Απανωτά είναι τα χτυπήματα που δέχεται σήμερα η λογική και η μνήμη των πολιτών αυτής της χώρας και ιδιαίτερα όσων ζουν στην Αθήνα. Με αφορμή την επιχείρηση «σκούπα» στα Εξάρχεια, η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη (!!!) δήλωσε σε συνέντευξή της ότι «η αστυνομία δρα με σχεδιασμό και μεθοδικότητα στην περιοχή, εξαπολύωντας μύδρους κατά όσων «έχουν »επενδύσει» στο να θολώνουν αυτή την πολιτική κατεύθυνση σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να πείσουν τους πολίτες ότι η Αθήνα είναι ανασφαλής».

Το καλύτερο το φύλαγε για τη συνέχεια όμως: «Για εμένα τα Εξάρχεια είναι μία ιστορική γειτονιά της Αθήνας, είναι κέντρο τέχνης και πολιτισμού, την οποία η δική μου πολιτική οπτική την βλέπει ως Μονμάρτη της πρωτεύουσας, και όχι ως πολύπαθη περιοχή» πρόσθεσε η κ. Παπακώστα στέλνοντάς μας όλ0υς αδιάβαστους.

Αφού είχαμε δεχθεί το πρώτο πλήγμα ήρθε και μια δήλωση του ανθρώπου που ευελπιστεί να αναλάβει τις τύχες της πρωτεύουσας, με τις ευλογίες του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νάσος Ηλιόπουλος έσπευσε να κατακεραυνώσει όλους όσοι δυσφημούν την παρ’ ημίν «Μονμάρτρη αναφέροντας τα εξής γλαφυρά σε ανακοίνωσή του:

«Για να τελειώνουμε με το αστείο ότι η αριστερά, η «Ανοιχτή Πόλη», ο Ηλιόπουλος και ούτω καθεξής έχουν «ανασφάλεια» να μιλήσουν για τα Εξάρχεια, ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Τα Εξάρχεια είναι μία από τις γειτονιές μας. Τις γειτονιές της δικής μας Αθήνας. Τις γειτονιές στις οποίες δεν χωράνε φασίστες, οργανωμένα -νόμιμα ή μη- οικονομικά συμφέροντα, σκοτεινές συμμορίες και φανερές διαπλοκές. Για μας τα Εξάρχεια από την αρχή είναι μια γειτονιά νεολαίας, ιδεών και τέχνης. Και για να το επιτύχουμε, έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο».

Οι ομολογουμένως συγκινητικές αυτές δηλώσεις της κ. Παπακώστα και του κ. Ηλιόπουλου ήλθαν μετά από την χθεσινοβραδινή βροχή από μολότοφ και πέτρες εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ που σταθμεύει μόνιμα στη συμβολή των οδών Πατησίων και Τοσίτσα, στο Πολυτεχνείο, και του δίωρου χάπενινγκ (βλέπε «επεισόδια») που προηγήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

Αναμνήσεις από τη γειτονιά «νεολαίας, ιδεών και τέχνης»

Με αφορμή τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του εκλεκτού του ΣΥΡΙΖΑ για τον δημαρχιακό θώκο της πρωτεύουσας, είπαμε να θυμηθούμε μερικές αξέχαστες (κυρίως για εκείνους που τις ένιωσαν στο πετσί τους, κυριολεκτικά) στιγμές καθημερινότητας της  «Μονμάρτρης». Απολαύστε υπεύθυνα…

Φιλαναγνώστες «αντιεξουσιαστές»

Θύμα άγριου προπηλακισμού από νεαρούς που δήλωναν «αντιεξουσιαστές» έπεσε στις 2 Νοεμβρίου 2009 το βράδυ η γνωστή συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου την ώρα που βρισκόταν στην παρουσίαση του βιβλίου της «Ο χρόνος πάλι» στον πολυχώρο «Φλοράλ» των Εξαρχείων.

Μία ομάδα επτά νεαρών εισέβαλε στον χώρο και πέταξε αυγά εναντίον της συγγραφέως. Μάλιστα, οι «αντιεξουσιαστές» έφθασαν στο σημείο να απαιτήσουν την… αποχώρησή της από την αίθουσα προστάζοντάς την να παρουσιάζει στο εξής τα βιβλία της στο Κολωνάκι.

Με μια υποδειγματική αντιμετώπιση της κατάστασης, η κ. Τριανταφύλλου μετά την αποχώρηση των «αντιεξουσιαστών» καθάρισε τα υπολείμματα των αβγών από τα ρούχα και το πρόσωπό της και η εκδήλωση συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε κανονικά. Σημειώνεται ότι η κ. Τριανταφύλλου είναι μόνιμη κάτοικος Εξαρχείων…

Επίθεση στον Μπογδάνο

Θύμα ξυλοδαρμού από αγνώστους έπεσε στις 9 Μαϊου 2012, στη 1:30 μετά τα μεσάνυχτα, ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Μπογδάνος στην οδό Ζωοδόχου Πηγής στα Εξάρχεια. Τρία άτομα τον χτύπησαν στο πρόσωπο και στη συνέχεια τον έριξαν στο έδαφος.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι τον έσυραν για τουλάχιστον 50 μέτρα χτυπώντας τον και βρίζοντάς τον, ενώ του έκλεψαν το κινητό. Μαζί του βρισκόταν  ένας φίλος του ο οποίος ενημέρωσε τις αστυνομικές δυνάμεις στην οδό Ακαδημίας.

Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο ΚΑΤ όπου υποβλήθηκε σε εξετάσεις και διαπιστώθηκε ότι έφερε μώλωπες και εκδορές στο κεφάλι και στο σώμα και κάταγμα στο χέρι.

Έδειραν σκιτσογράφο επειδή… νόμισαν ότι είναι αστυνομικός

Ενδεικτικό της υπέροχης ατμόσφαιρας που επικρατεί στην «γειτονιά νεολαίας, ιδεών και τέχνης» (κατά τον Νάσο Ηλιόπουλο…), αλλά και της νοημοσύνης που διαθέτουν πολλοί από τους αντιεξουσιαστές θαμώνες της πλατείας είναι το παρακάτω περιστατικό. Στις 15 Δεκεμβρίου 2012 ο σκιτσογράφος Soloup, της εφημερίδας «Το Ποντίκι» αποχωρούσε από ένα μπαρ των Εξαρχείων, όπου είχε πάει μετά την παρουσίαση του νέου του βιβλίου, όταν δέχθηκε επίθεση από 6 άτομα που τον σάπισαν στο ξύλο επειδή είχε κάνει το λάθος να… φορά άσπρο κράνος και τον πέρασαν για αστυνομικό!

Έγραψε λοιπόν ο σκιτσογράφος στην ανάρτησή του: «Στο φανάρι της οδού Μπενάκη και Μεταξά στο ύψος της πλατείας Εξαρχείων, δέχθηκα επίθεση από 5 με 6 μασκοφόρους. Με περικύκλωσαν και πριν προλάβω να ξεκινήσω, με έριξαν από τη μηχανή κι άρχισαν να με χτυπούν βρίζοντας με. Έχοντας κατά νου πως το κράνος μου είναι άσπρο και ίδιας μάρκας με αυτό που φοράνε οι περισσότεροι μοτοσυκλετιστές της αστυνομίας, (το είχα βρει προσφορά 100 ευρώ λιγότερα, τώρα καταλαβαίνω το γιατί) υπέθεσα πως αυτό ήταν το …πρόβλημα και προσπάθησα να βγάλω το κράνος φωνάζοντας «δεν είμαι μπάτσος- δεν είμαι μπάτσος!». (Ανεπανάληπτες στιγμές! Θα μπορούσα να είμαι και ήρωας σε κόμικς).

Έχοντας βγάλει πλέον το κράνος, κάποιοι με αναγνώρισαν και άρχισαν να φωνάζουν «αφήστε τον, δουλεύει στο Ποντίκι, είναι ο Soloup, ο σκιτσογράφος του Ποντικιού» και άλλα τέτοια όμορφα που με έκαναν να νιώσω- παρά την ιδιαιτερότητα της περίστασης- διάσημος!   Το ίδιο λοιπόν άρχισα να κάνω κι εγώ. Επαναλάμβανα με χαρά την ιδιότητά μου και το που δουλεύω, ενώ παρέλειψα καθώς υποχωρούσα σφαλιαριζόμενος προς το απέναντι πεζοδρόμιο – από τρακ θέλεις; από μετριοφροσύνη; από ταπεινότητα;- να διαφημίσω και το καινούργιο μου βιβλίο.

Το παράξενο είναι πως, ενώ πλέον οι μασκοφόροι με έβλεπαν πολύ καθαρά και ήξεραν ποιος και τι είμαι, συνέχισαν την επίθεση σ’ εμένα, κλοτσώντας παράλληλα και τη μηχανή για να της προκαλέσουν ζημιές. Τέλος, ο ένας στάθηκε ακριβώς απέναντί μου, και ενώ με κοίταζε κατάματα κρυμμένος πίσω απ’ την κουκούλα του (προς στιγμήν νόμιζα πως ήταν κάποιος κρυφός θαυμαστής μου) με μια κίνηση σταθερή (θα το λέγαμε δεξί ντιρέκτ) μου έριξε μια γροθιά στα γυαλιά, ανάμεσα στα μάτια και τη μύτη.

Χάνοντας την ισορροπία μου έπεσα κάτω κι ενώ ο κόσμος συνέχιζε να φωνάζει υπέρ του διάσημου καλλιτέχνου, αυτός άρχισε να με κλοτσάει επίμονα στα πόδια και στον μηρό.   Ύστερα από λίγο και έχοντας ολοκληρώσει την ξυλουργική, αποχώρησαν φωνάζοντας στο κοινό μας: «κάτω τα κεφάλια» και «μη μας ακολουθήσει κανένας γιατί θα πεθάνει». Αλλά αυτό που με πλήγωσε πραγματικά και με πόνεσε περισσότερο καθώς υποχωρούσαν, ήταν που δεν αναφώνησαν όλοι μαζί οι ξυλοκόποι μου «ζήτω ο Soloup!».

Επίθεση στον Γ. Βαρουφάκη

Φραστική επίθεση από ομάδα τουλάχιστον 10 ατόμων δέχθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης 28 Απριλίου 2015 ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης την ώρα που έτρωγε στο γνωστό εστιατόριο Γιάντες των Εξαρχείων μαζί με τη σύζυγό του, Δανάη Στράτου και μια φίλη τους. Όπως είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο Γ. Βαρουφάκης:

«Κατά τις δέκα το βράδυ συνάντησα την Δανάη και μία φίλη μας στην υπαίθρια αυλή του εστιατορίου Γιάντες στην Οδό Βαλτετσίου, όπου και δειπνήσαμε. Δύο ώρες περίπου αργότερα, αφού είχαμε ολοκληρώσει το δείπνο μας, εισέβαλε στην αυλή ομάδα αντιεξουσιαστών. Με απειλητικές διαθέσεις, καλυμμένα τα πρόσωπα, ύβρεις και ρήψη γυάλινων αντικειμένων προς εμάς (τα οποία δεν μας χτύπησαν) κινήθηκαν σχετικά αργά προς το μέρος μας απαιτώντας την απομάκρυνσή μου από τον «χώρο τους».

Στόχος τους, έχω την εντύπωση, δεν ήταν ο τραυματισμός μας καθώς, αν ήθελαν να με τραυματίσουν, είχαν την ευκαιρία, και την συντριπτική «αριθμητική» υπεροχή, για να το πετύχουν. Εκτιμώ ότι στόχος τους ήταν να με οδηγήσουν σε άτακτη φυγή με ελαφρά, εξευτελιστικά χτυπήματα (…) Πολύ γρήγορα όμως υποχώρησαν και, συνεχίζοντας τις ύβρεις και τις απειλές, βγήκαν από την αυλή και μας περίμεναν έξω από το εστιατόριο.»

Ξυλοδαρμός εργαζόμενου στον ρ/σ «Στο Κόκκινο»

Άγρια επίθεση από τρία άτομα δέχτηκε ο εργαζόμενος του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο» Παντελής Νταβανέλος την ώρα που διέσχιζε την καρδιά της «γειτονιάς νεολαίας, ιδεών και τέχνης» (κατά τον Νάσο Ηλιόπουλο…) στο Σαββατόβραδο 9 Δεκεμβρίου 2017.

Οι δράστες τον ξυλοκόπησαν ανελέητα με αποτέλεσμα να προκληθεί αιμάτωμα στο κεφάλι του, οίδημα στο μάτι και μώλωπες στο πρόσωπο του και να χρειαστεί η διακομιδή του στο νοσοκομείο.

«Αν ξανάρθεις στα Εξάρχεια θα σε σκοτώσουμε»»

Άγρια επίθεση δέχθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2015 ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου. Είχε κάνει το «λάθος» να πάει να φάει σε εστιατόριο της οδού Βαλτετσίου.

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Τρίτης, κι ενώ είχε ολοκληρωθεί η ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα στη Βουλή, ο κ. Οικονόμου μαζί με φιλικά του πρόσωπα πήγαν σε μπιστρό-μπαρ στην περιοχή των Εξαρχείων, που βρίσκεται πολύ κοντά στο πολιτικό του γραφείο.

Μάλιστα ο βουλευτής της ΝΔ ζήτησε από την προσωπική του ασφάλεια να μην τον ακολουθήσει, καθώς όπως είπε δεν υπήρχε λόγος. Δεν πέρασαν δέκα λεπτά και στο μαγαζί εισέβαλαν περισσότερα από δέκα άτομα, με τα μισά να φορούν κουκούλες και τα άλλα μισά κράνη.

Τον πλησίασαν και τον ρώτησαν αν είναι όντως ο βουλευτής. Μόλις εκείνος τους απάντησε καταφατικά άρχισαν να τον χτυπούν, ενώ άλλοι προκαλούσαν φθορές στο μαγαζί φωνάζοντάς του: «Εάν ξανάρθεις στα Εξάρχεια θα σε σκοτώσουμε»

«Δέχθηκα μπουνιές και κλωτσιές σε όλο μου το σώμα. Δεν μπόρεσα σε καμία στιγμή να αντιδράσω», είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Οικονόμου ο οποίος μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό με μώλωπες και εκδορές στο πρόσωπο και το σώμα.

Άγρια επίθεση σε ακτιβίστρια

Θύμα άγριας επίθεσης έπεσε το βράδυ του Σαββάτου 4 Νοεμβρίου 2017 στην πλατεία Εξαρχείων η ακτιβίστρια της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ Μαρία Κατσικαδάκου. Το περιστατικό συνέβη γύρω στη 1:30 π.μ., την ώρα που αποχωρούσε ύστερα από γεύμα που είχε με φίλυος της σε εστιατόριο της περιοχής.

Η ίδια έγραψε στον λογαριασμό της στο Facebook: «Παίρνει το μάτι μου στην πλατεία (σ.σ. απέναντι από το Βοξ) ότι πάει για «σύρραξη» αλλά απλά το ανέφερα και μετά φιληθήκαμε για καληνύχτα. Στις τρεις δρασκελιές που κάνω με την Εριέττα προς το αμάξι, γίνεται ένα ντου, η Εριέττα προλαβαίνει μπαίνει στο αμάξι, εγώ άρχισα να τρέχω και πέσαμε από πίσω μου 5,6 άτομα πάνω μου και με γρονθοκόπησαν άσχημα στο κεφάλι στο πρόσωπο κλπ. Εγώ φώναζα γιατί ρε παιδιά μη βαράτε γιατί και με πήραν χαμπάρι ότι έκαναν λάθος όταν είδαν ότι είμαι κοπέλα.

«Δεν είναι αυτός», φώναξε ο ένας και με αφήσανε με τα αίματα να στάζουν παντού να βάζω τα χεριά μου να τα σταματήσω από το κεφάλι μου και αυτοί έτρεξαν να πιάσουν δεν ξέρω ποιον! Μετά τα νοσοκομεία που ας μη μιλήσω καλύτερα, στις 6.30 το πρωί γύρισα σπίτι. Προς το παρόν χωρίς αξονική για την κρανιοεγκεφαλική κάκωση, αφού είχε χαλάσει ο αξονικός, οι γιατροί είδαν ότι μάλλον την γλίτωσα και να προσέχω το πρώτο 24ωρο μην έχω εμετούς, υπνηλία κλπ.

Όσο ανελέητο γρονθοκόπημα έφαγα κυρίως στο κεφάλι άλλη τόση αγάπη πήρα χθες από τον Θράσσο μου, τον Τασούλη μου, την Εριέττα μου που ήταν επίσης σε σοκ να με βλέπει μέσα στα αίματα και να μην ξέρει τι έγινε. Δεν έχω λόγια, είμαι ακόμα σε σοκ ψυχολογικά, αν και έχω δεχτεί βίαια στην ζωή μου από μικρή, τέτοιο πράγμα απότομα και με λύσσα να με βαράνε, μέχρι το τραπέζι σήκωσαν και το χτύπησαν πάνω μου… δεν θέλω να γράψω αλλά..ακόμα δεν το πιστεύω. Εύχομαι μόνο όντως να την γλίτωσα, θα μπορούσαν να με είχαν αφήσει στο τόπο ή φυτό για το τίποτα. Τόσα χρόνια Εξάρχεια από το 1984 και τώρα στα «γεράματα» να φάω τόσα μπουκέτα από ανεγκέφαλα λυσσασμένα αγοράκια…. έχω απίστευτο θύμο!»

«Δεν ήθελαν να με κλέψουν, ήθελαν να με δείρουν»

Επίθεση από αγνώστους δέχτηκε το Σάββατο 6 Απριλίου 2019 στα Εξάρχεια ο φωτορεπόρτερ Αλέξανδρος Σταματίου. Την ώρα που έφευγε από την οδό Καλλιδρομίου και κατευθυνόταν προς την Ζωοδόχου Πηγής, στη διασταύρωση με την οδό Σμολένσκι δέχτηκε αιφνιδιαστική επίθεση από τρεις άνδρες. Όπως περιέγραψε ο ίδιος:

«Δύο άτομα ήρθαν από πίσω κι ένα από μπροστά μου, με έβρισαν και άρχισαν να με γρονθοκοπούν με δαχτυλίδια, μου χτύπησαν το πόδι και μετά με έριξαν κάτω στην άσφαλτο. Είμαι με ράμματα στη μύτη, κάνω αιμοπτύσεις συνέχεια, το πόδι είναι χτυπημένο. Δεν είχαν πρόθεση να μου σπάσουν τη μηχανή ή να μου την κλέψουν. Ήθελαν απλώς να με χτυπήσουν».