Τσακαλώτος: «Εχω δουλειά εδώ να κάνω» είπε αποκλείοντας την Ευρώπη

Τέλος στις φήμες ότι μπορεί να συμπεριληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε ο υπουργός Οικονομικών

Τέλος στις φήμες ότι μπορεί να συμπεριληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έχω δουλειά εδώ να κάνω και απέκλεισα τον εαυτό μου από αυτήν τη συζήτηση».

Μιλώντας στην ΕΡΤ3 , αναφέρθηκε σε μία σειρά από πρόσωπα, όπως τον Στέφανο Τζουμάκα, τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Πέτρο Κόκκαλη ενώ για τον Μανώλη Πετσίτη τόνισε. «Δεν θα σχολιάσω, δεν τον ξέρω τον άνθρωπο». Είπε ακόμη ότι υπάρχει μια φωτογραφία μαζί του, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, μετά την εκλογική νίκη του 2015, αλλά εάν τον δει τώρα σε παράταξη με άλλους, όπως στην αστυνομία, δεν θα τον αναγνωρίσει.

Για τη θητεία του Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών (σ.σ. ο κ. Τσακαλώτος ήταν τότε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών), ανέφερε πως «ό,τι γίνεται στην κυβέρνηση, υπάρχει υπουργικό συμβούλιο και συλλογική ευθύνη. Και για τα καλά και για τους συμβιβασμούς. Αλλιώς είναι σύνθεση βαρόνων».

Αντέκρουσε μάλιστα τους ισχυρισμούς ότι η θητεία Βαρουφάκη κόστισε 80 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, προσθέτοντας ότι το σίγουρο είναι ότι μεταξύ 2010 και 2015 χάθηκε το 27% του ΑΕΠ. Επανέλαβε την άποψή του ότι δεν πιστεύει πως εάν ήταν στο υπουργείο ακόμη και ο Φραγκίσκος της Ασίζης ή ο Κοσμάς ο Αιτωλός, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Διότι, είπε, οι πιστωτές ήθελαν τη στρατηγική ήττα της αριστεράς. «Δεν είναι μόνον οικονομικό το ζήτημα, είναι και πολιτικό. Δεν το πέτυχαν απόλυτα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έζησε για να πολεμήσει και η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ μετά το καλοκαίρι του 2015 ήταν το μήνυμα στην Ευρώπη ότι η αριστερά μπορεί να τα καταφέρει και σε πολύ δύσκολες συνθήκες για την κοινωνία», ανέφερε.

Για την υπόθεση Novartis υποστήριξε: «Ούτε ανακριτής, ούτε εισαγγελέας, ούτε δικαστής είμαι και ούτε επιθυμώ να είμαι», απάντησε. Πρόσθεσε ότι θέμα της δικαιοσύνης και πως «το πιο σημαντικό είναι να θωρακίσουμε το σύστημα της υγείας για να μην έχουμε ξανά τέτοια φαινόμενα. Και αυτό κάνει το υπουργείο Υγείας».

Για τον ισχυρισμό του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη ότι έγινε ανταλλαγή μεταξύ της μη μείωσης των συντάξεων και της συμφωνίας των Πρεσπών, είπε ότι «δεν μπορείς να κάνεις ανταλλαγή για κάτι που το πιστεύεις και υπήρχε στις προγραμματικές δηλώσεις του 2015. Εάν είχε γίνει ανταλλαγή θα έπρεπε οι Γιούνκερ, Βέμπερ, Μέρκελ, που ανήκουν στο ΕΛΚ μαζί με τον κ. Μητσοτάκη να το ομολογήσουν».

Επανέλαβε ότι η Θεσσαλονίκη βγαίνει κερδισμένη οικονομικά, διότι ποτέ δεν πρέπει να κοιτάει προς την Αθήνα, αλλά προς τα Βαλκάνια. Και ερωτηθείς για τις αντιδράσεις στη Βόρεια Ελλάδα σε εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως «παντού είναι 20- 30 άτομα. Δεν το υποτιμώ. Ίσως για έναν κόσμο το συμβολικό είναι πιο σημαντικό από το οικονομικό». Σημείωσε ακόμη πως πρόκειται για έναν συμβιβασμό, στον οποίο η Βόρεια Μακεδονία έδωσε περισσότερα από ό,τι η Ελλάδα.

Για τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στο πρακτορείο Reuters για τη μεσαία τάξη και τις απώλειες εισοδήματος που είχαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι την περίοδο 2011- 2014 μια τετραμελής οικογένεια είχε απώλεια εισοδήματος 5.258 ευρώ μετά τους φόρους. Ενώ την περίοδο 2015- 2016 αυξήθηκε κατά 146 ευρώ.

«Πρέπει πάντα να ξέρει η μεσαία τάξη ποιος δίνει προοπτική. Όπου κυβερνούν νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, η μεσαία τάξη πάντα έχει πρόβλημα», είπε.

Και κάνοντας λόγο και για την ακροδεξιά, δήλωσε ότι «δεν πρέπει να παίζουμε με την ακροδεξιά. Για να αποκλείσεις την ακροδεξιά, δεν πας με τα νερά τους. Το βασικό είναι να μπορέσουν οι πολίτες να ξεφύγουν από τον φόβο και την ανασφάλεια. Αυτά είναι που δημιουργούν φοβικά σύνδρομα».

Για το νέο σχήμα για την προστασία της α’ κατοικίας, ο υπουργός δήλωσε πως «η ουσία είναι να βοηθήσεις την κατηγορία των ατόμων που η αξία του σπιτιού τους είναι μικρότερη από την αξία του δανείου. Να μοιράσουμε το κόστος της κρίσης μεταξύ κράτους, τραπεζών και δανειοληπτών. Είναι μια δίκαιη, μια ενεργητική παρέμβαση. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι τζαμπατζήδες και αυτούς πρέπει να βοηθήσουμε».

Για τις επικείμενες ρυθμίσεις με έως 120 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, προανήγγειλε παρεμβάσεις και στη φορολογία και στα ταμεία που θα καλύπτουν και τις τρεις κατηγορίες: Θα βοηθούν αυτούς που θέλουν να πληρώσουν αλλά δεν έχουν, θα αποκλείουν τους κακοπληρωτές και θα έχουν εύνοια για εκείνους που θεωρούν τον εαυτό τους αδικημένο διότι είναι συνεπείς.

Για την πρόωρη εξόφληση «ακριβών» δανείων του ΔΝΤ, ανέφερε ότι τα οικονομικά επιχειρήματα είναι συντριπτικά υπέρ μιας τέτοιας κίνησης και «νομίζω πως και το ΔΝΤ βεβαίως θα το θελήσει». Διότι ανταλλάσσεται χρέος με πολύ υψηλό επιτόκιο και πιο σύντομη περίοδο λήξης με άλλο με χαμηλότερο επιτόκιο και μεγαλύτερη διάρκεια λήξης. «Εάν το χρέος γίνεται βιώσιμο, βοηθά και τους πιστωτές», απάντησε ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν πολιτικά προσκόμματα από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων.

Για Τζουμάκα – Κόκκαλη

Για την παρουσία του Στέφανου Τζουμάκα στην εκδήλωση στο Γαλάτσι, είπε ότι στην αριστερά δεν γίνεται face control, δεν υπάρχουν γεροδεμένοι στην είσοδο. Αλλά γίνονται συμφωνίες σε προγραμματική βάση. «Με όλους ακούς τα επιχειρήματά τους. Αν σου λένε ότι κάναμε λάθος που πιστεύαμε ότι ήταν καλή η παγκοσμιοποίηση και πρέπει να βρούμε μια νέα ισορροπία ανάμεσα σε οικονομία και κοινωνία, πρέπει να τους ακούσεις», πρόσθεσε.

Όσο αφορά στον Πέτρο  Κόκκαλη και την παρουσία του στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι η αριστερά από τον 19ο αιώνα είχε υποστηρικτές από την αστική τάξη, σκεπτόμενους. Δήλωσε ότι δεν τον γνωρίζει προσωπικά, αλλά του έκανε εντύπωση ότι ήταν στο κοινό σε 2- 3 παρουσιάσεις βιβλίων του, που ήταν μαρξιστικά.

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk