Την έγκρισή του στο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ δίνει ο Πολ Τόμσεν.

«Θα καλωσόριζα την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της Συνόδου του Ταμείου με την Παγκόσμια Τράπεζα, προσθέτοντας πως «η βοήθεια του Ταμείου πρέπει να είναι προσωρινή, όταν την χρειάζονται οι χώρες-μέλη».

Παράλληλα σημείωσε πως η Ελλάδα τα έχει πάει «περίφημα» στη δημοσιονομική προσαρμογή και τώρα θα πρέπει να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη. Όπως είπε απαιτείται πιο φιλικό προς την ανάπτυξη μείγμα πολιτικής και απελευθέρωση πόρων για επενδύσεις

Απαντώντας για το θέμα των μεταρρυθμίσεων επανέλαβε την πάγια θέση του Ταμείου ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η -ψηφισμένη- δέσμευση για μείωση του αφορολότητου ορίου.

Αντικρούοντας μάλιστα την κυβερνητική επιχειρηματολογία ότι κάτι τέτοιο μάλλον δεν θα είναι αναγκαίο για την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων, ο Τόμσεν έσπευσε να προσθέσει ότι η μείωση του αφορολόγητου δεν είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, αλλά ως διαρθρωτική μεταρρύθμιση.

Όπως εξήγησε,  κατά την άποψη του ΔΝΤ είναι απαραίτητο για να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για μειώσεις φόρων και φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές. Επίσης, συμπλήρωσε ότι θα βοηθούσε για να αποκατασταθεί η δημόσια δαπάνη, που τα χρόνια της κρίσης μειώθηκε δραματικά.

Άλλωστε σε ότι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα δήλωσε σίγουρος ότι η χώρα θα πετύχει τους στόχους για τους οποίους έχει δεσμευθεί, όπως καταγράφηκε και στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ.

Καμπανάκι για κόκκινα δάνεια

Σε ότι αφορά τον τραπεζικό τομέα περιορίστηκε να πει ότι δεν υπάρχει πλέον πρόγραμμα του Ταμείου στις τράπεζες και έτσι δεν γνωρίζει λεπτομέρειες των συζητήσεων.

Τόνισε ωστόσο, ότι υπάρχουν πολλά κόκκινα δάνεια ενώ τα κεφάλαια των τραπεζών στηρίζονται πολύ στον αναβαλλόμενο φόρο.

Εκτίμησε ότι δεν είναι σωστή μια στρατηγική κατά την οποία οι τράπεζες προσπαθούν για πολλά χρόνια σιγά-σιγά να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια και να χρηματοδοτήσουν την οικονομία για να συμπληρώσει ότι «δεν έχω ιδέα» για τις συζητήσεις που γίνονται με τις ρυθμιστικές αρχές.

Προστατευτισμός και Brexit απειλούν την ευρωζώνη

Οι εμπορικές εντάσεις και η αβεβαιότητα αναφορικά με το Brexit είναι μεταξύ των μεγαλύτερων κινδύνων για την ευρωζώνη, σημείωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου.

Επεσήμανε ότι το φρενάρισμα στην ανάπτυξη είναι σημαντικό σε Γερμανία και Ιταλία με την τελευταία να καταγράφει σχεδόν μηδενική αύξηση του ΑΕΠ.

Συνολικά για την ευρωζώνη αναμένεται ανάπτυξη μόνο 1,3% του ΑΕΠ και 1,5% του ΑΕΠ το 2020.

Ζήτησε δε από χώρες που έχουν «δημοσιονομικό χώρο», όπως η Γερμανία, να τον αξιοποιήσουν αυξάνοντας τις δαπάνες ή μειώνοντας τους φόρους.