Για βαρβαρότητα κατά των θεσμών, επίθεση κατά του πολιτεύματος και βάναυση προσβολή του Συντάγματος κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας την υπόθεση Novartis και τις τελευταίες εξελίξεις σε αυτήν, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΙ.

«Πρόκειται για μία αλλοίωση θεμελιωδών στοιχείων της συνταγματικής τάξης» τόνισε.

Ο κ. Βενιζέλος επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπήρχε κανένα απολύτως στοιχείο και ενοχοποιητικό εύρημα, εξήγησε γιατί μιλά για «αντίστροφο σκάνδαλο Novartis», που αφορά αυτούς που έστησαν το σκάνδαλο και οργάνωσαν την «σκευωρία».

Ξεκαθάρισε δε ότι είναι προδιαγεγραμμένη η οριστική απόρριψη της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος σε ότι αφορά την ευθύνη υπουργών.

Η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολιτικά στο περιβόητο σκάνδαλο

Ερωτηθείς γιατί μιλά για σκευωρία και αντίστροφο σκάνδαλο που αφορά αυτούς που το έστησαν ο κ. Βενιζέλος ανέφερε:

«Δεν είναι προφανές ότι η κυβέρνηση πρωτοστατεί; Ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει, προαναγγέλλει, προωθεί, δικάζει, καταδικάζει, παραβιάζει κάθε τεκμήριο αθωότητας και κάθε αρχή και κανόνα του κράτους δικαίου; Δεν είναι προφανές ότι έχει επενδύσει πολιτικά, από την πρώτη στιγμή, στο περιβόητο ‘μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών’; »

» Δεν είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει πολιτικό συμφέρον πια να υπάρξει κάτι και αυτό το κάτι δεν προκύπτει;»

» Γιατί αυτή τη στιγμή η υπόθεση αυτή εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη; Η υπόθεση αυτή θα εκκρεμούσε ούτως ή άλλως στη Δικαιοσύνη, χωρίς να παρεμβάλλεται η Βουλή, εάν υπήρχε ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εάν υπήρχαν στοιχεία, εάν υπήρχαν λογαριασμοί, εάν υπήρχαν ευρήματα. Εκεί δεν χρειαζόταν καμία πολιτική παρέμβαση, οι Εισαγγελείς και οι Δικαστές ενεργούν, ούτως ή άλλως, αυτεπαγγέλτως και δεν χρειάζονται ούτε άδεια της Βουλής ούτε τίποτα.»

» Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με την πλειοψηφία που είχε, συμπεριλαμβανομένων και των ΑΝΕΛ τότε; Αν και η πλειοψηφία εξακολουθεί να στηρίζεται σε βουλευτές των ΑΝΕΛ.»

» Έστειλε τον φάκελο πίσω στη Δικαιοσύνη υποτίθεται, όχι για τα θέματα αυτά που σχετίζονται με ευρήματα, με ξέπλυμα, αλλά για την υποτιθέμενη δωροδοκία έτσι αορίστως, χωρίς ευρήματα, με μαρτυρίες κουκουλοφόρων, προστατευομένων μαρτύρων, κατά των οποίων δεν μπορείς να κάνεις μήνυση, δεν μπορείς να τους κατηγορήσεις για συκοφαντική δυσφήμιση, οι οποίοι έχουν αποκτήσει ποινική ασυλία.»

«Αυτό» συνέχισε ο κ. Βενιζέλος, «θα μου επιτρέψετε να σας πω, ανεξαρτήτως της καθαρής θέσης του κ. Λοβέρδου που λέει, βεβαίως, ‘θέλω άρση της ασυλίας, θέλω να υπάρξει αποσαφήνιση, θα διεκδικήσω τα δικαιώματά μου, θέλω πλήρη δικαίωση’ […]» ότι συνιστά κατά τρόπο προφανή παραβίαση του Συντάγματος.

Δεν θα περάσει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στην αναθεώρηση του Συντάγματος

Εξηγώντας μάλιστα τη θέση του αυτή, πρόσθεσε: «Σας λέω δύο παραδείγματα πολύ απλά και νομίζω κατανοητά και από όλους όσους μας ακούν.»

» Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μία παρερμηνεία του Συντάγματος και λέει, υπάρχουν κάποιες πράξεις ‘κατά την άσκηση’ των καθηκόντων των Υπουργών και κάποιες άλλες ‘επ´ ευκαιρία της άσκησης’, διότι δεν νοείται κάποιος να παρανομεί στην πραγματικότητα όσο ασκεί τις αρμοδιότητές του.»

» Αυτό το εφαρμόζει στην υπόθεση αυτή, το αντίστροφο σκάνδαλο Novartis που το έχει δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και επιχείρησε να το καταστήσει διάταξη του Συντάγματος στη διαδικασία αναθεώρησης.»

» Στη διαδικασία αναθεώρησης, όμως, αυτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, συγκέντρωσε μόνο τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, άρα είναι προδιαγεγραμμένη η οριστική της απόρριψη από την επόμενη Βουλή. Άρα αναδρομικά, μόλις θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναθεώρησης, όλη αυτή η διαδικασία που έχει ακολουθηθεί της αναπομπής της υπόθεσης χωρίς ευρήματα, χωρίς στοιχεία […] θα έχει καταστεί πανηγυρικώς παράνομη και άκυρη».