«Ή μας τελειώνουν ή τους τελειώνουμε» – «Να πάνε μερικοί στη φυλακή για να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ» – «Κλέφτες, το σκάνδαλο της Novartis κόστισε 20, 50 ή 100 δις ευρώ».

Αυτά κι άλλα πολλά ακούσαμε όλα αυτά τα χρόνια της μεγάλης… έρευνας που θα οδηγούσε στην… κάθαρση και θα διέλυε το παλιό, ανήθικο πολιτικό σύστημα.

Μόλις πριν από τρεις μήνες η Αυγή φιλοξενούσε αναφορές γνωστής δημοσιογράφου που απλά… τα ήξερε όλα και η οποία έλεγε: «Στην συνάντηση στην Βιέννη στις αρχές Δεκεμβρίου δόθηκαν από το FBI δύο λογαριασμοί του προσώπου στην Ελβετία, ο ένας που έστελνε και ο άλλος που δεχόταν. Τα στοιχεία έχουν παραληφθεί από τις ελληνικές αρχές ωστόσο πρέπει αυτό να γίνει με επίσημο τρόπο. Στην Ελλάδα είναι πιο αυστηρά τα πράγματα από ότι στις ΗΠΑ.»

«Η διαδικασία είναι ένα μείζον θέμα διότι η συνταγματική τάξη είναι πολύ σημαντική όταν μιλάς για πολιτικούς ωστόσο αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι ότι πήγε ένας προστατευόμενος μάρτυρας εδώ και δυο μήνες, και μίλησε για βαλίτσες στα χέρια του Μανιαδάκη που έφευγαν σε υπουργούς,που ήθελε να χειραγωγήσει».

Τι έλεγε ο Πολάκης: «Από το 1991 έως το 2010 δόθηκαν στο χώρο της υγείας 260 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 160 δισ. ευρώ ήταν δημόσια δαπάνη και περίπου 100 δισ. ευρώ  ιδιωτική δαπάνη. Με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς που τους έχει κάνει και η Σχολή Δημόσιας Υγείας το 30% της δημόσιας δαπάνης και το 40 % της ιδιωτικής δαπάνης αποτελούν «μαύρο χρήμα» υπερτιμολογήσεων φαρμάκων, υλικών, αντιδραστηρίων και παράνομων αμοιβών» τόνισε ο κ. Πολάκης και και κάλεσε όσους έχουν υποβάλλει μηνύσεις να μηνύσουν».

Αυτά έλεγε ο υπουργός που υπολόγιζε περίπου 100 δις ευρώ το σκάνδαλο. Τώρα όλα αυτά κατέρρευσαν. Το πόρισμα της εισαγγελίας διαφθοράς αποδείχθηκε αστείο μιας και ήδη ακούγονται φήμες περί αρχειοθέτησης και για τα 10 πολιτικά πρόσωπα. Και μάλιστα σύντομα γιατί το πιο απλό από όλα είναι ότι για να υπάρχει παθητική δωροδοκία και δωροληψία πρέπει να υπάρχουν χρήματα, ροές, λογαριασμοί.

Εργαλοποίηση της Δικαιοσύνης

Εφόσον τέτοια στοιχεία δεν υπάρχουν και προσπαθούν να στηρίξουν ένα κατηγορητήριο μόνο με κάποιες ανώνυμες μαρτυρίες οι οποίες έρχονται να αντικαταστήσουν άλλες που απαξιώθηκαν, η υπόθεση Novartis είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσει οριστικά. Και να γυρίσει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση που για μια ακόμη φορά εργαλειοποίησε τη Δικαιοσύνη.

Αλλωστε, το ομολογούν και οι ίδιοι οι δικαστικοί. Μέχρι το τέλος Απριλίου θα κρατήσει η παράσταση και μετά θα πέσει αυλαία. Ακόμη και για τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Τα επόμενα βήματα θα έχουν ενδιαφέρον μεγάλο ενδιαφέρον. Κατ’ αρχάς σήμερα αναμένεται να διαβιβαστεί στη Βουλή η δικογραφία προκειμένου να αρθεί η ασυλία του Ανδρέα Λοβέρδου. Όμως, επειδή η Βουλή είναι αναρμόδια να αποφανθεί καθώς η Προανακριτική για τη Novartis που είχε συσταθεί είχε επιστρέψει τη δικογραφία στη Δικαιοσύνη για περαιτέρω έρευνα.

Ετσι, λοιπόν, το αίτημα για άρση ή μη της ασυλίας θα πρέπει να συζητηθεί από την Επιτροπή Δεοντολογίας. Αυτή θα γνωμοδοτήσει και η υπόθεση θα περάσει στην Ολομέλεια της Βουλής η οποία θα κληθεί και να αποφασίσει σε σχετική ψηφοφορία για το αν και εφόσον θα αρθεί η ασυλία του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής

Στην περίπτωση που η ψηφοφορία οδηγήσει στην άρση της ασυλίας του, τότε ο Ανδρέας Λοβέρδος θα περάσει την πόρτα του αρμόδιου εισαγγελέα για ανωμοτί κατάθεση.

Προκειμένου να διασωθούν τα προσχήματα εκτιμάται ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα ψηφίσει υπέρ της άρσης και ο κ. Λοβέρδος θα πάει στον εισαγγελέα όχι ως κατηγορούμενος, αλλά ως ύποπτος.

Με δεδομένο, όμως, ότι δεν υπάρχουν ροές χρήματος σε λογαριασμούς του, εκτιμάται ότι η υπόθεση θα πέσει ξανά σε τοίχο και θα κλείσει.

Ομοίως, για τους άλλους πέντε για τους οποίους υποτίθεται πως συνεχίζεται η έρευνα, είναι θέμα χρόνου να μπει στο αρχείο από τη στιγμή που δεν έχει βρεθεί ούτε ένα επιβαρυντικό στοιχείο, πέραν της μαρτυρίας κάποιων που έχουν ήδη αμφισβητηθεί ή έχουν αλλάξει τη στάση τους.

«Εδώ και δύο χρόνια ψάχνουν οι πάντες, μέχρι και το FBI έχουν εμπλέξει, και δεν βρέθηκε τίποτε. Θα βρουν τώρα;», είναι η απάντηση κάποιων που γνωρίζουν τα της δικογραφίας.

Το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους αποδεικνύεται μια ακόμη πομφόλυγα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που πόνταρε πολλά στην εξόντωση των πολιτικών της αντιπάλων.

Και είναι σίγουρο ότι ο πρωθυπουργός θα αναζητήσει ευθύνες για το φιάσκο που ο ίδιος χρεώνεται. Του είχαν υποσχεθεί συγκεκριμένοι υπουργοί ότι θα κλείσουν κάποιους φυλακή κι ότι η Novartis θα ήταν το καλύτερο χαρτί της πόλωσης στο δρόμο προς τις εκλογές.

Τώρα το μόνο που συζητείται είναι η διαδρομή Πετσίτη, τα έργα και οι ημέρες της κυρίας Ξεπαππαδέα και οι σχέσεις των δύο με υπεράκτιες εταιρείες και με τον πανταχού παρόντα δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου.

Μπούμερανγκ

Οπως λέγεται από κορυφαία αντιπολιτευτικά στελέχη, τώρα ξεδιπλώνεται σε όλη του τη διάσταση το κυβερνητικό σχέδιο στη γραμμή του δόγματος Παύλου Πολάκη – πανηγύριζε χθες στο Facebook για την εξέλιξη με τον Ανδρέα Λοβέρδο και προαναγγέλλει αόριστα και άλλα που έρχονται – ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει ξανά τις εκλογές εάν βάλει μερικούς στη φυλακή».

Το σκάνδαλο Novartis, που έξω από την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου είχε χαρακτηριστεί από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», αποτελούσε ένα εργαλείο για την προώθηση του κυβερνητικού σχεδίου. Μόνο που αυτή η επιλογή κρίνεται πλέον ως κίνηση υψηλού ρίσκου και από στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία δεν μιλάνε δημόσια, αλλά στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους τονίζουν ότι «η πολιτική επένδυση σε σκάνδαλα δεν είναι win win διαδικασία», δηλαδή θεωρούν πως δεν θα έχουν όφελος και στις δυο περιπτώσεις, είτε καταδικαστεί ο αντίπαλος είτε δεν καταδικαστεί, αλλά θα υπάρχει η ατμόσφαιρα της αμφιβολίας.

Ετσι, το μεγαλύτερο σκάνδαλο περιορίζεται σε 20 άτομα, μη πολιτικούς, που θα δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι, ενώ αμφίβολο είναι τι θα γίνει και με τους χιλιάδες γιατρούς που υποτίθεται ότι είχαν πάρει μίζα από την φαρμακευτική εταιρεία.

Η κυβέρνηση το μόνο που κάνει πλέον είναι να βλέπει «συμμαχία» ΝΔ με ΚΙΝΑΛ που έχει στοχοποιήσει την… ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Δε λέει κουβέντα όμως για όσα δικά της στελέχη ανέφεραν και μάλιστα μπροστά στις κάμερες. Από τον Παπαγγελόπουλο μέχρι τον Τζανακόπουλο που έσπευδε να ενημερωθεί στον Αρειο Πάγο ή τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Κοντονή που έλεγε ότι η Novartis είναι μεγαλύτερο σκάνδαλο από τη Siemens κι ότι είχε μείνει εμβρόντητος από την έκτασης της υπόθεσης.

Η κατάρρευση της σκευωρίας σηματοδοτεί ουσιαστικά και το τέλος των αιτιάσεων της κυβέρνησης για το παλιό πολιτικό σύστημα που είναι διεφθαρμένο και που ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ να το αποκαθάρει. Κι όσο κι αν θα συνεχίσει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας να πανηγυρίζει που… θα τους κλείσει όλους στη φυλακή, η αλήθεια είναι ότι το «δόγμα Πολάκη» αποδείχθηκε η μεγαλύτερη πολιτική εξαπάτηση και τελικώς γκάφα του Αλέξη Τσίπρα.