Προβληματισμός (για να μη χρησιμοποιήσω τη φράση «πολιτικός πανικός») επικρατούσε (και εξακολουθεί να επικρατεί) στην κυβέρνηση από τα χαμηλά ποσοστά που πήρε η παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές στα πανεπιστήμια. Διότι, ναι μεν χαμηλά ήταν και όλα τα χρόνια της παντοδυναμίας Αλέξη Τσίπρα, αλλά να πάρει ποσοστό κοντά στη μονάδα κανείς δεν το περίμενε.

***

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώνει η ΔΑΠ, σε ενσωμάτωση συλλόγων 64%, η ΔΑΠ συγκεντρώνει ποσοστό 62,34%, η ΠΚΣ 19,81%, η ΠΑΣΠ 7,41% και το «Μπλόκο», το οποίο πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, 0,72%. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα για τις φοιτητικές εκλογές που έδωσε η ΠΚΣ (ΚΚΕ), στα ΑΕΙ η ΔΑΠ βγαίνει πρώτη με 40,56%, ενώ ακολουθούν η ΠΚΣ με ποσοστό 23,29%, η ΠΑΣΠ με 11,71%, τα ΕΑΑΚ με 6,43%, και το «Μπλόκο» του ΣΥΡΙΖΑ με 1,36%. Είτε λοιπόν παίρνει κάτω από 1% είτε λίγο πάνω, η αλήθεια δεν κρύβεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαφανισμένος και από τα πανεπιστήμια.

***

Ο εξπέρ στις… κωλοτούμπες

Την άποψή του ως «ειδήμων» στις… κωλοτούμπες έπειτα από δημοψηφίσματα εξέφρασε στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες για το Brexit ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Οπως εξηγεί ο αρθρογράφος, ο έλληνας πρωθυπουργός είπε στους ευρωπαίους ηγέτες ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο να αποτραπεί το Brexit, αφού, «εάν το βρετανικό κοινοβούλιο δεν εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες, η χώρα θα αναγκασθεί να διενεργήσει ευρωεκλογές».

***

«Αυγή» εναντίον Καμμένου

Στο στόχαστρό της έβαλε για άλλη μια φορά τον Πάνο Καμμένο η εφημερίδα «Αυγή», με αφορμή την ανάρτηση του προέδρου των ΑΝΕΛ στο Twitter για την υποψηφιότητα της Ελενας Κουντουρά με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. «Εκανε λόγο για… συνοδούς πολυτελείας…».

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα σημειώνει χαρακτηριστικά: «Σε άλλη μία χυδαιότητα μέσω Twitter κατέφυγε ο Πάνος Καμμένος, χωρίς καν να την αποδίδει στο… παιδί του». Συνεχίζοντας, η «Αυγή» παραθέτει την επίμαχη ανάρτηση και καταλήγει: «Ο πάτος του βαρελιού πλησιάζει επικίνδυνα».

***

Τράβηξαν το… αφτί του Κουρουμπλή

Σάλο (εντός ΣΥΡΙΖΑ) προκάλεσαν οι φωτογραφίες του Παναγιώτη Κουρουμπλή με τον Μητροπολίτη Αιγιαλείας Αμβρόσιο και ήδη προκάλεσαν την αντίδραση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη, που τηλεφώνησε στον υποψήφιο ευρωβουλευτή για να του τραβήξει το αφτί. Στην Κουμουνδούρου εκνευρίστηκαν με την ανάρτηση που έκανε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter. Ανέβασε τις φωτογραφίες με τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο να τον βραβεύει. Και τούτο γιατί, όπως έλεγαν στην Κουμουνδούρου, ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος δεν έχει κρύψει ποτέ τις απόψεις του, την ταύτισή του με τη Χρυσή Αυγή, ενώ παλαιότερες δηλώσεις του έχουν προκαλέσει σάλο. Οπως όταν κάλεσε τους πολίτες «να φτύσουν τους ομοφυλόφιλους», δήλωση για την οποία καταδικάστηκε για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος αλλά και για δημόσια υποκίνηση βίας από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου.

***

Το άβατο και η Παπακώστα

Την τακτική τού «δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα» για το άβατο των Εξαρχείων συνεχίζουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Και μπορεί η επικοινωνιακή επιχείρηση της Αστυνομίας χθες το πρωί, παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων, να στέφτηκε από επιτυχία, όμως το βασικό ερώτημα που δεν απαντούν οι αρμόδιες υπουργοί είναι ένα: «Υπάρχει άβατο στα Εξάρχεια;». Γι’ αυτό και όταν ρωτήθηκε η Κατερίνα Παπακώστα αν θα σταματήσει επιτέλους το «πάρτι» με τις μολότοφ στα Εξάρχεια και οι καταδρομικές επιθέσεις του Ρουβίκωνα, περί άλλων ετύρβαζε επιμένοντας ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα.

***

Η 42η υποψήφια για τις ευρωεκλογές

Η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα που συναντήθηκε την Πέμπτη με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η 42η υποψήφια ευρωβουλευτής που ανακοινώνει η Νέα Δημοκρατία, με την οποία ολοκληρώνεται η σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος στις προσεχείς ευρωεκλογές. Εχει εργαστεί τριάντα χρόνια ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες, σε ραδιόφωνο και σε τηλεόραση. Η εκπομπή της Βίκυς Φλέσσα «ΣΤΑ ΑΚΡΑ» στην ΕΡΤ είναι η μακροβιότερη εκπομπή συνεντεύξεων στην ελληνική τηλεόραση.

***

Η θωρακισμένη Μερτσέντες και οι κόκκινες κάλτσες

Μετά την ανακοίνωση για την επιδότηση 630.000 ευρώ που έλαβε από τον Νίκο Παππά η ταινία του Κώστα Γαβρά «Ανίκητοι- Ηττημένοι» άρχισαν να γίνονται πιο εντατικά τα γυρίσματα της ταινίας (φωτογραφία), που βασίζεται στα έργα και τις ημέρες του Γιάνη Βαρουφάκη τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του. Μέχρι και θωρακισμένη Μερτσέντες επιστρατεύτηκε για να παρουσιάσει το όχημα του Πρωθυπουργού (που βεβαίως στην πραγματικότητα δεν είναι Μερτσέντες, αλλά ένα AUDI, ωστόσο καμία σημασία δεν έχει). Εκείνο που έκανε εντύπωση ήταν οι… κόκκινες κάλτσες με τις οποίες εμφανίστηκε την Πέμπτη το πρωί στα γυρίσματα της ταινίας του στον πεζόδρομο της οδού Αιόλου ο αειθαλής Κώστας Γαβράς. Μπορεί ενδυματολογικώς να ήταν άστοχος, αφού τις συνδύασε με καφέ στρωτό παπούτσι και ανοιχτόχρωμο καφέ μπουφάν, ωστόσο ο συμβολισμός ήταν καίριος.  Περισσότεροι από 50 κομπάρσοι για δυο – τρία πλάνα για να χειροκροτήσουν τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη ως… Αλέξη Τσίπρα σε κάθε εμφάνισή του.