Ο Βενεζουελάνος στρατηγός Ούγκο Καρβαχάλ, ο πρώην διευθυντής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών επί προεδρίας του Ούγκο Τσάβες, συνελήφθη σήμερα στη Μαδρίτη κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών που τον κατηγορούν για λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, ο Καρβαχάλ συνελήφθη γύρω στις 15.30 το μεσημέρι.

Τον Ιούλιο του 2014, ο στρατηγός, που τότε ήταν πρόξενος της Βενεζουέλας στην Αρούμπα, είχε κρατηθεί για μερικές ημέρες και πάλι κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ που τον κατηγορούσαν ότι συνεργαζόταν με εμπόρους ναρκωτικών και με τους αντάρτες της κολομβιανής οργάνωσης FARC. Αργότερα όμως αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε στη Βενεζουέλα.

Πρόσφατα, ο Καρβαχάλ κατήγγειλε την «καταστροφική πραγματικότητα» στη χώρα του, μετά από έξι χρόνια διακυβέρνησης από τον Νικολάς Μαδούρο και εξέφρασε την υποστήριξή του στον Χουάν Γκουαϊδό, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης. Στις 21 Φεβρουαρίου μέσω του Twitter ανέφερε ότι τον αναγνωρίζει ως νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας και κάλεσε τον στρατό να σταματήσει να στηρίζει τον Μαδούρο.

«Το πώς θα τελειώσουν όλα αυτά εξαρτάται από εσάς», σημείωνε, καλώντας τους στρατιωτικούς να βρεθούν «στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Ο Μαδούρο τον αποστράτευσε αμέσως ενώ σε βάρος του ασκήθηκε δίωξη για «προδοτικές ενέργειες».

Πηγή: ΑΜΠΕ