«Κύριο μέλημα μας είναι η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και θα πολεμήσουμε γι΄ αυτό» τόνισε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ  Γιάννης Πάιδας από το βήμα εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη με επίκεντρο τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό. «Ο συγκεκριμένος νόμος δημιουργεί ανισότητες από 20% έως και 40% ανάμεσα σε παλαιούς και νέους συνταξιούχους» σημείωσε ο κ. Πάιδας τονίζοντας πως «είναι απαράδεκτο να μιλάμε για ποσοστά αναπλήρωσης της τάξης του 40%». «Ζητάμε 13ο και 14ο μισθό, προσλήψεις για να καλυφθούν οι κενές θέσεις και προστασία των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά» τόνισε.

«Το ασφαλιστικό είναι ένα φλέγον θέμα, που μας αφορά όλους» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ Ανδρέας Γιακουμής. Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως «είναι τραγική η ισοπέδωση που υπάρχει με το νόμο Κατρούγκαλου, για ειδικότητες όπως οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, οι νοσηλευτές κ.α. Είναι σαφές πως πρόκειται για έναν καταστροφικό νόμο».

Ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Πολύκεντρου Γιώργος Γιούλος ανέφερε οι εργαζόμενοι με επισφαλή και έκτακτη απασχόληση στο Δημόσιο υπολογίζονται στους 83.575 . Όσον αφορά στο μέσο καθαρό μηνιαίο εισόδημα τους διαμορφώνεται στα 390 ευρώ.

Από το ίδιο ο Γιώργος Ρωμανιάς έκανε εκτενή αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στο ασφαλιστικό σύστημα και στις επιπτώσεις του νόμου Κατρούγκαλου.  Εστίασε στο ότι οι συντάξεις έχουν «σπάσει» σε τρία κομμάτια: την εθνική σύνταξη, την ανταποδοτική και την προσωπική διαφορά και το μόνο εγγυημένο είναι η ανταποδοτική σύνταξη.

«Δεν δίνουν τα εκκαθαριστικά γιατί δεν θέλουν να φανεί τι έχουν κάνει στις συντάξεις. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 95.000 εκκρεμότητες για κύρια σύνταξη», τόνισε  και σημείωσε πως «υπάρχουν 11 κατηγορίες για τις οποίες δεν μπορεί να γίνει ο υπολογισμός της σύνταξης».

Ο κ. Ρωμανιάς κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει πολιτική λύση στο θέμα του 13ου και 14ου μισθού. «Το πρώτο βήμα είναι να σταματήσει άμεσα η περικοπή», είπε.

«Η κυβέρνηση έχει κάνει ιδιοκτησία της το πρόγραμμα» σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Σταύρος Κουτσιουμπέλης. Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο συνάντησή με τον υπουργό Οικονομικών   «καταλάβαμε ότι παρά τα παρήγορα λόγια δεν είμαστε στις κυβερνητικές προτεραιότητες».

«Πρέπει να δώσουμε τη μάχη, γιατί έχουμε υποστεί απώλειες που φτάνουν το 40%» τόνισε, ενώ ό σον αφορά στο  θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων επεσήμανε πως «δεν μπορεί κάποια επαγγέλματα να δουλεύουν μέχρι τα 67, χρειάζεται όσοι υπάγονται στο καθεστώς αυτό να πάνε στα 62 ή με 35ετία στα 58».

Το ενδεχόμενο η επόμενη μέρα να έχει δίλημμα «νόμος Κατρούγκαλου ή ασφαλιστικό Πινοσέτ» άφησε ανοιχτό ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ  Γιώργος Πετρόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα «έπαιξε το ρόλο ενός ιδιότυπου κουμπαρά».

«Οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν τα δικαιώματα τους για να μην έχουν δυσμενείς επιπτώσεις όταν βγουν στη σύνταξη, για αυτό και η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιεί αυτές τις εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα οι οποίες έχουν μεγάλη συμμέτοχή εργαζομένων» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Μπράτης. Χαρακτήρισε τον νόμο Κατρούγκαλου ως τον χειρότερο όλων των μνημονιακών νόμων, αφού συνεπάγεται μειώσεις έως 40% στις κύριες συντάξεις (330 ευρώ το μήνα στα 35 χρόνια υπηρεσίας), 50% στις επικουρικές, 60% στις συντάξεις χηρείας και 20% στο εφάπαξ. «Ο νόμος αυτός δεν παίρνει καμία διόρθωση ή βελτίωση και πρέπει άμεσα να καταργηθεί και να καθιερωθεί ένα σύστημα ασφαλιστικό που θα εγγυάται, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, αξιοπρεπείς συντάξεις στους συνταξιούχους», τόνισε ο κ. Μπράτης.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ