέγιστο βεληνεκές ραντάρ S-400: 600 χλμ.

Μέγιστος ύψος: 30 χλμ.

Μέγιστη ταχύτητα: 4.8 χλμ./δευτερόλεπτο