Η αδυναμία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να βρει «βαριά ονόματα» προκειμένου να τα… ρίξει στη μάχη των ευρωεκλογών φάνηκε και χθες, οπότε και ανακοινώθηκαν άλλοι 12 υποψήφιοι.

Ο Αλέξης Τσίπρας βλέποντας τη διαφορά με τη ΝΔ να βρίσκεται – σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις – κοντά στις 10 ποσοστιαίες μονάδες αναζητεί πολιτικά στελέχη από τον ΣΥΡΙΖΑ ή όμορους πολιτικούς χώρους προκειμένου να προσδώσουν κάτι διαφορετικό στη μάχη που έχει ξεκινήσει – όπως έχει πει ο ίδιος – κατά της συντήρησης.

Μέχρι στιγμής κανένα από τα πολιτικά πρόσωπα που ανακοινώθηκαν για το ευρωψηφοδέλτιο δεν φαίνεται να προσδίδουν τον αέρα της ανανέωσης ή να φέρνουν κάτι διαφορετικό στο κυβερνών κόμμα. Ο πρωθυπουργός μέχρι στιγμής έχει εισπράξει… ευγενικά αρκετά «όχι» για το ευρωψηφοδέλτιο. Στον αντίποδα, δείχνει να επιβραβεύει βουλευτές που στήριξαν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο λόγος κυρίως για την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά η οποία όταν βρισκόταν στις τάξεις των ΑΝΕΛ ήταν αντίθετη σε κάθε αλλαγή ονόματος για τη γειτονική χώρα. Σιγά σιγά όμως, ξεκίνησε η «μετάλλαξη» με αποτέλεσμα να ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας. Έτσι μετά το υπουργείο Τουρισμού, η θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε σε φυσική συνέχεια.

Ένας άλλος βουλευτής προερχόμενος από άλλο κόμμα, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μετά τη διαγραφή του από το ΚΙΝΑΛ λόγω της στάσης του στο Μακεδονικό, έλεγαν πολλοί – αν και ο ίδιος το διέψευδε – ότι βρισκόταν με το ένα πόδι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η παρουσία του στο Γαλάτσι επιβεβαίωσε αυτή την εκτίμηση καθώς δεν… άντεξε και προσχώρησε και ο ίδιος στην Προοδευτική Συμμαχία του Αλέξη Τσίπρα.

Η περίπτωση του Σπύρου Δανέλλη, ο οποίος βρήκε και αυτός θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι διαφορετική καθώς ουδέποτε είχε κρύψει ότι ήταν υπέρ της επίλυσης του ονοματολογικού της γειτονικής χώρας.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να επιβραβευτούν για τη στάση τους και άλλα στελέχη που στηρίζουν την κυβέρνηση και προέρχονται από άλλα κόμματα, όπως ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.

Πάντως χθες, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε ο προβληματισμός για τη δυστοκία που υπάρχει στην προσπάθεια συγκρότησης ενός ισχυρού ευρωψηφοδελτίου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ανακοινώθηκαν οι παρακάτω υποψηφιότητες:

Αγτζίδης Βλάσης, ιστορικός του Ποντιακού και μικρασιατικού  Ελληνισμού

Αρσένη Ευγενία (Τζένη), Σκηνοθέτις – Θεατρολόγος,  Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ

Βαλντέν Σωτήρης,  πανεπιστημιακός, τ. στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέλος της Κίνησης «Γέφυρα»

Δανέλλης Σπύρος, Βουλευτής Ηρακλείου

Δουλουμπέκης Θοδωρής, πολιτικός μηχανικός,επικεφαλής ακτιβιστικής κίνησης Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

Καλπάκης Στέργιος, Εκπαιδευτικός, Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ

Καστελίνα Λουτσιάνα, ιστορικό στέλεχος της ευρωπαϊκής Αριστεράς

Κουντουρά Έλενα, Υπουργός, Βουλευτής Α’ Αθήνας

Λάμπρου Πάνος, δημοσιογράφος, μέλος Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ

Μπελιά Στέλλα, εκπαιδευτικός, πρόεδρος  ΜΚΟ «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο», ακτιβίστρια του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος

Τζαμπάζη Μαρία, Μέλος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ

Τσιόγκας Βλάσης, συνδικαλιστής αγροτικού κινήματος