«Βρέχει» πληρωμές και επιδόματα πριν από το Πάσχα. Ο ένας μετά τον άλλον φορέας ανακοινώνει ότι ενώ κανονικά ήταν να πληρώσει στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου τελικά αποφασίζει να καταβάλει ποσά που δικαιούνται άνεργοι, φτωχά νοικοκυριά, οικογένειες με ένα, δύο, τρία ή και περισσότερα παιδιά.

Η αρχή γίνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία όπως και τα Χριστούγεννα έτσι και το Πάσχα αποφασίζουν να καταβάλουν τις συντάξεις (κύριες και επικουρικές) πολύ νωρίτερα. Από τη μία οι συνταξιούχοι χαίρονται που θα λάβουν τη σύνταξή τους από τις 23 έως τις 25 Απριλίου ανάλογα με το Ταμείο τους, από την άλλη όμως σκέφτονται πως με τα χρήματα που θα λάβουν θα πρέπει να τη «βγάλουν» όχι για 30 ημέρες αλλά για παραπάνω ημέρες, αφού οι συντάξεις Ιουνίου θα καταβληθούν κανονικά στις προθεσμίες που ορίζει ο νόμος, δηλαδή στα τέλη Μαΐου και όχι νωρίτερα.

Ο ΟΠΕΚΑ αναγνωρίζει τα λάθη και τις αστοχίες που ανέκυψαν κατά τον υπολογισμό των οικογενειακών επιδομάτων Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2019 που καταβλήθηκαν τον Μάρτιο και αναμένεται να προχωρήσει σε νέα εμβόλιμη πληρωμή πριν από τις γιορτές του Πάσχα, αφού πρώτα ελεγχθούν όλες οι περιπτώσεις και γίνει επανυπολογισμός των ποσών.

Αφορά 13.000 νοικοκυριά που δεν έλαβαν την πρώτη δόση οικογενειακού επιδόματος ή έλαβαν μειωμένα ποσά ή τους ζητεί ο ΟΠΕΚΑ να επιστρέψουν μέρος αυτών που έχουν λάβει ως αχρεωστήτως καταβληθέντα και τα οποία αφορούν το έτος 2018 ή και παλαιότερα.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι τα οικογενειακά επιδόματα Μαρτίου – Απριλίου (δεύτερη από τις έξι συνολικά δόσεις του 2019) θα πληρωθούν περί τις 25 Μαΐου και όχι νωρίτερα ή πριν από το Πάσχα.

Από την άλλη, ξεπέρασαν τις 206.870 οι εγκεκριμένες αιτήσεις της επιδότησης ενοικίου. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 399.590 αιτήσεις και οι εγκεκριμένες θα πληρωθούν το διάστημα από 15 έως 19 Απριλίου μαζί με τα αναδρομικά Ιανουαρίου – Μαρτίου του τρέχοντος έτους.

Οσοι υποβάλουν αίτηση εντός του Απριλίου και εγκριθεί θα λάβουν τα χρήματα που τους αναλογούν μαζί και με αναδρομικά των μηνών Ιανουαρίου – Απριλίου στις αρχές Μαΐου. Από το σύνολο των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί σε αναμονή είναι 97.402 και απορριφθείσες 30.660, ενώ ακυρωμένες είναι οι 61.625.

Οσον αφορά τα δώρα Πάσχα και τα επιδόματα του ΟΑΕΔ αλλά και την πληρωμή της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας, αναμένεται να ξεκινήσει η πληρωμή τους από τις 18 Απριλίου αντί για τις αρχές Μαΐου.

Τέλος, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης αναμένεται να πληρωθεί σε περίπου 300.000 δικαιούχους στις 24-25 Απριλίου, τα προνοιακά επιδόματα του διμήνου Μαρτίου – Απριλίου πριν από το Πάσχα, ενώ τη Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου είναι η τελευταία ημέρα πληρωμής του δώρου στον ιδιωτικό τομέα.